Brytyjska bajera ;)

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Brytyjska bajera ;)

Postprzez deyah » sobota 27 kwietnia 2013, 01:40

Jako świeżo upieczony kierowca kat. C szukam sobie ogłoszeń i informacji na zagranicznych stronach (bo za granicą nie wymagają od kierowcy świadectwa kwalifikacji, którego nie posiadam :P) i natknąłem się na ciekawe zdanie na stronie jednej z brytyjskich szkół jazdy (C, C+E itd.). Oto ono:

A full Category C entitlement automatically provides for a provisional C+E

Czyli mając w Anglii prawo jazdy kat. C mogę warunkowo jeździć pojazdami kwalifikowanymi pod C+E? MEGA! :)
Obrazek
deyah

Re: Brytyjska bajera ;)

Postprzez winston » sobota 27 kwietnia 2013, 09:06

Z tego co wiem to w UK trzeba mieć świadectwo kwalifikacji. A z C, 40to-tonowym zestawem nie pojedziesz. Ale mogę się mylić bo nie znam dokładnie tamtejszych regulacji. Tak czy owak sprawdź to sobie dokładnie.

pozdrawiam
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Postprzez Borys68 » sobota 27 kwietnia 2013, 09:22

Tu "provisional" oznacza "szkolne". Czyli mając C możesz pod nadzorem instruktora jeździć C+E.
A brytyjska KW nazywa się CPC.

Fajny link:
http://prawojazdywuk.com/2011/12/dodatk ... g-licence/
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez ks-rider » sobota 27 kwietnia 2013, 23:57

Swiadectwo kwalifikacji obowiazuje Cie w calym EU, no chyba, ze prywatnie sobie chcesz posmigac :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Postprzez deyah » niedziela 28 kwietnia 2013, 10:53

Borys68 napisał(a):Tu "provisional" oznacza "szkolne". Czyli mając C możesz pod nadzorem instruktora jeździć C+E

Rzeczywiście, przypomiało mi się, że w UK tak to wygląda. Żeby zacząć kurs musisz mieć uprawnienia do jazdy :) Czyli provisional driving license. Musisz spełniać podstawowe warunki, więc nie jest to takie głupie ;)

ks-rider napisał(a):Swiadectwo kwalifikacji obowiazuje Cie w calym EU, no chyba, ze prywatnie sobie chcesz posmigac :mrgreen:

No właśnie nie jest tak. Cytat z jednej z agencji pracy specjalizującej się w ofertach dla kierowców:
As anyone involved in the transport and distribution industry will be aware, September 2014 is the deadline by which any LGV or PCV driver wishing to earn money from driving professionally will have to have acquired a Driver Qualification Card (DQC.)

A DQC is obtained by the driver undergoing 35 hours' worth of DCPC (Driver's Certificate of Professional Competence) training across a variety of subject areas.

Czyli póki co DQC (CPC) jest czymś ekstra, a będzie wymagane dopiero od września 2014. I ciekawa sprawa z tą agencją, bo "w zamian za niewielką ilość przepracowanych godzin" robią CPC. W miarę uczciwa oferta :) No i właśnie zrodziło się pytanie:
Czy brytyjskie CPC będzie akceptowane w Polsce?
Obrazek
deyah

Postprzez ks-rider » niedziela 28 kwietnia 2013, 13:11

deyah napisał(a):No właśnie nie jest tak. Cytat z jednej z agencji pracy specjalizującej się w ofertach dla kierowców:

Moze zamiast opierac sie na tym, co mowi jakas agencja, oprzyj sie na tym co mowi prawo, bo moze okazac, sie, ze agencja ma inne cele i zalozenia. Mozna wiec obudzic sie z reka w nocniku.

:wink:
ks-rider

Postprzez deyah » niedziela 28 kwietnia 2013, 22:54

No niby tak, ale jakie agencja może mieć inne cele? Bardziej zrozumiałe byłoby, gdyby twierdzili, że już trzeba to mieć. Sprawdzałem na jakiejś stronie rządowej i wygląda na to, że CPC jest już wymogiem. Ale co kraj to obyczaj, Brytyjczycy nie są takimi strasznymi służbistami jak Polacy ;) Może przymykają na takie rzeczy oczy ;) Generalnie, to jeśli zrobią mi świadectwo kwalifikacji, to nie będę zadawał pytań ;)
Obrazek
deyah

Postprzez winston » wtorek 30 kwietnia 2013, 18:19

Na jakimś forum wypowiadała się babka z agencji, która twierdziła, że jak nie masz świadectwa (czyli tego numeru 95.xx.xx.xxxx w punkcie 12 na prawie jazdy), to nikt cię do pracy w UK nie przyjmie. Pomijam już wymóg doświadczenia w jeździe po "dziwnej" stronie :wink:
Tylko, że ja czytałem wpisy odnośnie autobusu. Może w ciężarówach jest inaczej i biorą jak leci...

pozdrawiam
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Postprzez benno » środa 01 maja 2013, 00:37

