Badania lekarskie - pytanie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Badania lekarskie - pytanie

Postprzez Larkspur » środa 08 maja 2013, 11:24

Witam
Dokladnie za miesiac ide zapisac sie do OSK na prawo jazdy.
Do zalozenia Profilu Kierowcy m.in. potrzeba zaswiadczenia lekarskiego.
Tu moje pytanie.
Mam prawie 18lat i nosze okulary. Chodze srednio co roku do okulisty na badanie i jesli potrzeba zmieniam szkla.
Obecnie mam 5 dioptrii.
Czy nie bedzie problemu u lekarza z dostaniem zaswiadczenie o mozliwosci kierowania ?
Wiem ze jest to na prawie jazdy zaznaczone ze jazda tylko w okularach ale to nie ma problemu z tym.
Tylko czy u lekarza nie powinno byc problemu ? Bo jesli bedzie trzeba czytac z tablicy te literki to z tymi na dole najmniejszymi bedzie problem.

Prosze o rady i odpowiedzi
Larkspur

Re: Badania lekarskie - pytanie

Postprzez MotoTomasz » środa 08 maja 2013, 11:36

Nie będzie problemu. Lekarz wystawi orzeczenie z ograniczeniem 01.01 lub 01.06 i tyle.
Podczas badania odczytuje się maksymalnie 3 rząd od dołu dla osób z korektą wzroku.
ObrazekPrawkoOnline ObrazekYouTube ObrazekMail me
PJ: ABCDET 2002 - 2013
Instruktor: ABC - 2006
Wózki widłowe: 2011
Ratownik MotoPozytywni.pl
Plecak w Szkoła Motocyklowa Turbo - Pabianice
MotoTomasz

Postprzez Radhezz » środa 08 maja 2013, 12:23

Potwierdzam, sam mam -5 i -6, a kategorie B,C, robię C+E, mam uprawnienia na pojazdy uprzywilejowane. Z tego wynika że przeszedłem też parę razy o wiele bardziej niż na kat.B rygorystyczne badania lekarskie i psychotechniczne ;) Tak na dobrą sprawę takie badanie to czysta formalność - można nawet nie widzieć na jedno oko i też się je przejdzie.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez paulisian » środa 08 maja 2013, 13:46

również noszę okulary i nie było najmniejszego problemu z wypisaniem tego świstka za który płaci się (w moim przypadku) 50zł.
Jednak jeśli nosisz lub chcesz nosić szkła kontaktowe to od razu musisz to lekarzowi powiedzieć, bo to również musi być odnotowane w PJ :)
11.03.2013 - egzamin teoretyczny wewn: pozytywny
06.04.2013 - egzamin wewnętrzny: pozytywny
17.05.2013 - egzamin teoretyczny: pozytywny
11.06.2013 - egzamin praktyczny: pozytywny
25.06.2013 - odbiór prawa jazdy
paulisian

Postprzez Larkspur » środa 08 maja 2013, 14:32

Ok dziekuje , pocieszyliscie mnie ta wiadomoscia.
A jeszcze jedno.
Dokladnie 6 czerwca bede na 3miesiace przed 18tka wiec dlatego wtedy chcce odrazu sie zapisac.
Jak jest z tym profilem kierowcy ???
Wiem ze czeka sie po zlozeniu 2dni a wiec kiedy moge isc zlozyc te papriery do urzedu ? Wczesniej niz na 3miesiace przed 18tka czyli tego 6 czerwca nie moge ???
Chodzi mi tylko o czas zeby juz szlo to szybko
Larkspur

Postprzez Radhezz » środa 08 maja 2013, 15:47

Larkspur napisał(a):Wiem ze czeka sie po zlozeniu 2dni a wiec kiedy moge isc zlozyc te papriery do urzedu ? Wczesniej niz na 3miesiace przed 18tka czyli tego 6 czerwca nie moge ???
Profil zakładają od ręki - przynosisz im wszystkie papiery, a oni wyrabiają Ci profil - dostajesz numer swojego profilu i już z nim możesz iść do szkoły nauki jazdy.

Tylko jedna uwaga - do urzędu zakładać profil musisz iść z rodzicem. To kiedy tam pójdziesz to Twoja sprawa - z tego co wiem to nie ma ograniczenia odnośnie wieku w którym profil można sobie założyć (bo i bez sensu by to było jak są kategorie na które można zdawać już w wieku 14 lat).
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Powrót do Egzamin na prawo jazdy