Przerwa

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Przerwa

Postprzez RWJ » poniedziałek 10 czerwca 2013, 21:50

Witam. Kurs na prawko robiłem jakoś 3 lata temu i tak się złożyło, że musiałem wyjechać.
I nie zapisywałem się w ogóle na egzamin państwowy, a ni nie otrzymałem żadnych papierów, że mogę iść się zapisać na egzamin. Moje pytanie jest takie, czy będę musiał od początku robić kurs ( z tego co pamiętam, to kurs był bezterminowy, czy coś się zmieniło, po wprowadzeniu zmian w przepisach?) Czy wystarczy, że wezmę sobie kilka godzin jazdy na przypomnienie, bo odbębnianie 30 teorii było, by stratą czasu w moim przypadku. I czy przed pójściem tam muszę iść wyrobić sobie PKK?
RWJ

Re: Przerwa

Postprzez Grzego90 » poniedziałek 10 czerwca 2013, 21:58

Nie musisz robić od nowa kursu. Wystarczy zaświadczenie o ukończeniu kursu i możesz iść sie zapisać na egzamin.
Grzego90

Postprzez RWJ » wtorek 11 czerwca 2013, 09:20

Tylko, że ja nie otrzymałem żadnego zaświadczenia o ukończeniu kursu. Mam skończone te 30 godz teorii, 30 godz jazd, ale takiego papierku nie mam.
RWJ

Postprzez Grzego90 » wtorek 11 czerwca 2013, 09:42

To sie zgłoś do ośrodka w którym robiłeś kurs i sie upomnij.
Grzego90

Postprzez RWJ » wtorek 11 czerwca 2013, 10:06

Ok, dzięki. A o co chodzi z tym PKK? Muszę iśc to wyrobic ?
RWJ

Postprzez jpl » wtorek 11 czerwca 2013, 10:45

Z tego co wiem, skoro zrobiłeś już kurs, to nie...

Powodzenia na egzaminie :!: :!: :) :D
jpl

Postprzez adam_nar » czwartek 13 czerwca 2013, 20:00

Możliwe, że musisz - ja byłem w podobnej sytuacji, z tym, że zaświadczenie o ukończeniu kursu oraz papiery związane z poprzednimi egzaminami przesyłałem z WORD Lublin do WORD Suwałki. Byłem pewien, że w Suwałkach moje papiery są w WORD.

Okazało się jednak, że po ok. 1,5 roku "zalegania" w WORD, moje dokumenty zostały przesłane do Wydziału Komunikacji Urzędu Miejskiego (zależnie od miejsca zamieszkania są one wysyłane do odpowiedniego wydziału komunikacji - np. w Starostwie Powiatowym).

W takiej sytuacji musiałem pojechać do urzędu, wyrobić PKK, a następnie udać się do WORD (jeżeli twój ośrodek jest zautomatyzowany - prawdopodobnie wystarczy wizyta w urzędzie - suwalski niestety wypełnia te rzeczy ręcznie). Musiałem też wykonać nowe badania (stare straciły termin, a obecnie dostałem maksimum - czyli 15 lat). Najlepiej więc zadzwoń do WORD i zapytaj czy są tam jeszcze dokumenty.

Kurs jest bezterminowy, więc nie przepada. Co do braku dokumentów - w moim przypadku OSK sam przesłał papiery do WORD, ja musiałem tylko przyjść z dowodem i poświadczyć, że ja to ja ;) Ale dla pewności zapytałbym też w ośrodku, w którym kończyłeś kurs.

EDIT: zapomniałem, a to istotne jeżeli będziesz musiał mieć PKK.

Jeżeli chcesz wziąć godziny doszkalające - lepiej poproś w wybranej szkole jazdy by ściągnęli do systemu twój profil przed tym jak podejdziesz do teorii. Jeżeli nie zdasz, wówczas twój profil jest zablokowany, a ośrodek może zacząć doszkalanie gdy zdasz teorię. Przynajmniej tak jest w "mojej" szkole jazdy. A zawsze to lepiej pojeździć jeżeli nie ma się pewności co do niektórych elementów teorii :)
Pierwsze podejścia: 18.06.2009 - 09.09.2009 (Lublin)
teoria (+), plac (+, +, +), miasto (-, -, -)

Powrót po 4 latach (Suwałki):
12-13.06 - teoria -, +
28.06 - 13.07 - 4 niezdane (raz na placu)
17.07.2013 - udało się :)
adam_nar

Postprzez Grzego90 » czwartek 13 czerwca 2013, 21:06

adam_nar napisał(a): Musiałem też wykonać nowe badania (stare straciły termin, a obecnie dostałem maksimum - czyli 15 lat).

Te 15 lat to jest najprawdopodobniej ważność dokumentu prawa jazdy, a nie badań. Po 19 stycznia, każdy ma prawko ważne max 15 lat, a badania to zależy jak dostał. Ja mam bezterminowo i po 15 latach wyrabiam tylko nowy dokument bez badań.

Nowe terminowe prawo jazdy będzie wydawane na okres 15 lat bez konieczności ponawiania badań lekarskich w przypadku tych osób, które uzyskały wcześniej bezterminową zgodę lekarza na prowadzenie auta i w ciągu tego okresu nie doznały uszczerbku na zdrowiu spowodowanego wypadkiem lub nie pogorszył im się wzrok. Pozostałe osoby bedą musialy dostarczyć zaświadczenie lekarskie.
Grzego90

Postprzez adam_nar » czwartek 13 czerwca 2013, 23:39

Możliwe - zatem mnie lekarka trochę wprowadziła w błąd, bo powiedziała, że nowe prawo jazdy na 15 lat będzie zobowiązywać każdego do powtórzenia badań po tym okresie. Tak czy siak ja w 2009 miałem wydane tylko 3 lata, teraz - 15. Trochę na tym zyskuję :) Ale kto wie, czy zaraz to nie ulegnie znowu zmianie.

Dzięki za sprostowanie.
Pierwsze podejścia: 18.06.2009 - 09.09.2009 (Lublin)
teoria (+), plac (+, +, +), miasto (-, -, -)

Powrót po 4 latach (Suwałki):
12-13.06 - teoria -, +
28.06 - 13.07 - 4 niezdane (raz na placu)
17.07.2013 - udało się :)
adam_nar

Powrót do Egzamin na prawo jazdy