Profil kierowcy - dokument tożsamości.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Profil kierowcy - dokument tożsamości.

Postprzez alojzy123 » poniedziałek 20 maja 2013, 22:13

Witam.
Jutro jadę złożyć wszelkie dokumenty dotyczące profilu kierowcy w wydziale komunikacji i mam pytanie. Czy istnieje ustawa (najlepiej konkretny artykuł), w której jest stwierdzone jaki dokument tożsamości jest uznawany podczas składanie tego wniosku? Chodzi mi o paszport, bo słyszałem już wiele przypadków, że WK w moim mieście akceptuje tylko dowody lub akt zameldowania czy coś takiego. Jak z tym jest?
alojzy123

Re: Profil kierowcy - dokument tożsamości.

Postprzez Radhezz » poniedziałek 20 maja 2013, 23:01

alojzy123 napisał(a):Witam.
Jutro jadę złożyć wszelkie dokumenty dotyczące profilu kierowcy w wydziale komunikacji i mam pytanie. Czy istnieje ustawa (najlepiej konkretny artykuł), w której jest stwierdzone jaki dokument tożsamości jest uznawany podczas składanie tego wniosku? Chodzi mi o paszport, bo słyszałem już wiele przypadków, że WK w moim mieście akceptuje tylko dowody lub akt zameldowania czy coś takiego. Jak z tym jest?

O weryfikacji danych podanych we wniosku z dokumentem tożsamości przy zakładaniu PKK mówi ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 31 lipca 2012 r. w sprawie wydawania dokumentów stwierdzających uprawnienia do kierowania pojazdami.

Zgodnie z zapisem zawartym w art. 1 pkt 3 ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych, jedynym dokumentem stwierdzającym tożsamość osoby jest dowód osobisty.
Dokumentem takim nie jest paszport co wynika z orzecznictwa sądu (wyrok SN III KRN 221/94 Prok. i Pr. 1995/6/10), który tak jak inne dokumenty nie budzące wątpliwości (książeczka wojskowa, prawo jazdy, legitymacja studencka, itp.) może służyć do ustalenia tożsamości.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Powrót do Egzamin na prawo jazdy