Pomocy-ŁUK !!!

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Pomocy-ŁUK !!!

Postprzez Mesee » środa 31 sierpnia 2005, 20:33

Witam serdecznie ;)

Mam do Was pytanie ...
jestem po oblanym placu-buuuu :(( i to na rękawie! Wiem-straszny wstyd :oops: ale co zrobić, sama się tego nie spodziewałam, że tak kiepsko mi pójdzie..zwłaszcza, że na kursie nie psułam nigdy tego manewru :shock:

No więc moje pytanie brzmi-co mogłam zrobić źle, jeśłi zahaczyłam lusterkiem <prawym> o słupek-ten, przy którym prostuje się koła? Strasznieeeee mnie to nurtuje.....a do kolejnych lekcji 3 tygodnie .Siedzę i myśle ciągle co jeszcze mogłam zrobić, żeby nie wjechać w ten nieszczęsny słupek :( :( :( i wybrnąć z sytuacji??
Jest tu ktoś mądry, kto mi podpowie ?: :D bo naprawdę się zadręczę :roll:
pozdrawiam
Mesee

Postprzez m16 » środa 31 sierpnia 2005, 20:58

IMHO za wczesnie zaczelas skrecac jadac do przodu. Przy cofaniu trzeba bylo podjechac troche na prostych kolach.
A - to podstawa - jest
B - taki mily dodatek - jest
C - ladne uzupelnienie kolekcji - moze kiedys ;)
m16

Postprzez ella » środa 31 sierpnia 2005, 23:41

co mogłam zrobić źle, jeśłi zahaczyłam lusterkiem <prawym> o słupek-ten, przy którym prostuje się koła?

Do przodu czy do tyłu?
Ale czy tak czy tak to za wcześnie zaczęłaś skręcać. Najlepiej patrzeć na linie. Widzisz w lusterku jadą do tyłu jak idą koła i korygujesz tor jazdy delikatnie kierownicą.
ella
Moderator

Postprzez Mesee » czwartek 01 września 2005, 00:05

To była jazda do tyłu :? ....
dziękuję za odpowiedź w kazdym razie ;) pewnie rzeczywiście za wcześnie skręciłam.ale robiłam do dokładnie tak jak na jazdach w ośrodku .i dziwnie mi sie jakos wydawalo -ze ten łuk ma dluzszy zakret niz na placu, na ktorym cwiczylam.ale to pewnie zludzenia oblanej osoby :) no nic.bede walczyła:) to byl moj pierwszy raz......
Mesee

Postprzez ella » czwartek 01 września 2005, 00:36

Mesee napisał(a): pewnie rzeczywiście za wcześnie skręciłam.ale robiłam do dokładnie tak jak na jazdach w ośrodku .i dziwnie mi sie jakos wydawalo -ze ten łuk ma dluzszy zakret niz na placu, na ktorym cwiczylam.........

Spojrzałam na mymiary placu
http://www.republika.pl/bartekosk/image ... ewrowy.jpg
I tam nie jst podane jak jest długość tego kawałka po skręcie. Może dlatego nie wyszło tak jak ćwiczyłaś wczesniej. Lepiej jest chyba patrzeć na linie na ziemi w lusteku. Bo tyczki i ustawienia w jakim miejscu na samochodzie mogą byc zdradliwe.
Powodzeniana następnym podejściu.
ella
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy