reassor napisał(a):Niebezpieczne zachowanie - nawet jak na prosto było pusto. Bezkolizyjne skrzyżowanie, a taka jazda jest kolizyjna. Linie przerywane sa dla jadących w lewo z lewej strony obrazka - mówi im to, że mogą zająć dowolny pas. Jeszcze niema dróg z wbudowanymi zmieniającymi się znakami poziomymi - może w przyszłości

Zachowanie niebezpieczne, ale...
- do którego miejsca Twoim zdaniem i na jakiej podstawie włąsnie do tego jadąc z lewej w lewo mogę zmienić pas ruchu?
- wszystkie znane mi drogi z mojego mini doświadczenia mają zmieniające się znaki poziome, czyli dojeżdżając do skrzyżowania tylko do pewnego momentu mogę zmieniać pas ruchu później już nie, bo mam ciagłą; tu tak nie ma;
- nie rozumiem dlaczego skręcający ma mieć możliwość zmiany pasa ruchu a jadący prosto już nie przy takim oznakowaniu poziomym (znów podstawa prawna takiego zróżnicowania?);
- rozumiem, że na egzaminie wjechanie na lewy pas przy poleceniu jazdy na wprost, a potem takie kombinacje ze zmianą pasa świadczą o braku znajomości art.22.2 PoRD, ale uważam, że w życiu zmieniamy swoje zamiary, zwłaszcza jak oznakowanie poziome pozwala na zmianę pasa i pojechanie na wpros zamias wcześniej planowanego w lewo; oczywiści przy pewnym natężeniu ruchu może to świdczyć o braku zdrowego rozsądku, ale mam wątpliwość czy o złamaniu przepisów.