Jazda na wprost z pasa do skrętu w lewo

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Jazda na wprost z pasa do skrętu w lewo

Postprzez karmazynowy » poniedziałek 06 maja 2013, 19:27

silvox napisał(a):
karmazynowy napisał(a):Moim zdaniem z lewego pasa nie można jechać prosto. Jednak zmienić pas z lewego na środkowy można

Ale nie w tym miejscu co ten czerwony.. To juz jest błąd..
Przerywane linie nie są po to aby można było zmienić pas, lecz by ten jadący " z lewej " mógł przez nie przejechać..

Linie przerywane są dla wszystkich takie same.

Zmienić pas na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym można, jeśli tylko nie ma znaków, które wyraźnie tego zabraniają (np. linie ciągłe).

Nigdzie nie jest powiedziane, że nie można zmienić pasa ruchu, jeśli się jest na pasie do skrętu. To taki sam pas jak inne.
karmazynowy

Postprzez reassor » wtorek 07 maja 2013, 17:32

Niebezpieczne zachowanie - nawet jak na prosto było pusto. Bezkolizyjne skrzyżowanie, a taka jazda jest kolizyjna. Linie przerywane sa dla jadących w lewo z lewej strony obrazka - mówi im to, że mogą zająć dowolny pas. Jeszcze niema dróg z wbudowanymi zmieniającymi się znakami poziomymi - może w przyszłości :)
Kat.B - 24.02.2012 - Kat.B zdane :) (Mobilek Tychy)
Kat.A - 10.02.2016 - Teoria 71/74 (1 raz) :) (Radmar Tychy)
Kat.A - 11.04.2016 - Praktyka (1 raz) :) (Radmar Tychy)
reassor

Postprzez jasper1 » wtorek 07 maja 2013, 19:06

reassor napisał(a):Niebezpieczne zachowanie - nawet jak na prosto było pusto. Bezkolizyjne skrzyżowanie, a taka jazda jest kolizyjna. Linie przerywane sa dla jadących w lewo z lewej strony obrazka - mówi im to, że mogą zająć dowolny pas. Jeszcze niema dróg z wbudowanymi zmieniającymi się znakami poziomymi - może w przyszłości :)

Zachowanie niebezpieczne, ale...
- do którego miejsca Twoim zdaniem i na jakiej podstawie włąsnie do tego jadąc z lewej w lewo mogę zmienić pas ruchu?
- wszystkie znane mi drogi z mojego mini doświadczenia mają zmieniające się znaki poziome, czyli dojeżdżając do skrzyżowania tylko do pewnego momentu mogę zmieniać pas ruchu później już nie, bo mam ciagłą; tu tak nie ma;
- nie rozumiem dlaczego skręcający ma mieć możliwość zmiany pasa ruchu a jadący prosto już nie przy takim oznakowaniu poziomym (znów podstawa prawna takiego zróżnicowania?);
- rozumiem, że na egzaminie wjechanie na lewy pas przy poleceniu jazdy na wprost, a potem takie kombinacje ze zmianą pasa świadczą o braku znajomości art.22.2 PoRD, ale uważam, że w życiu zmieniamy swoje zamiary, zwłaszcza jak oznakowanie poziome pozwala na zmianę pasa i pojechanie na wpros zamias wcześniej planowanego w lewo; oczywiści przy pewnym natężeniu ruchu może to świdczyć o braku zdrowego rozsądku, ale mam wątpliwość czy o złamaniu przepisów.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez reassor » środa 08 maja 2013, 17:29

jasper1 napisał(a):...
Zachowanie niebezpieczne, ale...
- do którego miejsca Twoim zdaniem i na jakiej podstawie włąsnie do tego jadąc z lewej w lewo mogę zmienić pas ruchu?
...
- nie rozumiem dlaczego skręcający ma mieć możliwość zmiany pasa ruchu a jadący prosto już nie przy takim oznakowaniu poziomym (znów podstawa prawna takiego zróżnicowania?);
...

Moim zdaniem przed rozpoczęciem się linii ciągłej PRZED skrzyżowaniem - na pewno są znaki informujące który pas jest do jazdy gdzie.

W drugim przypadku nie ZMIENIAJĄ pasa tylko zajmują pas po skręcie a to już jest zupełnie coś innego.

Wyciąłem tylko to na co nie znam jednoznacznej odpowiedzi.
Kat.B - 24.02.2012 - Kat.B zdane :) (Mobilek Tychy)
Kat.A - 10.02.2016 - Teoria 71/74 (1 raz) :) (Radmar Tychy)
Kat.A - 11.04.2016 - Praktyka (1 raz) :) (Radmar Tychy)
reassor

Postprzez silvox » czwartek 09 maja 2013, 19:12

karmazynowy napisał(a):Linie przerywane są dla wszystkich takie same.

Na tym i podobnych skrzyżowaniach - NIE SĄ ..
karmazynowy napisał(a):Nigdzie nie jest powiedziane, że nie można zmienić pasa ruchu, jeśli się jest na pasie do skrętu.

Nie masz racji.. Jest wszak powiedziane, że z takiego pasa(oznaczonego jako pas do skrętu) można pojechać TYLKO w kierunku jaki nakazują strzałki .. Jest to jednoznaczne, że nie mozna z niego jechać "na wprost" w jakikolwiek sposób..

A idąc Twoim tokiem myślenia - co na skrzyżowaniu gdzie nie ma w ogóle linii, oprócz tych na dojeździe do skrzyżowania ?? Tu możesz dowolnie pojechać z każdego pasa ??

http://goo.gl/maps/Bq3CD
Na tym obrazku, przed skrzyzowaniem jeszcze bym dopuscil zmianę pasa..Ale na skrzyzowaniu jest już niemozliwe ..
http://goo.gl/maps/HPg5H
W/g Ciebie ten matiz, ford lub astra mogą spokojnie pojechać prosto ??
silvox

Postprzez karmazynowy » czwartek 09 maja 2013, 20:54

Nie mogą jechać spokojnie. Muszą najpierw zmienić pas na ten do jazdy na wprost. Z tego pasa, na którym są nie mogą jechać prosto.

A w kwestii braku linii - nie wiem. Nie wiem, czy może być skrzyżowanie o ruchu kierowanym, gdzie jest więcej niż jeden pas ruchu, brak linii, a jednocześnie jest oznakowanie pionowe wskazujące z którego pasa jak jechać (jeśli nie ma pasów).
karmazynowy

Postprzez silvox » piątek 10 maja 2013, 18:13

karmazynowy napisał(a):Muszą najpierw zmienić pas

W tym miejscu już nie mogą.. Proszę Cię - weź to sobie jakoś przetłumacz i nie siej fermentu..
Jeszcze bym dopuścił zmianę pasa do pierwszej strzałki(na pasie) włącznie, bądźmy ludźmi, każdy się może zagapić, pomylić.. Potem już nie, trudno..
silvox

Postprzez Amos » sobota 11 maja 2013, 11:18

silvox napisał(a):
karmazynowy napisał(a):Muszą najpierw zmienić pas

W tym miejscu już nie mogą..

Jak nie ma linii ciągłej mogą. Nie ma linii przerywanej, której nie można by przejechać...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez silvox » sobota 11 maja 2013, 16:09

Następny...
Poczytaj wątek od początku, przyjrzyj się skrzyżowaniom i nie wypisuj bzdur..
Pisałem o skrzyżowaniu bez linii - więc jakie ciągłe i przerywane ??
Jeśli tak jeździsz, jak piszesz.. to wybacz, ale nie chcę Cię spotkać na skrzyżowaniu..
silvox

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy