W miniony wtorek zdałem egzamin praktyczny, a dwa tygodnie temu egzamin teoretyczny w WORD'dzie w Radomiu. Moim zdaniem egzamin wcale nie jest taki trudny jak wszyscy go opisują, jest wręcz banalny dla kogoś kto na prawdę przyłożył się do nauki, zarówno jeśli chodzi o teorie jak i praktykę.
Odnośnie teorii, zdałem ją na 74/74pkt. Jeśli chodzi o OSK, nie będę go wymieniał, ponieważ na kursie nauczyłem się samych podstaw, które nijak się mają do pytań egzaminacyjnych, dlatego tak ważne jest aby samemu przyłożyć się do nauki. Mogę polecić książkę Motocyklista doskonały grupy image razem z płytką z pytaniami (przerób je wszystkie! warto). Oprócz tego najwięcej nauczyłem się z kursu
http://www.prawojazdy.com.pl/e-kurs-kat.-a (teoria w formie lekcji i pytań kontrolnych oraz testy), apropo tego kursu napisz do mnie na priv jeśli jesteś zainteresowany, mogę odsprzedać ci dostęp do niego za połowę ceny - ważny do 12 stycznia 2014r.
Co do praktyki w przeciwieństwie do kat B najwięcej osób nie zdaje na placu. Moim zdaniem najtrudniejszym zadaniem jest slalom wolny, który wykonywałem na motocyklu yamaha xj6, na egzaminie oblały na tym dwie na trzy osoby zdające przede mną. Slalom szybki (średnia V minimum 30km/h) oraz omijanie przeszkody (V przy wjeżdżaniu min. 50km/h) są wbrew pozorom banalne i po kilku próbach nie miałem z tym żadnego problemu. Egzamin praktyczny również zaliczyłem bezbłędnie.
Bardzo ważne jest, aby nie być biernym na kursie. Jeśli czegoś nie wiesz - od razu pytaj instruktora! Jeśli nie czujesz się pewnie w jakimś zadaniu np. ruszanie na górce - od razu mówisz o tym instruktorowi i że chcesz nad tym popracować - i powtórz to kilkanaście razy.