Bardzo dużo bzdur jest napisanych w tym temacie.
Także Was trochę wyprostuję.
Mieszkam w UK już 10 lat i niedawno robiłem wyższe kategorie w Polsce i doskonale się orientuję na temat lokalnego prawa- tutejszych przepisów których się przestrzega ale to już temat na inną dyskusję.
Wszyscy którzy mieszkają na wyspach i którzy zrobili Prawko po 2008 lub 2009 roku (obojętnie czy w Pl czy Uk)- odpowiednio dla kategorii C (CE) lub D (DE) muszą dodatkowo zdać 2 moduły- czyli egzaminy , tzn moduł 2-studium przypadku (koszt £30)i moduł 4 - 20 minutowy egzamin praktyczny z bezpieczeństwa pojazdu(tu cena sié waha). Wtedy dopiero otrzymają Driver CPC czyli świadectwo kwalifikacji i mogą zacząć jeździć !!!- wcześniej nie mogą tego zrobić bo będzie to traktowane jako jazda bez Prawka. Także samo posiadanie prawka nie upoważnia do prowadzenia tych pojazdów.
Wszyscy którzy zdali swoje kategorie odpowiednio przed 2008 lub 2009 mogą skorzystać z tak zwanego "acquired rights" i muszą uczestniczyć bez zdawania egzaminu w 35 godzinnych zajęciach w wybranym ośrodku zatwierdzonym przez DVLA. Kierowcy Ci muszą ukończyć ten kurs odpowiednio przed: dla autobusów- wrzesień 2013 i sam.ciężarowych wrzesień- 2014- i jedynie oni do tego czasu mogą prowadzić te pojazdy bez CPC. Po tych datach nie mogą dalej jeździć jeśli nie ukończą kursu 35 godzinnego. Później taki kurs trzeba będzie powtarzać raz na 5 lat.
winston napisał(a):Na jakimś forum wypowiadała się babka z agencji, która twierdziła, że jak nie masz świadectwa (czyli tego numeru 95.xx.xx.xxxx w punkcie 12 na prawie jazdy), to nikt cię do pracy w UK nie przyjmie. Pomijam już wymóg doświadczenia w jeździe po "dziwnej" stronie :wink:
Tylko, że ja czytałem wpisy odnośnie autobusu. Może w ciężarówach jest inaczej i biorą jak leci...

pozdrawiam

To prawda mając to wpisane otrzymuje się automatycznie kartę CPC ale jedynie do kategorii do jakiej to było robione. Czyli jeśli miałeś wpisany kod 95 to dostaniesz kartę CPC automatycznie.Z ciężarówkami jest tak samo.
Ważna sprawa że inne jest CPC dla kierowców autobusów a inne dla ciężarowych i osobne są egzaminy do zrobienia CPC.
deyah napisał(a): Brytyjczycy nie są takimi strasznymi służbistami jak Polacy ;) Może przymykają na takie rzeczy oczy ;) Generalnie, to jeśli zrobią mi świadectwo kwalifikacji, to nie będę zadawał pytań ;)

Tu się kolego grubo mylisz, zrobisz jeden głupi numer z tachem, prawkiem lub CPC lub czymś innym i idziesz siedzieć- może nie pójdziesz bo nikt Ci nie da pracy bez zrewidowania wszystkich dokumentów. A kary są ogromne dla kierowców zawodowych.
deyah napisał(a):Jako świeżo upieczony kierowca kat. C szukam sobie ogłoszeń i informacji na zagranicznych stronach (bo za granicą nie wymagają od kierowcy świadectwa kwalifikacji, którego nie posiadam :P) i natknąłem się na ciekawe zdanie na stronie jednej z brytyjskich szkół jazdy (C, C+E itd.). Oto ono:

A full Category C entitlement automatically provides for a provisional C+E

Czyli mając w Anglii prawo jazdy kat. C mogę warunkowo jeździć pojazdami kwalifikowanymi pod C+E? MEGA! :)

Haha dobry jesteś :lol: , provisional oznacza że możesz uczyć się jeździć pod obecnością kierowcy który jedzie na miejscu pasażera i ma prawo jazdy przynajmniej 3 lata. Pojazd taki musi być też specjalnie oznakowany. To co jest wyżej oznacza że możesz dopiero zacząć się uczyć jeździć zestawem. Nikt Ci żadnej pracy nie da na Provisionalu.
deyah napisał(a):
Borys68 napisał(a):Tu "provisional" oznacza "szkolne". Czyli mając C możesz pod nadzorem instruktora jeździć C+E

Rzeczywiście, przypomiało mi się, że w UK tak to wygląda. Żeby zacząć kurs musisz mieć uprawnienia do jazdy :) Czyli provisional driving license. Musisz spełniać podstawowe warunki, więc nie jest to takie głupie ;)

ks-rider napisał(a):Swiadectwo kwalifikacji obowiazuje Cie w calym EU, no chyba, ze prywatnie sobie chcesz posmigac :mrgreen:

No właśnie nie jest tak. Cytat z jednej z agencji pracy specjalizującej się w ofertach dla kierowców:
As anyone involved in the transport and distribution industry will be aware, September 2014 is the deadline by which any LGV or PCV driver wishing to earn money from driving professionally will have to have acquired a Driver Qualification Card (DQC.)

A DQC is obtained by the driver undergoing 35 hours' worth of DCPC (Driver's Certificate of Professional Competence) training across a variety of subject areas.

Czyli póki co DQC (CPC) jest czymś ekstra, a będzie wymagane dopiero od września 2014. I ciekawa sprawa z tą agencją, bo "w zamian za niewielką ilość przepracowanych godzin" robią CPC. W miarę uczciwa oferta :) No i właśnie zrodziło się pytanie:
Czy brytyjskie CPC będzie akceptowane w Polsce?

Poczytaj sobie co napisałem powyżej , tam w miarę wszystko objaśniłem, dochodzi jeszcze sprawa posiadania cyfrowego brytyjskiego tacha które jest obowiązkiem nawet mając polskie prawo jazdy. A CPC już obowiązuje . Dużo tu nieprawidłowych informacji jest w tym temacie ale nie mam juz sił wszystkiego korygować.
W razie czego służę pomocą.
Posiadane kategorie:
B
B+E
C
C+E
D
D+E
benno

Powrót do Egzamin na prawo jazdy