Egzamin teoretyczny ekspresowy - WORD Łódź

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Egzamin teoretyczny ekspresowy - WORD Łódź

Postprzez michalasd » niedziela 02 czerwca 2013, 21:08

Witam.
Mam pytanie, ukończyłem kurs, niedługo zapisuję się na egzamin (wiadomo najpierw teoretyczny na Smutnej).
I jak to jest z tymi egzaminami, tzn. co to jest egzamin teoretyczny ekspresowy?
Z tego co zrozumiałem to ekspresowy polega na tym że idziemy wcześnie rano do WORD i jak się załapiemy (do 30 osób może się załapać) to jeszcze tego samego dnia zdajemy ten egzamin. Jak to wygląda w rzeczywistości? W jakich godzinach, gdzie się należy stawić i w którym momencie dokonać zapłaty za egzamin?
Oraz ile się czeka na "normalny" egz. teoretyczny? Jedni mówią że z dnia na dzień, inni że się czeka tydzień do dwóch tygodni?
Trzecie pytanie: ile czeka się na egz. praktyczny na Maratońskiej?

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
Michał
michalasd

Re: Egzamin teoretyczny ekspresowy - WORD Łódź

Postprzez MotoTomasz » niedziela 02 czerwca 2013, 22:01

Godzina o które należy się stawić jest zależna od "ruchu w interesie". Ostatni miesiąc przed zmianami w szkoleniu/egzaminowaniu, żeby załapać się na te 30 osób należało przyjechać o...4:30. BOK działa od godz. 8 a kasa od 7:45.
W tej chwili zapewne nie ma takiego tłoku więc wystarczy, że przyjedziesz o 7 i powinno się udać.
Dobrze jest też samemu zrobić przelew na konto WORD w tytule przelewu wpisując za jaki egzamin jest wpłata, imię, nazwisko i adres osoby egzaminowanej. Unikniesz wtedy zamieszania z kolejką do kasy.
Polecam również ogarnąć czy jest lista kolejkowa a jak nie ma to zrobić.
Jeżeli w kolejce będzie nawet 35 osób to warto stać bo zawsze ktoś się wykrusza ze względu na brak dokumentów czy coś.
Egzamin ekspresowy jest o 11:45 i o 12:45 (dwie grupy po 15 osób).
Ale...
Nie jestem pewien czy WORD w Łodzi ma już połączenie z bazą PKK więc lepiej najpierw tam zadzwoń. Bez tego połączenia wyznaczenie egzaminu trwa minimum tydzień i umawia się go telefonicznie po wcześniejszej wpłacie na konto i uzyskaniu przez WORD danych z PKK.
ObrazekPrawkoOnline ObrazekYouTube ObrazekMail me
PJ: ABCDET 2002 - 2013
Instruktor: ABC - 2006
Wózki widłowe: 2011
Ratownik MotoPozytywni.pl
Plecak w Szkoła Motocyklowa Turbo - Pabianice
MotoTomasz

Postprzez michalasd » niedziela 02 czerwca 2013, 22:55

Dzięki wielkie, teraz już prawie wszystko jasne :)
Prawie bo nie rozumiem tego:

Nie jestem pewien czy WORD w Łodzi ma już połączenie z bazą PKK więc lepiej najpierw tam zadzwoń. Bez tego połączenia wyznaczenie egzaminu trwa minimum tydzień i umawia się go telefonicznie po wcześniejszej wpłacie na konto i uzyskaniu przez WORD danych z PKK.

Czyli jeśli WORD Łódź nie ma połączenia z bazą PKK to egzaminów teoretycznych ekspresowych nie robi się w ogóle? Tyko zwykłe? I WORD przez ten tydzień czasu załatwia sobie moje dane z bazy PKK? Bo tydzień czasu to raczej nie jest termin ekspresowy :)
I chyba w takiej sytuacji też tylko na pierwszą teorię tak długo się czeka. Bo za drugim podejściem przecież będą już mieli moje dane z bazy?

