Kat. C i nieszczęsne cofanie po łuku

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Kat. C i nieszczęsne cofanie po łuku

Postprzez Chemik21 » czwartek 06 marca 2014, 18:08

Witam, piszę do was bo już nie wiem co robić aby w końcu poprawnie wykonywać cofanie po łuku. Inne manewry wychodzą mi bez problemu. Mianowicie jadąc po łuku do przodu trzymam się jak najbliżej lewej linii, cofając staram się trzymać prawej strony ale zazwyczaj mi ucieka, ciągle mam wrażenie że najeżdżam lewym przednim kołem na linię (nie mam w tym zakresie widoczności) ale w sumie nie potrącam pachołków itp. manewr wykonuje prawidłowo dojeżdżając do koncowej Linii. Poradźcie jak mam w końcu cofać w pozycji wyjściowej przy cofaniu staram się stanąć w odległości ok. 0.5 m od prawej linii, jak cofam zaczynam delikatnie kręcić w prawo ale zawsze mi ucieka samochód od tej linii. Czy odrazu jak ruszam do tyłu to skręcic kierownicą o np. poł obrotu
Chemik21

Re: Kat. C i nieszczęsne cofanie po łuku

Postprzez Radhezz » czwartek 06 marca 2014, 18:14

Czekaj, czekaj... to w czym Ty właściwie masz problem? Bo na tyczki nie najeżdżasz, linie też, i tyłu zatrzymujesz się w wyznaczonym polu 1m od końca... To ja tak zrozumiałem, że problem leży w tym że "krzywo idzie", co moim zdaniem nie jest problemem.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez Chemik21 » czwartek 06 marca 2014, 18:22

Przy cofaniu mam cały czas dziwne wrażenie że lewym przednim kołem najeżdżam na linię gdy skręcam kierownica :/
Chemik21

Postprzez Radhezz » czwartek 06 marca 2014, 18:55

Chemik21 napisał(a):Przy cofaniu mam cały czas dziwne wrażenie że lewym przednim kołem najeżdżam na linię gdy skręcam kierownica :/
Nie sądzę aby coś dało się z tym zrobić przez forum internetowe... Natomiast faktem jest że o ile nie trącasz lusterkiem ani kabiną tyczek, to jest ok - musisz mieć świadomość że siedzisz praktycznie na przedniej osi. Nie wiem co można doradzić poza bliższym trzymaniem się prawej strony... Może faktycznie lepiej od początku cofania delikatnie skręcić żeby oddalać się od lewej linii, i w łuk wejść już pod pewnym kątem i zapasem miejsca z lewej.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez Chemik21 » czwartek 06 marca 2014, 19:32

Ok dzięki będę próbował,instruktor też mi mówi że mi się wydaje, bo praktycznie siedzę na lewym kole.
Chemik21

Powrót do Egzamin na prawo jazdy