oblałam(em) parę razy na łuku...

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

oblałam(em) parę razy na łuku...

robiąc go na kręcenie kierownicą lub inny "sposób"
16
33%
orientując się na linie plus pachołki i korygując tor jazdy
33
67%

Liczba głosów : 49

Re: oblałam(em) parę razy na łuku...

Postprzez szerszon » środa 30 października 2013, 08:36

Jest jedna metoda
"przez tylną szybę i lusterka"
A nie tylko na lusterka..tylko przez tylną szybę....co tu kombinowac?
szerszon

Postprzez Radhezz » środa 30 października 2013, 13:50

furby napisał(a):@Grzego90: jak pojezdzisz ciezarowka o dmc do 3,5t to dasz rade.

Po raz drugi - mówienie o ciężarówce o DMC do 3,5t, zwłaszcza w kontekście nauki jazdy na kat. B i egzaminu wygląda jak próba nazwania świni wielbłądem i osiodłania jej.

Cofanie na lusterka to umiejętność którą nie każdy posiada - kierowcy ciężarówek za to muszą, bo innej opcji nie mają - i faktycznie jest to fajne i wygodne. Zapominasz jednak w tym momencie że ciężarówka ma duże, i szerokokątne lusterka. Do tego jest ich minimum 3, a w tych najnowszych nawet 7/8. Powiem więcej: kierowcy ciężarówek mają też inne zwyczaje odnośnie sprawdzania okolicy pojazdu przed manewrowaniem - wysiadają i oglądają teren... Nie wiem czy ktoś kto jeździ osobówką praktykuje coś takiego. A jak sytuacja jest dynamiczna to przepisy mówią że taki kierowca powinien załatwić sobie pomocnika do cofania.

Więc... jeśli masz możliwość ogarnięcia sytuacji przez tylną i boczne szyby, to czemu tego nie wykorzystać i ryzykować że "pojawi" się coś czego nie było widać w lusterkach?
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez Ukassiu18 » środa 30 października 2013, 20:29

jak cofamy gdy zobaczymy obok lusterka zewnętrznego że mijamy pierwszy pachołek to dajemy jeden obrót kierownicą w lewo i ewentualnie lekko korygujemy, gdy juz pojazd bedzie się prostował to odkręcamy kierownice w drugą stronę i kontrolujemy linie w lusterkach, przy tym z 2 razy sie obejrzeć do tyłu. Tak mnei uczono:-)
Ukassiu18

Postprzez szerszon » środa 30 października 2013, 22:38

W lewo obrót ?
Piekna metoda na powtórny egzamin..
szerszon

Postprzez Colossus » czwartek 31 października 2013, 11:17

Jak się w lewo obróci, to dostaje się dodatkowe punkty za odwagę ;)
Colossus

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy