Dodatkowe jazdy u innego instruktora

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Dodatkowe jazdy u innego instruktora

Postprzez paulisian » niedziela 28 kwietnia 2013, 22:42

Witam!
Mój pierwszy termin egzaminu teoretycznego jest wyznaczony na 17.05. - niestety mój WORD ma tak odległe terminy egzaminów. Kurs ukończyłam 5.04. Od tego czasu oczywiście nie jeździłam samochodem. Wiem, że tego się nie zapomina itd, ale dużo wskazuje na to że mój egzamin praktyczny wypadnie w miesiącu czerwcu lub w lipcu, a są to miesiące wyjazdów wakacyjnych.
Przed egzaminem praktycznym chciałabym jednak wziąć jeszcze 2-4 godzin. I stąd moje pytanie:
Czy w razie takiej sytuacji, że mój instruktor u którego miałam kurs, wyjedzie na wakacje, to warto brać godziny u kogoś innego?
Bo właśnie z tego co się orientuję, to wyjeżdża on z żoną (która jest drugą instruktorką) na początku lipca. Dlatego boję się że pojawi się problem z tymi jazdami przed egzaminem.
Co mi radzicie - wziąć jazdy u mojego instruktora który uczy mnie od początku (mimo że będzie to np. na 2 tygodnie przed egzaminem praktycznym) czy umówić się z innym instruktorem (który będzie miał mimo wszystko inne sposoby nauki niż ten mój)?
11.03.2013 - egzamin teoretyczny wewn: pozytywny
06.04.2013 - egzamin wewnętrzny: pozytywny
17.05.2013 - egzamin teoretyczny: pozytywny
11.06.2013 - egzamin praktyczny: pozytywny
25.06.2013 - odbiór prawa jazdy
paulisian

Re: Dodatkowe jazdy u innego instruktora

Postprzez MotoTomasz » niedziela 28 kwietnia 2013, 23:01

Nowy instruktor może dać Ci przedsmak stresu egzaminacyjnego. Będzie to zupełnie obca osoba w aucie i będziesz starać się wypaść jak najlepiej.
Taka jazda 2 tyg. przed egzaminem niewiele Ci da bo późniejsza przerwa spowoduje powrót niepewności za kierownicą autka egzaminacyjnego.
Takie jest moje zdanie, nie trzeba się z nim zgadzać ;)
ObrazekPrawkoOnline ObrazekYouTube ObrazekMail me
PJ: ABCDET 2002 - 2013
Instruktor: ABC - 2006
Wózki widłowe: 2011
Ratownik MotoPozytywni.pl
Plecak w Szkoła Motocyklowa Turbo - Pabianice
MotoTomasz

Postprzez Grzego90 » poniedziałek 29 kwietnia 2013, 12:19

paulisian napisał(a):Witam!
Mój pierwszy termin egzaminu teoretycznego jest wyznaczony na 17.05. - niestety mój WORD ma tak odległe terminy egzaminów. Kurs ukończyłam 5.04. Od tego czasu oczywiście nie jeździłam samochodem. Wiem, że tego się nie zapomina itd

A właśnie, że nie jest tak kolorowo. Fakt, zapomnieć sie nie zapomni raczej np zasady ruszania, ale w praktyce może już nie wychodzić tak jak trzeba. Nie będziesz sie czuć pewnie za kółkiem po dluższej przerwie, możesz mieć problemy z wyczuciem auta itd. Co innego gdybyś była kierowcą z długoletnim stażem i miała krótką przerwe. Sam wiem po sobie jak na początku kursu jeździłem dość często to z każdą jazdą lepiej sie czułem, pewniej i w ogóle. A jak miałem 2 tyg. przerwy to jak wsiadłem to już sie nie czułem tak pewnie. Miałem np problem z wyczuciem odległosści po prawej stronie co sie nie zdarzało wcześniej (nie licząc pierwszych kilku godz.), i na mieście też nie tak pewnie. Dlatego posłuchałem sie rady mojego instruktora, żeby po egzaminie jeźdźić jak najwięcej żeby nabrać pewności i wprawy. Także radze troche pojeźdźić przed egzaminem.
Grzego90

Postprzez Kora » poniedziałek 29 kwietnia 2013, 13:15

Popieram jazdy dodatkowe przed egzaminem, zwłaszcza jak trzeba na niego tak długo czekać po skończonym kursie. Jestem również za, jeśli chodzi o innego instruktora. Po pierwsze, może coś jeszcze innego sensownego podpowie, a i ty sprawdzisz swoją jazdę u kogoś obcego. Potem już będzie łatwiej u boku egzaminatora (zawsze możesz sobie podczas egzaminu wyobrażać, że ten po prawej to kolejny instruktor - nie będziesz się tak stresować).
Kora

Postprzez chapicha » poniedziałek 29 kwietnia 2013, 21:57

Jak najbardziej jestem "za" za jazdami z innym instruktorem. Ja miałam cały kurs z jednym, przed 2 egzaminem z innym a przed 3 egzaminem z jeszcze innym - i to było dobre posunięcie, bo każdy mnie nauczył czegoś innego, ba, dwóch ostatnich widziało błędy, których mój instruktor już nie widział :)
20. XII - teoria (+), placyk (+), miasto (-)
05. II - placyk (-)
13. II placyk (+), miasto (+)

27. 02. 2013 - Odbiór prawka :)
chapicha

Postprzez tomcioel1 » poniedziałek 29 kwietnia 2013, 22:52

chapicha napisał(a):Jak najbardziej jestem "za" za jazdami z innym instruktorem. Ja miałam cały kurs z jednym, przed 2 egzaminem z innym a przed 3 egzaminem z jeszcze innym - i to było dobre posunięcie, bo każdy mnie nauczył czegoś innego, ba, dwóch ostatnich widziało błędy, których mój instruktor już nie widział :)

to wszystko prawda pod warunkiem że nie trafisz na takiego któremu się wydaje że jest najmądrzejszy i na koniec będzie chciał całkowicie zmienić system szkolenia ucząc np innego sposobu parkowania bądź robienia łuku , a różnie z tym może być - jak przez cały kurs uczysz sie parkowac na jeden sposób a póxniej ktoś mówi że to jest be i nagle chce cię nauczyć "jedynie słusznego" sposobu to raczej nic dobrego to nie da ...
a mialem już takie przypadki...

raz wysłałem dziewczyne na seminarium do wordu (po 3 niezdanych egz można na takie bezpłatne się zalapać) i pan egz na łuku kazał wszystkim osobom patrzeć do tyłu - żadna tego poprawnie nie zrobiła a moja kursantka wrócila z tego z płaczem ... a miała się "odblokować" - wyszło odwrotnie - po tym seminarium już była przekonana że nic nie umie , ze napewno nie zda ...
tomcioel1

Postprzez Anfa » poniedziałek 29 kwietnia 2013, 23:14

Ja jestem za jazdą z innym instruktorem, mój z kursu był daremny, wyszło że tak naprawdę nie potrafię jeździć. Wpisałam w google.pl najlepszy instruktor w …. I znalazłam pewnego pana. Owszem jak każdy miał swoje za pazuchą ale mnie nauczył, wielu rzeczy, a nie tylko jazdy na wprost.
STOP DLA CHEMII W JEDZENIU
Anfa

Powrót do Egzamin na prawo jazdy