Egzamin na kat.C - hamulec górski/silnikowy

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Egzamin na kat.C - hamulec górski/silnikowy

Postprzez drus » niedziela 02 marca 2014, 18:24

Witam.
Mam pytanie odnośnie przebiegu egzaminu praktycznego na kat.C (WORD Poznań)
Jazdy miałem samochodem identycznym jak na egzaminie czyli Iveco Eurocargo,który wyposażony jest w hamulec górski/silnikowy,polegający na dławieniu spalin z kolektora wydechowego (nie retarder).
Jak wiadomo jazda samochodem ciężarowym polega na zarabianiu pieniędzy przewożąc ładunki generując przy okazji jak najmniejsze koszty eksploatacji używając np.hamulca górskiego przy zjeżdżaniu z długich wzniesień,oraz jak ja to robiłem dojeżdżając do skrzyżowania gdzie z daleka widać czerwone światło uruchamiałem hamulec górski tak,aby nie używać lub uruchamiać jak najrzadziej hamulec zasadniczy celem oszczędzania elementów ciernych układu hamulcowego.Instruktor powiedział mi,żeby na egzaminie tego nie robić bo jak stwierdził "egzaminator obleje mnie za to,że jestem bystry"
Tyczy się to również tempomatu (ul.Niestachowska od Ronda Obornickiego do skrzyżowania z Al.Solidarności i Wojska Polskiego).
Moje pytanie teraz brzmi czy instruktor miał racje.Używać tych "dobrodziejstw" czy trzymać palce z daleka??

Egzamin 4 marca o 14.30 :)
drus

Re: Egzamin na kat.C - hamulec górski/silnikowy

Postprzez rusel » niedziela 02 marca 2014, 20:38

Instruktor powiedział mi,żeby na egzaminie tego nie robić bo jak stwierdził "egzaminator obleje mnie za to,że jestem bystry"

a za ustawienie tempomatu ponoć egzaminator wali po jajach
rusel

Postprzez albin » piątek 28 marca 2014, 21:27

Ja pierd....skąd takie bzdury się biorą??? Ja to bym chciał żeby kursant/zdający pokazał że potrafi wykorzystać wszystko co może pomóc w prowadzeniu pojazdu (oczywiście nie na siłę, ale jeśli jest taka potrzeba).
A, B, C, D, E -
albin

Postprzez JAKUB » piątek 28 marca 2014, 21:51

albin napisał(a):Ja pierd....skąd takie bzdury się biorą??? (...)

Bo dzisiaj jest zawód kierowcy, a nie ma zawodu instruktora. Nauczanie odbywa się na zlecenie, umowę o dzieło od przypadku do przypadku. Jako kierowca jeżdżę wieloma różnymi pojazdami - jako instruktor jednym starym,.... lub tylko takim jaki jest na egzaminie.
"Dobrzy w swoim fachu pracują - słabi nauczają" (sentencja z filmu "Szkoła oszustów")
JAKUB

Powrót do Egzamin na prawo jazdy