kilka wątpliwości przed egzaminem

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

kilka wątpliwości przed egzaminem

Postprzez eldoka » poniedziałek 08 lipca 2013, 17:18

Witam
Za kilka dni mam egzamin i trochę watpliowści:
1. Jeśli mamy znak "Parking" i pod nim nie ma tabliczki w jaki sposób mamy ustawić samochód to mogą tam stawać samochody powyżej 2,5 ton, czy takie samochody nie mogą w ogóle tam stawać? Czytałem trochę o tym i wszędzie jest inaczej, jakbyście mogli napisać swoimi słowami a nie wklejać kodeks itp.
2. Czy jadąc samochodem i jestem przed torowiskiem widzę rowerzystę wjeżdżającego na to torowisko to mogę go wyprzedzić na tym torowisku czy powinienem czekać aż zjedziemy z tego torowiska ? Wiem, że samochodu nie mogę wyprzedać.

EDIT.
W pierwszym może trochę nie jasno się wyraziłem, chodzi o parkowanie na chodniku
eldoka

Re: kilka wątpliwości przed egzaminem

Postprzez Patryk94 » poniedziałek 08 lipca 2013, 18:13

1. Jak nie ma tabliczki to mogą sobie parkować.
2. Nie można wyprzedzać przed torowiskiem, ani na torowisku.
Obrazek
Patryk94

Postprzez eldoka » poniedziałek 08 lipca 2013, 18:18

No właśnie, to jak jest?
http://www.motofakty.pl/artykul/parkuja ... ziesz.html

Samochody o masie powyżej 2,5 tony mogą parkować jedynie na jezdni. Dla nich wjazd na chodnik choćby jednym kołem jest zabroniony.
eldoka

Postprzez jasper1 » poniedziałek 08 lipca 2013, 18:41

eldoka napisał(a):No właśnie, to jak jest?

Samochody o masie powyżej 2,5 tony mogą parkować jedynie na jezdni. Dla nich wjazd na chodnik choćby jednym kołem jest zabroniony.

Jest właśnie tak. Parkować częściowo lub całkowicie na chodniku możesz tylko pod pewnymi warunkami, jednym z nich jest DMC<2,5t. Wynika to z art. 47 PoRD.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Patryk94 » poniedziałek 08 lipca 2013, 18:43

Jeśli pod znakiem "parking" nie ma żadnej tabliczki to możesz zaparkować na tym chodniku, oczywiście tylko dwoma kołami i tak, aby nie utrudnić ruchu pieszym, czyli minimum 1,5 metra im zostawić.
Obrazek
Patryk94

Postprzez eldoka » poniedziałek 08 lipca 2013, 18:51

Czyli przyjmijmy sytuację, że jadę samochodem powyżej 2,5 ton i mam tabliczkę parking, i bez względu czy coś pod nią jest, czy nie, nie mogę dotknąć chodnika takim samochodem? Jeśli mam do 2,5 ton to parkuję tak jak na tabliczce, chyba że jej nie ma to parkuję dwoma kołami (równolegle jak to wynika z przepisów, bo nie ma tabliczki ze sposobem parkowania)?
eldoka

Postprzez Patryk94 » poniedziałek 08 lipca 2013, 19:10

No więc, jeżeli jest sama tabliczka "parking" to parkujesz swobodnie, lecz zazwyczaj jest pod nią inna tabliczka, która mówi o dopuszczalnej masie pojazdu, który może parkować w danym miejscu. Tak, jeśli nie ma tabliczki mówiącej o sposobie parkowania, to parkujemy równolegle.
Obrazek
Patryk94

Postprzez eldoka » poniedziałek 08 lipca 2013, 19:16

Szczerze mówiąc parkowanie to będzie raczej swobodna czynność, chodzi o sam egzamin, nie tyle praktyczny, co teoretyczny i ewentualne pytanie z tym parkowaniem związane
eldoka

Postprzez Patryk94 » poniedziałek 08 lipca 2013, 19:21

Znalazłem taki cytat: "pod znakiem "parking" powinna być umieszczona tabliczka T-23b z napisem "2,5 t", gdyż bez takiego napisu będzie ona oznaczać samochody ciężarowe o dmc. 3,5 t, co wyraźnie określa przepis."

Czyli krótko, na samej tabliczce "parking" parkujesz, jak masz pod tabliczką drugą tabliczkę z dopuszczalną masą pojazdu, to nie parkujesz, chyba, że masa Twojego pojazdu jest mniejsza lub równa masie, którą przewiduje tabliczka :D
Ostatnio zmieniony poniedziałek 08 lipca 2013, 19:28 przez Patryk94, łącznie zmieniany 1 raz
Obrazek
Patryk94

Postprzez eldoka » poniedziałek 08 lipca 2013, 19:27

Ok, dzięki wielkie za pomoc
eldoka

Powrót do Egzamin na prawo jazdy