Egzamin, a kurs ukończony dawno temu?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Egzamin, a kurs ukończony dawno temu?

Postprzez dddsz » poniedziałek 27 stycznia 2014, 09:32

Witam, niestety do dziś dnia nie udało mi się zdać prawo jazdy, choć kurs ukończyłem dawno temu (kurs gdy były jeszcze stare zasady), chciałem zapytać czy dalej mogę zapisać się na egzamin bez dodatkowych lekcji jeżeli:

Kurs odbywał się 12.2010-02.2011
I Egzamin (Teoria + praktyka) 03.2011 (Teoria zdana, praktyka nie)
II Egzamin Praktyczny 05.2011 (Nie zdany)
III Egzamin Praktyczny 07.2011 (Nie zdany)
[Dodatkowe lekcje po III nie zdanym egzaminie]
Tutaj miałem mieć do końca 09.2011 egzamin (praktyka+teoria) ponieważ kończyła się wtedy teoria, lecz musiałem go przełożyć niestety więc:
IV Egzamin (II Teoria) 10.2011 (Nie zdany)
V Egzamin (III Teoria + IV praktyka) 11.2011 (Teoria nie zdany, przez to do praktyki nie dopuszczony)

Tak więc chciałbym się dowiedzieć czy w takim wypadku muszę odbywać dodatkowe lekcje z teorii jeżeli kurs był tak dawno i nie zdałem teorii dwa razy (Wiem, że trzeba odbywać dodatkowe h po 3 nie zdanych z teorii, tylko nie wiem co gdy podchodziłem do niej 3razy i tylko raz zdałem?)
dddsz

Re: Egzamin, a kurs ukończony dawno temu?

Postprzez jasper1 » poniedziałek 27 stycznia 2014, 16:12

Nie ma ograniczeń prawnych, możesz podchodzić do egzaminu bez żadnego dodatkowego szkolenia.
Pytanie czy warto, czy przybyło Ci wiedzy i umiejętności od tamtego czasu czy może ubyło?
Obecnie teorię trudniej zdać niż poprzednio, a już wtedy miałeś z tym problem.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez dddsz » wtorek 28 stycznia 2014, 01:19

Dziękuje bardzo za odpowiedź:) Nie byłem właśnie pewien czy prawo to jakoś reguluje.
Zastanowię się nad tym, aczkolwiek nie powiem, wiedza raczej się zwiększyła, tyle że niestety trochę wtedy się nie przyłożyłem czego teraz żałuję.
Inna sprawa, że wtedy godziny teorii nie pomagały na tyle, najważniejsze było ćwiczenie testów i to na nich opierały się te lekcje, niekoniecznie na zrozumieniu przepisów.
Nie wiem jak teraz, jak polecacie najlepiej się uczyć?
dddsz

Postprzez judyt » wtorek 28 stycznia 2014, 16:24

Ja ukończyłam kurs w 2006 roku, wtedy zdałam teorie, praktyki już nie.
Między innymi dlatego, że szkoda mi bylo wydanych wtedy pieniędzy podeszłam jeszcze raz do egzaminu.
Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu, właściwie mogłam zdawać egzamin po kilku dniach.
Jak się dowiedziałam kurs, który wtedy robiłam jest ważny przez 10 lat i nie musiałam niczego dopełniać.
Jedyne co to musiałam udać się do starostwa w miejscowości gdzie jestem zameldowana po nr PKK i z nim zapisać sie na egzamin, w moim przypadku w innym województwie.
Tak dla samej siebie wykupiłam jazdy doszkalające, a że było ich ponad 10 h to jeszcze zniżkę dostałam, kilka razy byłam na teorii, wiecej siedziałam i uczyłam sie u siebie.
Testy zmieniły się diametralnie. Ja zdałam za 2 podejsciem. Teraz naprawde trzeba rozumiec o co chodzi i to mi się bardzo podoba. Praktyka przedemną. Terminy oczekiwania na egzamin to 2-5 dni. A nie jak dawniej 1-3 miesiące. Powodzenia
judyt

Postprzez jpl » środa 29 stycznia 2014, 16:23

Nie jest ważny przez 10 lat, tylko tak długo, dopóki przepisy nie spowodują utraty jego ważności. W tym momencie ważne są kursy aż do któregoś tam dnia 1998 roku bodajże...
jpl

Postprzez jpl » środa 12 lutego 2014, 22:33

Jak kurs skończyła później niż w 1998 roku (któregoś tam dnia) to, z tego co wiem, dalej jest ważny...
jpl

Powrót do Egzamin na prawo jazdy