Problem z instruktorem i starostą

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Problem z instruktorem i starostą

Postprzez Artr » piątek 02 sierpnia 2013, 18:59

Może na wstępie się przywitam, bo to mój pierwszy post tutaj :)

Do rzeczy: 18 lat kończę w połowie września, przez co już niedługo powinienem móc zdawać egzamin. Niestety, tylko teoretycznie. Koleżanka która jest w tym samym OSK co ja, kończy lata za dwa tygodnie i chciała już teraz zdawać egzamin teoretyczny. Lecz dowiedziała się od naszego instruktora że nasz starosta (może powiem, że chodzi o Wydział Komunikacji w Kutnie, może ktoś będzie obeznany w sytuacji) "nie zgadza się na coś takiego" i dopuszcza tylko możliwość wydania pozwolenia na zdawanie egzaminu teoretycznego w przypadku ukończenia całego kursu, co dla niej i dla mnie jest niedorzeczne, bo wg mnie lepiej jest zdać teorie wcześniej, by móc w spokoju "wyjeździć" resztę godzin przygotowując się do egzaminu praktycznego. Tylko że nasz instruktor już od dłuższego czasu coś kręci, wymiguje się od odpowiedzi itp. Nie wiem co z tym fantem zrobić. Planuję pojechać sam do WK i dowiedzieć się wszystkiego "z pierwszej ręki". A jeśli to by nic nie dało, to kto w drabinie "wydawania uprawnień" stoi nad starostą, by w razie konieczności móc napisać skargę?
Artr

Re: Problem z instruktorem i starostą

Postprzez dylek » piątek 02 sierpnia 2013, 19:27

Myślę, że to nie jest problem z instruktorem i starostą - tytuł do bani.
Problem jest przede wszystkim ze sobą, swoją nieznajomością przepisów, swoją roszczeniowością ...

Poczytaj przepisy, kiedy można przystąpić do egzaminu - może odejdzie ci chęć robienia z siebie błazna przed starostą...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Artr » piątek 02 sierpnia 2013, 19:41

Ustawę, a przynajmniej jej część o egzaminowaniu czytałem.

Sugerując się:
1)
Ustawa o kierujących pojazdami
Art.50
2. Nie może być egzaminowana osoba:[...]
5) nieposiadająca zaświadczenia o ukończeniu wymaganego szkolenia;

2) Powszechną praktyką gdzie osoba zdała egzamin teoretyczny po nie przejeżdżeniu wszystkich godzin, i dopiero przed egzaminem praktycznym dokańczała kurs.

widocznie dość życzeniowo zinterpretowałem że po części teoretycznej kursu będę mógł zdać egzamin teoretyczny, a eg. praktyczny po części praktycznej.
Dopiero po pańskiej reprymendzie zacząłem grzebać głębiej i faktycznie, byłem w dużym błędzie...
No cóż, za zamieszanie przepraszam, temat można zamknąć.
Artr

Postprzez Grzego90 » piątek 02 sierpnia 2013, 19:52

Artr napisał(a):2) Powszechną praktyką gdzie osoba zdała egzamin teoretyczny po nie przejeżdżeniu wszystkich godzin, i dopiero przed egzaminem praktycznym dokańczała kurs.

Bo OSK idą na ręke i wystawiają zaświadczenie o ukończeniu kursu mimo jego faktycznego nie ukończenia. Spotkałem sie z czymś takim przed 19 stycznia, że instruktor wypisywał zaświadczenie o ukończeniu kursu mimo braku wyjeżdżenia 30 godz i odbyciu nauk z teorii, żeby osoba mogła podejść do teorii na starych zasadach. W innym wypadku by sie nie zdąrzyło jak ktoś zwlekał z zapisaniem na kurs. Ale o tym wie tylko instruktor i kursant.
Grzego90

Powrót do Egzamin na prawo jazdy