za 2 tygodnie egzamin, rady!!

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

za 2 tygodnie egzamin, rady!!

Postprzez Asiula96 » poniedziałek 17 marca 2014, 20:12

egzamin mam na 8 rano, więc myślę że spoko. i teraz chciałam się zapytać, czy macie jakieś rady odnośnie egzaminu... czy mówić na bieżąco egzaminatorowi co robię (zwalniam, ustępuje pierwszeństwa etc.)? i czy oprócz testów z Image i Kodeksu Drogowego powinnam coś jeszcze porobić? :D
Asiula96

Re: za 2 tygodnie egzamin, rady!!

Postprzez Anfa » poniedziałek 17 marca 2014, 20:46

Nawet jak zrobisz błąd, to tego nie komentuj. Tym bardziej, że pamiętaj masz kamery w aucie. I jeżeli egzaminator nic nie powie, ty również.
STOP DLA CHEMII W JEDZENIU
Anfa

Postprzez jasper1 » poniedziałek 17 marca 2014, 20:57

Masz prawidłowo wykonać zadania egzaminacyjne, a nie opowiadać o tym co robisz lub zamierzasz robić. Egzaminator widzi co robisz.
Może się ewentualnie zdarzyć jakaś sytuacja nietypowa, w której warto zasygnalizować, że Twoje zachowanie było świadomą decyzją a nie lekceważeniem lub nieznajomością przepisów - źle zaparkowane samochody, ktoś wymusił pierwszeństwo itp.
Czasem w sytuacji stresu, gdy trudno się skupić, pomaga mówienie sobie, co się robi albo wydawanie sobie poleceń w myślach, bo wymusza koncentrację uwagi, ale robienie tego na głos może być śmieszne albo irytujące dla drugiej osoby.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez tomcioel1 » poniedziałek 17 marca 2014, 22:50

to prawda ale nie do końca , egzaminator widzi co robisz ale może zdarzyć się że jakąś sytuacje będziecie interpretować zupełnie odmiennie , np kwestia "wpuszczania" - ty możesz być pewna że ktoś cie wpuszcza bo widzisz to a egzaminator z racji tego że siedzi w innej pozycji może tego nie zauważyć - dlatego warto czasami dośc stanowczym glosem stwierdzić coś w rodzaju "Wpuszcza mnie" - niejednemu coś takiego uratowalo już d...
jasper1 napisał(a):Czasem w sytuacji stresu, gdy trudno się skupić, pomaga mówienie sobie, co się robi albo wydawanie sobie poleceń w myślach, bo wymusza koncentrację uwagi, ale robienie tego na głos może być śmieszne albo irytujące dla drugiej osoby.
[/quote]
jeżeli komentowanie tego co robisz będzie dla ciebie pomocne w jeżdżeniu to śmialo możesz to robić - uwierz mi , wiele osob tak robi na egzaminie i nie budzi to irytacji - wręcz przeciwnie - czasami ułatwia ocenę przebiegu egzaminu bo egzaminator nie musi domyślac sie czy np oceniałas wlaściwie sytuację przy właczaniu się do ruchu czy zmianie pasa itp (pod warunkiem że komentujesz sensownie)....
nie bój sie też walczyć o swoje , zwlaszcza w sytuacji kiedy egzaminator zamierza ci przerwac egzamin - oczywiście jeżeli masz jakieś sensowne wytłumaczenie - to tez już niejednego uratowało
no i oczywiście nie przyznawaj sie do błędu (czasami nawet warto lekko przycyganić...)
Ostatnio zmieniony wtorek 18 marca 2014, 02:58 przez tomcioel1, łącznie zmieniany 3 razy
tomcioel1

Postprzez jasper1 » wtorek 18 marca 2014, 00:11

Tomcioel1 popraw cytat, bo przypisujesz mi swoją wypowiedź, a ja już wcześniej powiedziałam z grubsza to samo co Ty - tylko ładniej :lol:
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez tomcioel1 » wtorek 18 marca 2014, 03:02

"ładniej" to pojęcie względne ...
a wyłączność na posiadanie wszystkiego co "naj" to już chyba fobia albo zboczenie zawodowe...
tomcioel1

Postprzez jasper1 » wtorek 18 marca 2014, 07:48

tomcioel1 napisał(a):"ładniej" to pojecie względne
- niewątpliwie, zwłaszcza, że tu użyte humorystycznie :D
wyłączność na posiadanie wszystkiego co "naj" to już chyba fobia albo zboczenie zawodowe...

A czym w takim razie jest brak poczucia humoru i dystansu do siebie - życiową katastrofą? :lol:
Jeśli nawet nie, to na pewno sprzyja oblaniu każdego egzaminu - formalnego i "życiowego".
jasper1

Powrót do Egzamin na prawo jazdy