Zapisanie sie na kurs oraz dokumenty

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Zapisanie sie na kurs oraz dokumenty

Postprzez Larkspur » sobota 18 maja 2013, 20:26

Witam!
Pierwsza sprawa to: Dokladnie 6wrzesnia mam 18 urodziny wiec teoretycznie 3miesiace wczesniej to 6 czerwca.
Czy moze istnieje szansa zapisania sie na kurs troszke wczesniej ? Do 6 czerwca zostalo 3tygodnie ale czy jakos wczesniej mozna ? zalezy to od osrodka ?

Druga sprawa to: Podobno teraz mozna zdawac egzamin panstwowy miesiac przed 18 urodzinami. Wiec mi niby wychodzi zaraz na poczatku sierpnia. Mam juz od paru lat dowod osobisty choc nie mam jeszcze 18 lat. Czy taki dowod wystarczy ?

A i jeszcze jedno. Kiedy moge sobie zaczac zalatwiac z tym profilem kierowcy zeby juz czasu nie tracic , skad wziasc te papiery do wypelnienia zeby zlozyc je w urzedzie miasta ?

Jest to bardzo wazne , wszystkie pytania.

Pozdrawiam
Larkspur

Re: Zapisanie sie na kurs oraz dokumenty

Postprzez jpl » niedziela 19 maja 2013, 06:36

Nie dasz rady, teraz do zapisania się jest potrzebny profil kandydata na kierowcę, no a tego nie założą przed odpowiednim terminem. Tak to wygląda według mojej wiedzy. Dowód osobisty, ważny, wystarczy- dlaczego by nie? Sprawdź tylko, czy masz ważny, bo te dowody mają krótszy termin ważności. :wink:

Formularzy poszukaj w necie, albo na stronie Urzędu.

Powodzenia :!: :!: :) :D
jpl

Postprzez silvox » niedziela 19 maja 2013, 07:32

Zgłosić się do OSK możesz wcześniej, ale szkolenie rozpoczniesz 6.06 .. I tam Ci wszystkie szczegóły wyjaśnią - bo co kraj to obyczaj, a co Starostwo to inne... domyśl się..
silvox

Postprzez Larkspur » niedziela 19 maja 2013, 10:50

Rozumiem. Ale co mi da zgloszenie sie do OSK wczesniej jesli profilu kierowcy nie moge teraz zrobic dobrze rozumiem ?
Larkspur

Postprzez monii100 » niedziela 19 maja 2013, 18:24

Ja mam urodziny 24 sierpnia, wiec kurs mogę zacząć teoretycznie dopiero 24 maja. Kurs w SNJ zaczyna się 20 maja i pan bez problemu mnie zapisał, powiedział mi tylko, że z pójściem do lekarza i do urzędu w celu założenia tego profilu kierowcy muszę poczekać do minimum 24 sierpnia. U Ciebie wydaje mi się, że 3 tygodnie to za długo trochę, poczekaj nie ma co się spieszyć, bo co prawda, na egzamin można się zapisać miesiąc przed urodzinami,ale często na sam egzamin czeka się prawie miesiąc :)
monii100

Postprzez silvox » poniedziałek 20 maja 2013, 10:03

Źle piszesz - nie zapisać się a zdawać !! Nie wprowadzaj innych w błąd..
Art. 50. 1. Osoba ubiegająca się o uzyskanie uprawnienia do kierowania motorowerem, pojazdami silnikowymi lub tramwajem może przystąpić do egzaminu państwowego nie wcześniej niż miesiąc przed osiągnięciem minimalnego wieku

Larkspur napisał(a):co mi da zgloszenie sie do OSK

Miałem na myśli zapisanie się na kurs najbliżej terminu legalnego rozpoczęcia szkolenia - sorry za nieścisłość.. Formalnie kartę nie mogą Ci założyć przed terminem.. ale na wykłady możesz chodzić - to nie przeszkadza.
silvox

Powrót do Egzamin na prawo jazdy