Zmiana pasa ruchu

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Zmiana pasa ruchu

Postprzez makaron8 » środa 26 czerwca 2013, 10:52

Witam!
Mam pewne pytanie dotyczące zmiany pasa ruchu. Załóżmy że jadę prawym pasem i chcę zmienić pas na lewy po którym porusza się inny pojazd. Oczywiście wiem że należy ustąpić mu pierwszeństwa, ale czy w tej sytuacji mogę włączyć lewy kierunkowskaz, czy muszę czekać aż on mnie wyprzedzi i dopiero wtedy włączyć kierunek. Zmianę pasa powinno się odpowiednio wcześnie sygnalizować ,ale chyba nie mogę tego zrobić w przypadku gdy jestem wyprzedzany. Czy moje rozumowanie jest poprawne? A co w sytuacji analogicznej czyli gdy jadę lewym pasem, zmieniam na prawy na którym już ktoś się znajduje. Z góry dziękuję za odpowiedź.
makaron8

Re: Zmiana pasa ruchu

Postprzez Grzego90 » środa 26 czerwca 2013, 12:01

makaron8 napisał(a):Załóżmy że jadę prawym pasem i chcę zmienić pas na lewy po którym porusza się inny pojazd. Oczywiście wiem że należy ustąpić mu pierwszeństwa, ale czy w tej sytuacji mogę włączyć lewy kierunkowskaz, czy muszę czekać aż on mnie wyprzedzi i dopiero wtedy włączyć kierunek.

Włączasz kierunkowskaz i czekasz, aż będzie wolne. Nie musisz czekać aż Cie wyprzedzi żeby móc włączyć kierunkowskaz.
Grzego90

Re: Zmiana pasa ruchu

Postprzez lith » piątek 28 czerwca 2013, 01:47

Ale weź pod uwagę, że akcja = reakcja. Jak włączysz kierunek to musisz prawidłowo zinterpretować zachowanie tego na pasie obok, czy będzie dalej wyprzedzał nie zwracając na Ciebie uwagi, czy będzie chciał wpuścić, czy będzie chciał Cię specjalnie przyblokować.
lith

Powrót do Egzamin na prawo jazdy