Badania lekarskie - okulista

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Badania lekarskie - okulista

Postprzez Amaru » poniedziałek 24 czerwca 2013, 10:48

Witam,
Pytanie może i trywialne, ale nie mogę znaleźć informacji na ten temat.
Posiadam od dawna prawo jazdy kat. B wydane bezterminowo.
Mam zamiar zapisać się na kurs kat. A. Od niedawna jednak noszę okulary (mała wada, ok -0,75 do -1).
Czy jeśli lekarz orzeknie, że prawko A powinienem dostać na okres powiedzmy 5 lat, to B zostaje nadal bezterminowo? Czy może to mieć też wpływ na B?
Amaru

Re: Badania lekarskie - okulista

Postprzez jpl » poniedziałek 24 czerwca 2013, 10:58

Po pierwsze, nie ma już bezterminowych praw jazdy. Więc B też dostaniesz terminowo, na najwyżej 15 lat. Przyznam natomiast, że nie wiem, co orzeknie lekarz i jak to wpłynie na termin prawa jazdy, najlepiej spytać się lekarza orzecznika. Podjerzewam, że orzeczenie może mieć wpływ na wszystkie kategorie...

Tak czy owak, powodzenia :!: :!: :) :D
jpl

Postprzez Borys_q » poniedziałek 24 czerwca 2013, 11:02

Zależy od lekarza jeden napiszę 01,06 na 15 lat, inny da kod na okulary i/Lub soczewki na 5 lat, orzeczenie będzie miało wpływ na dotychczasowe kategorie.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Amaru » poniedziałek 24 czerwca 2013, 11:15

W przyszłym roku i tak w sumie czeka mnie wymiana dokumentu (kupiłem mieszkanie, zmiana danych adresowych itp) i zostanie ono wydane faktycznie na 15 lat.
Tylko pytanie czy jeśli teraz lekarz powie, że mogę zdawać na prawko kat A, ale za 5 lat muszę zrobić badania i załóżmy hipotetycznie, że ich nie przejdę - stracę również kat. B, na którą otrzymałem bezterminową zgodę lekarza?
Amaru

Postprzez Borys_q » poniedziałek 24 czerwca 2013, 12:32

Zależy co będzie przyczyną nieprzejścia badań, normy na motor są inne od norm na samochód, ale może być jak mówisz. Nie przejmuj się jeśli w ciągu 5 lat wzrok ci się na tyle pogorszy że nie będziesz mógł prowadzić samochodu to prawdopodobnie fakt utraty prawa jazdy będzie twoim najmniejszym problemem ( ludzie maja -10 dioptrii i mogą jeździć samochodem).
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez jasper1 » poniedziałek 24 czerwca 2013, 16:27

Na Twoją korzyść działa bardzo mała wada i jeśli nie masz jeszcze innych problemów okulistycznych, obawy są grubo na wyrost. Na Twoją niekorzyść co do terminu ważności orzeczenia działa to, że masz wadę stwierdzoną niedawno, czyli ryzyko dalszego pogarszania, Ważne też ile masz lat, bo jest to wada rozwojowa i rzadko narasta po trzydziestce. Zastanów się więc i sobie dobrze przypomnij przed badaniem czy tych okularów ciągle o tej samej mocy nie nosisz juz od paru lat :wink: :D
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Amaru » wtorek 25 czerwca 2013, 13:46

jasper1 napisał(a):Zastanów się więc i sobie dobrze przypomnij przed badaniem czy tych okularów ciągle o tej samej mocy nie nosisz juz od paru lat :wink: :D

Hehe, dzięki za sugestię :D
Lat mam 30, z wadą jest tak, że skierowano mnie z pracy standardowo na badania 3 lata temu, okulistka stwierdziła wadę ok 1 dioptrii i poleciła okulary, które noszę (wg zaleceń) w zasadzie tylko do oglądania TV, przy pracy przed kompem i ewentualnie jeśli prowadzę auto po zmroku to czasem też założę. W tym roku miałem ponowne badania - wada stoi w miejscu.
Chyba macie rację, bez sensu się przejmuję. Gdybym wiedział robiłbym od razu A i B, no ale człowiekowi po 30-tce zapragnęło się powozić tyłek mocniejszym jednośladem... co zrobić :)
Dzięki :)
Amaru

Postprzez Lukasz11221 » środa 09 października 2013, 21:33

Witam
Jeśli mam nowe prawo jazdy wydane na 15lat bez obowiązku jazdy w okularach i po tych 15 latach na kolejnych badaniach wyjdzie że muszę je nosić to bedę mógł mieć problemy z przedłużeniem czy raczej tylko dopiszą mi obowiązek jazdy w okularach?
Lukasz11221

Postprzez Grzego90 » środa 09 października 2013, 22:14

Jak dostałeś badania lekarskie bezterminowe to po tych 15 latach idziesz wymienić tylko plastik, bez badań, także luz.
Grzego90

Postprzez basu88 » środa 09 października 2013, 23:31

No dobra, a takie pytanie- poprzez wadę wzroku prawo jazdy zostało mi wydane na okres 5 lat. Wada wzroku ani sie nie pogarsza, ani "nie polepsza" od 7-8 lat. Zakładam, iż na badaniach za 5 lat wada również nie ulegnie zmianie, zatem czy istnieje możliwość otrzymania orzeczenia, a w konsekwencji prawka, na okres dłuższy niż 5 lat? Szczerze powiedziawszy, otrzymując dokument niemile się zaskoczyłem odcyfrowując datę ważności prawa jazdy, tym bardziej, iż kolega z większą wadą otrzymał dokument na dłuższy okres :wink:
2008 - Teoretyczny - Pozytywny; Praktyczny - Negatywny.
26.08.2013 - Teoretyczny - Negatywny (65/74).
02.09.2013 - Teoretyczny - Negatywny (65/74).
06.09.2013 - Teoretyczny - Pozytywny (71/74); Praktyczny - Pozytywny.
18.09.2013 - Odbiór prawa jazdy!
basu88

Postprzez jpl » czwartek 10 października 2013, 05:54

OK, tylko, że na razie, z tego, co wiem, badań nie ma, chyba, że ktoś "od razu" miał stwierdzone jakieś ograniczenie, aczkolwiek przyznam, nie jestem pewny...
jpl

Postprzez Grzego90 » czwartek 10 października 2013, 07:48

basu88 napisał(a):No dobra, a takie pytanie- poprzez wadę wzroku prawo jazdy zostało mi wydane na okres 5 lat. Wada wzroku ani sie nie pogarsza, ani "nie polepsza" od 7-8 lat. Zakładam, iż na badaniach za 5 lat wada również nie ulegnie zmianie, zatem czy istnieje możliwość otrzymania orzeczenia, a w konsekwencji prawka, na okres dłuższy niż 5 lat? Szczerze powiedziawszy, otrzymując dokument niemile się zaskoczyłem odcyfrowując datę ważności prawa jazdy, tym bardziej, iż kolega z większą wadą otrzymał dokument na dłuższy okres :wink:

Na pewno istnieje. Idź do "dobrego" lekarza i sobie załatw :D Są dwie opcje, na piękne oczy albo wiesz jak chyba ;) No chyba, że jesteś zawodowym kierowcom to nie ma szans.
Grzego90

Powrót do Egzamin na prawo jazdy