Ale.. mam kilka wątpliwości dot. sytuacji związanych z przejściem dla pieszych.
Przykładowa sytuacja:
Zbliżam się do przejścia dla pieszych (na drodze dwukierunkowej). Po mojej lewej stronie stoją piesi, którzy chcą przejść przez pasy. Samochody jadące z naprzeciwka NIE zatrzymują się. Czy moim obowiązkiem jest zatrzymanie się przed przejściem i przepuszczenie pieszych?
Nie do końca wiem, jak powinnam się zachować w takiej sytuacji na egzaminie. Kiedyś raz tak zrobiłam na kursie, to mój egzaminator stwierdził, że na 90% nikt się z naprzeciwka nie zatrzyma, więc mogłabym czekać godzinę zanim ruszę, a kierowcy za mną dostaną szału

Druga sytuacja:
Przejście na którym znajdują się piesi. Dojeżdżam do przejścia, zatrzymuję się i ludzie są już prawie na chodniku. Czy mogę w tym momencie ruszyć, jeśli jestem pewna, że nie spowoduję wypadku?
Trzecia sytuacja:
Przejście na którym piesi przechodzą ze strony prawej na lewą. Czy kiedy przejdą oś jezdni i będą na przeciwnym pasie, mogę już ruszyć?
Może te pytania wydają się wam śmieszne, jednak nie do końca jestem przekonana, jak powinnam postąpić, gdy się znajdę w wyżej opisanych sytuacjach.