I ile w Łodzi czeka się na praktyczny?
michalasd

Postprzez MloOoOdy » piątek 07 czerwca 2013, 15:28

To może ja Ci odpowiem, bo właśnie wróciłem z WORDu w Łodzi ;)

Jeżeli masz PKK to idziesz do WORDu ze wszystkimi papierami (możesz iść swobodnie na jaką godzinę Ci pasuje, bo nie ma już kilometrowych kolejek). Płacisz w kasie za egzamin po czym podchodzi do BOKu. Dajesz w okienku wszystkie papiery, dowód osobisty i zgodę rodziców (jeżeli nie masz ukończonych 18 lat). Ona tam sobie wszystko sprawdza, informuje Cię, że termin egzaminu ustalisz telefonicznie, ponieważ muszą odblokować Twój PKK. W moim przypadku już po 2 dniach miałem telefon. Dostałem telefon w czwartek o 10 i na dzisiaj (tj. na piątek) na 8:40 miałem egzamin teoretyczny.
Po zdanym egzaminie śmigasz do okienka, zapisujesz się na praktyczny (ew. jeżeli nie zapłaciłeś wcześniej, to musisz zawadzić jeszcze o kasę). Termin egzaminu praktycznego (na Smutnej) to 4 dni. Ja dzisiaj zdałem i w środę na 8:30 mam praktyczny ;)
Uff tyle :D

Aha, ze swojej strony dodam, że jeżeli idziesz do kasy, to zapłać sobie od razu całość (170zł), bo odejdzie Ci ich opłata po 2x, a po za tym nie stoisz 2x w okienku do kasy.
I druga ważna uwaga. Jeżeli wybierzesz sobie egzamin łączony (teoria i praktyka tego samego dnia), to w przypadku nie zdania teorii pieniądze na praktyczny NIE przepadają !
MloOoOdy

Postprzez szerszon » piątek 07 czerwca 2013, 15:44

Tego samego dnia ? A to plan egzaminów już nie obowiązuje ?
szerszon

Postprzez MloOoOdy » piątek 07 czerwca 2013, 15:51

Jak tego samego dnia? Na kolejny dzień miałem egzamin, więc nie widzę w czym problem.
MloOoOdy

Postprzez szerszon » piątek 07 czerwca 2013, 15:59

Przeczytaj pierwszy post to zobaczysz w czym problem. :)
szerszon

Postprzez MloOoOdy » piątek 07 czerwca 2013, 16:00

Ok, myślałem, że chodzi CI o mój post ;)
Kiedyś można było tak zrobić, że w ten sam dzień, ale odkąd wprowadzili PKK i dopóki nie będą one działały, nie jest już tak, bo muszę odblokować profil w WK i dopiero wtedy mogą wydać termin.
MloOoOdy

Postprzez michalasd » piątek 07 czerwca 2013, 22:55

OK, dzięki za odpowiedź, już w środę o 9 rano byłem w wordzie na smutnej i oddałem papiery. Dowiedziałem się że ekspresowych na razie nie ma, i że mają zadzwonić jak odblokują PKK. I zgody rodziców nie musiałem mieć, bo wystarczy że zgodę dałem w WK jak robili mi PKK.

Na poważnie na praktyczny czeka się 4 dni na smutnej? Słyszałem że 2 tyg. na Retkinii, a na Smutnej tylko 2 dni krócej. Czy może udało ci się wstrzelić w termin, bo ktoś zrezygnował?
michalasd

Postprzez MloOoOdy » niedziela 09 czerwca 2013, 13:35

Bez problemu ;) Przede mną zapisywała się babka dostała termin na środę na 8:00, więc raczej normalnie tak jest. Chociaż z tego co się dowiedziałem w BOKu osoby, który zdają po raz 1 mają pierwszeństwo przed tymi, którzy zdają po raz enty ;)
MloOoOdy

Postprzez michalasd » niedziela 16 czerwca 2013, 21:17

Witam.
Wszystko już załatwione, napiszę wam jak to przebiegło.
Oddałem dokumenty w BOK 5 czerwca. 10 czerwca po południu przyszedł do mnie sms że PKK mam już odblokowane. Telefon do umawiania egzaminów jest czynny od 10.00 do 11.30 więc zadzwoniłem dopiero 11 czerwca. Umówiłem się na 14 czerwca na egzamin (to był najwcześniejszy termin). Zdałem za pierwszym razem :)
Tego samego dnia umówiłem się na praktyczny, co się okazało szybsze terminy są z reguły na maratońskiej, ale jest to różnica jednego, góra dwóch dni. Umówiłem się na egzamin 22 czerwca i to był najszybszy termin.
michalasd

Powrót do Egzamin na prawo jazdy