Błędy w pytaniach na egzaminach

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez 123456788 » wtorek 20 września 2005, 12:09

jjaacc napisał(a):Niektóre pytania są głupkowate i to jest fakt. Bardziej polegają na umiejętności czytania niż na sprawdzaniu praktycznej wiedzy. Tych głupkowatych pytań trzeba się nauczyć nawet jak są śmieszne, bo z komputerem ciężko jest dyskutować.
Już zaraz po uruchomieniu programu egzaminującego w rozgrzewce czyli tych pytaniach próbnych.
Jest zdjęcie znaku STOP i pytanie:
Widząc ten znak kierujący powinien:
I jedna z odpowiedzi brzmi „powinien zawsze zatrzymać się”
i jest to odpowiedź prawidłowa?
Próbowałem wytłumaczyć komputerowi że się myli, bo jak jest sygnalizacja świetlna to znak też widzę a mimo to nie zatrzymuje się. Ale bestia nie chce słuchać.
Potraktujmy to wszystko z przymrużeniem oka. :wink:

Ciekawe czy w tescie jest napisane, ze to znak drogowy a nie znak tak na boku
123456788

Postprzez cappricio » wtorek 20 września 2005, 18:44

jjaacc napisał(a):Niektóre pytania są głupkowate i to jest fakt. Bardziej polegają na umiejętności <b>czytania</b> niż na sprawdzaniu praktycznej wiedzy.

np to pytanie z pijakiem na obrazku :)
W tej sytuacji kierujący pojazdem widząc zataczającego się na drodze pieszego powinien:
A) być przygotowany do zatrzymania pojazdu
B) założyć, że pieszy może nie stosować się do przpisów ruchu drogowego
C) <b>założyć, że pieszy nie wejdzie na jezdnię</b>

no... czytanie ze zrozumieniem :) na początku nauki testow przylapalam sie kilka razy na niedoczytaniu :)
cappricio

Postprzez Silent » wtorek 20 września 2005, 20:11

Mnie to strasznie przeraziły przykłady błędnych odpowiedzi odnośnie pytań związanych z udzielaniem pierwszej pomocy... owszem, odpowiedź jest błędna, ale niech no komuś to zapadnie w pamięć, i za parę lat nagle zetknie się z taką sytuacją , zacznie grzebać w pamięci i co... omyłkowo mu się przypomni jedna z tych błędnych odpowiedzi, no i może w sumie zabić człowieka zamiast mu pomóc :lol: A odnośnie logiki pytań... są skonstruowane tak iż każda inteligentna osoba domyśli się o co chodzi, jeżeli ktoś nie jest w stanie się domyślić to chyba nie powinien posiadać prawa jazdy gdyż nie ma do tego celu wystarczającego poziomu inteligencji... takie moje zdanie w tej kwestii ;)
Obrazek
Silent

Postprzez jjaacc » wtorek 20 września 2005, 21:48

Najbardziej podoba mi się pytanie za znakiem „obustronne zwężenie jezdni”
Przedstawiony jest znak: A-12a i mniej więcej takie pytanie:

Kierujący widząc ten znak jest ostrzegany o:
A- zwężeniu jezdni po prawej stronie,
B- zwężeniu jezdni z obu stron,
C- zamknięciu drogi.

I dobra jest tylko odpowiedź B z czego jasno wynika że jeżeli jezdnia zwęża się z dwóch stron to broń Boże nie z prawej. Gdyby było pytanie co ten znak oznacza no to nie miał bym obiekcji. Ale tak ......?
jjaacc

Postprzez 123456788 » środa 21 września 2005, 10:33

jjaacc napisał(a):Najbardziej podoba mi się pytanie za znakiem „obustronne zwężenie jezdni”
Przedstawiony jest znak: A-12a i mniej więcej takie pytanie:

Kierujący widząc ten znak jest ostrzegany o:
A- zwężeniu jezdni po prawej stronie,
B- zwężeniu jezdni z obu stron,
C- zamknięciu drogi.

I dobra jest tylko odpowiedź B z czego jasno wynika że jeżeli jezdnia zwęża się z dwóch stron to broń Boże nie z prawej. Gdyby było pytanie co ten znak oznacza no to nie miał bym obiekcji. Ale tak ......?

Masz racje, to pytanie też jest ewidentnie zrypane. Pokazałem kilku osobom to pytanie i każy był zdania takiego jak TY. To tylko dowodzi tezie, że ktoś niekompetentny przygotowywał pytania.
123456788

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy