Teoria ważna 6 miesięcy od ......

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Teoria ważna 6 miesięcy od ......

Postprzez sylwiab4 » środa 12 czerwca 2013, 19:15

Hej aktualnie próbuje zdac na kat. A2
Jak wszyscy wiemy teoria ważna jest przez 6 miesięcy i mam problem dotyczący ważności mojej teorii. teorie zdałam jeszcze na starych zasadach 23 listopada czyli gdy WORD "nie prowadził egz na kat A" czyli ważność mojej teorii liczy sie od dnia w którym WORD wznowił egzaminowanie na kat.A. W przypadku Lublina najpierw pojawiła sie inf ze od 1 kwietnia pozniej zmienili na 15 kwietnia OSTATECZNIE stanęło że zapisują od 6 maja. Z racji tego ze wyjezdzam nie bede mogła przystąpić do egzaminów do 1 paź . Byłam w word pytać się do kiedy mam wazna teorie mi powiedzieli ze do 1 paź a innemu facetowi ze liczą od maja. Dla mnie jest to niekorzystna sytuacja ponieważ przepadł mi 1 miesiąc teorii a oni tłumaczą to ze nie mieli przygotowanego placu, a tak naprawde to leżał śnieg.

Możecie mi pomóc wymyślić jak napisac pismo jakich argumentów użyc na jakie artykuły moge sie powołać.

Nie chce odpowiedzi w styl " hahahahhahaha teraz bedziesz zdawac teorie po nowemu" bo to znacznie bedzie odbiegało od tematu.

Z góry dzieki za pomoc :)
sylwiab4

Re: Teoria ważna 6 miesięcy od ......

Postprzez among » środa 12 czerwca 2013, 22:39

Na ważność teorii nie ma wpływu to, że WORD zawiesił egzaminy dla wybranej kategorii. Teoria bez względu na zaistniałe sytuacje jest ważna 6 m-cy od momentu zdania i nie podlega żadnemu przedłużeniu.
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez oskbelfer » środa 12 czerwca 2013, 22:50

among skoro tak twierdzisz to prosze podaj podstawę prawną, bo smiem twierdzić że mijasz się z prawdą ..

sylwia - a czy nie lepiej podejść do wordu i spokojnie pogadać, zapytać, wyjaśnić zamiast pisać pisma ?

inną sprawa jest że jak przyjdzie pażdziernik (bo tak zrozumialem z Twojego wpisu) to zaś może być śnieg który bedzie zalegał do 2014 roku i dalej nie będzie możliwości zdawać....

rozumiem że sytaucja nie pozwala Ci zdawać np teraz, ale rodzi się pytanie co będziesz pamętać z przepisów które zdwaaś pół roku czy nawet 9 miesięcy wstecz ? a jeszcze inna kwestia czy problemem jest zdać nowe testy ?

w pisaniu listu nie pomogę, osobiscie poszedłbym pogadać z koordynatorem i pewno problem da się rozwiązać...
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez among » czwartek 13 czerwca 2013, 07:31

oskbelfer napisał(a):among skoro tak twierdzisz to prosze podaj podstawę prawną, bo smiem twierdzić że mijasz się z prawdą ..

Po uzyskaniu pozytywnego wyniku egzaminu teoretycznego można przystąpić do części praktycznej egzaminu. Ważność egzaminu teoretycznego wynosi 6 miesięcy. Do okresu tego nie jest wliczany okres na jaki wstrzymano egzaminy ze względu na warunki atmosferyczne lub inne przyczyny uniemożliwiające prowadzenie egzaminów.
Jeżeli w tym czasie osoba egzaminowana nie uzyska wyniku pozytywnego z części praktycznej konieczne jest powtórzenie części teoretycznej.

Za stroną WORD Piotrków Trybunalski. http://www.word-piotrkow.pl/index.php?p=1_6_Egzamin-teoretyczny

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 27 października 2005 r. w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów ...
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez sylwiab4 » czwartek 13 czerwca 2013, 08:44

Oczywiscie teoria ważna jest 6 miesiecy i nie podlega przedłużeniu.

W tym roku na stronie word'u w kwietniu pojawiła sie informacja że wstrzymuja zapisy do 30kwietnia (teraz oczywiście nie ma juz tej informacji)czyli moim zdaniem powinnam miec czas na zdanie do konca pazdziernika. Jak byłam wczoraj to facet w informacji powiedział mi że kwiecien też był wliczany bo oni musieli przygotować plac.

oskbelfer - ja wybieram bardziej optymistyczna wersje że nie bedzie padać, zdać nową teorie myśle ze nie bedzie wiekszego problemu. Teorie moge mieć wazna 6 iesiecy ale mam tylko 5 miesiecy na zdanie prawka.
sylwiab4

Postprzez jasper1 » czwartek 13 czerwca 2013, 16:31

among napisał(a):
oskbelfer napisał(a):among skoro tak twierdzisz to prosze podaj podstawę prawną, bo smiem twierdzić że mijasz się z prawdą ..

Po uzyskaniu pozytywnego wyniku egzaminu teoretycznego można przystąpić do części praktycznej egzaminu. Ważność egzaminu teoretycznego wynosi 6 miesięcy. Do okresu tego nie jest wliczany okres na jaki wstrzymano egzaminy ze względu na warunki atmosferyczne lub inne przyczyny uniemożliwiające prowadzenie egzaminów.
Jeżeli w tym czasie osoba egzaminowana nie uzyska wyniku pozytywnego z części praktycznej konieczne jest powtórzenie części teoretycznej.

Za stroną WORD Piotrków Trybunalski. http://www.word-piotrkow.pl/index.php?p=1_6_Egzamin-teoretyczny

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 27 października 2005 r. w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów ...

Jak chcesz udzielać autorytatywnie porad, to zacznij czytać aktualnie obowiazujące przepisy i czytać je ze zrozumieniem bo sam sobie przeczysz.
Ostatnio zmieniony czwartek 13 czerwca 2013, 16:53 przez jasper1, łącznie zmieniany 1 raz
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez jasper1 » czwartek 13 czerwca 2013, 16:40

sylwiab4 napisał(a):Możecie mi pomóc wymyślić jak napisac pismo jakich argumentów użyc na jakie artykuły moge sie powołać.

Nie chce odpowiedzi w styl " hahahahhahaha teraz bedziesz zdawac teorie po nowemu" bo to znacznie bedzie odbiegało od tematu.

Z góry dzieki za pomoc :)

Czas ważności egzaminu teoretycznego reguluje w tej sytuacji rozporzadzenie w sprawie egzaminowania z dn.13VII2012, DzU z 5IX2012, Poz.995, paragraf 17.1-3 w powiązaniu z 15.4 (to tak po to, żebyś miała poczucie, że masz prawo do sześciu miesięcy ważności teorii liczonych: czas od egzaminu - czas, gdy nie było możliwości zdawania egzaminu :) )
Myślę, że pomysł oskbelfra by nie pisać pisma, tylko iść pogadać jest zdecydowanie lepszy (urzędowe terminy czekania na pisemną odpowiedź bywają długie :lol: ). Zastanów się tylko wcześniej, czego Ty sama od wordu chcesz.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez oskbelfer » czwartek 13 czerwca 2013, 22:16

among napisał(a):

jasper1 już napisała (czy już napisał ?) :) że to rozporzadznie porosło mchem i wodorostami :)
oskbelfer

Postprzez jasper1 » czwartek 13 czerwca 2013, 23:10

oskbelfer napisał(a):
jasper1 już napisała (czy już napisał ?) :) że to rozporzadznie porosło mchem i wodorostami :)

Jak najbardziej napisałam :)
jasper1

Postprzez among » piątek 14 czerwca 2013, 08:03

jasper1 napisał(a):
oskbelfer napisał(a):

Jak najbardziej napisałam :)

W dokumencie "Rozporządzenie Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 13 lipca 2012 r. w sprawie egzaminowania osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami, szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez egzaminatorów oraz wzorów dokumentów stosowanych w tych sprawach." też jest mowa, że wstrzymane egzaminy nie powodują przedłużenia ważności egzaminu teoretycznego.
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez MotoTomasz » piątek 14 czerwca 2013, 08:18

Nic nie jest przedłużane.
Okres ważności liczy się od dnia zdania teorii do dnia wstrzymania egzaminów plus od dnia wznowienia do dnia zdania praktyki.
Ten okres musi być krótszy niż 6 miesięcy.
Wstrzymanie może trwać nawet rok i nie ma to wpływu na okres ważności teorii.
To nie jest tak, że po zawieszeniu masz na nowo 6 miesięcy od wznowienia tylko 6 miesięcy minus okres wykorzystany przed zawieszeniem.
ObrazekPrawkoOnline ObrazekYouTube ObrazekMail me
PJ: ABCDET 2002 - 2013
Instruktor: ABC - 2006
Wózki widłowe: 2011
Ratownik MotoPozytywni.pl
Plecak w Szkoła Motocyklowa Turbo - Pabianice
MotoTomasz

Postprzez jasper1 » piątek 14 czerwca 2013, 11:42

@among i @MotoTomasz, chyba inaczej pojmujecie słowo przedłużenie. W sensie formalnym, jest to nie wliczenie do czasu ważności pozytywnego wyniku części teoretycznej czasu wstrzymania przeprowadzania egzaminów, w sensie praktycznym jest to wydłużenie czasu kalendarzowego ważności egzaminu o okres wstrzymania, bo jeśli przerwa trwała np. pół roku, to egzamin jest nadal ważny np. po 11 miesiącach od jego zdania. Tak wiec faktyczny czas kalendarzowy wydłużył się.
Problem zgłaszany przez sylwięb polega na tym, że nie chce ona jakiegoś czasu ekstra, tylko, że jej, w przeciwieństwie do innej zdającej osoby, nie odliczono całego okresu wstrzymania przeprowadzania egzaminów, czyli inaczej mówiąc jej czas kalendarzowy ważności teorii skrócił sie w sposób nieuprawniony.
Tymczasem w kontekście tego problemu Twoja wypowiedź among wskazuje na to , że nic jej się nie należy, co nie jest prawdą.
jasper1

Postprzez oskbelfer » piątek 14 czerwca 2013, 14:38

lepiej bym tego nie ujął, a prosciej to juz ciężko wytłumaczyć :)
oskbelfer

Powrót do Egzamin na prawo jazdy