Egzamin na kategorię B+E

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Egzamin na kategorię B+E

Postprzez ups100 » środa 31 grudnia 2008, 00:21

Witam wszytskich!
Dziś zdałem egzamin na kategorię B i jestem zainteresowany wyrobieniem kategori B+E. Na internecie jest mało materiałów na ten temat wiec zwracam sie do instrktorów oraz kierowców posiadających tą kategorię z pytaniem Jak dokładnie wygląda egzamin na tą kategorię? Czy trudno jest się nauczyć od podstaw operowania samochodem z lawetą? Ciężko jest zdać taki egzamin?
ups100

Postprzez bruno666 » niedziela 25 stycznia 2009, 22:09

Egzamin tylko praktyczny.
Na placu:
- obsługa jak przy innych kategoriach
- jazda pasem ruchu do przodu i do tyłu
- parkowanie skośne przodem
- parkowanie prostopadłe przodem lub tyłem
- ruszanie na wzniesieniu
- sprzęganie, rozprzęganie
Na mieście jak to na mieście - 45 minut.

Czy łatwo? Raczej tak. Zdaje się, że wszystkie manewry na placu robisz na stanowiskach identycznych jak dla C+E, czyli dużo większych zestawów. Problemem mogą być jedynie lusterka, które nie dają takiej widoczności jak w dużej ciężarówce, ale na wszystko jest metoda.
bruno666

Postprzez rafii » wtorek 27 stycznia 2009, 15:46

doprecyzuje:
na placu obsługa i łuk jest zawsze, manewry sa losowane - 2 zestawy po 2 zadania -

parkowanie skośne przodem + parkowanie prostopadłe tyłem
albo
parkowanie prostopadłe przodem + wzniesienie.

Jestem w trakcie kursu na B+E. U mnie w tarnowie jeżdżę Traffic-iem z przyczepą Hakhol. Manewry praktycznie tylko na lusterka, poprostu trzeba wyczuc auto+przyczepa i idzie pięknie. Nie wiem czy łatwo opanowac wieksze auto+przyczepe, bo jezdzilem juz osobówką z przyczepą lekką, dlatego przeskoczenie do traffica to niewielka zmiana.

Manewry robi się na tych samych stanowiskach co C+E, z tym ze na B+E obowiazują lekkie pomniejszenia stanowisk ale bez problemu sie manewruje, miejsca jest sporo.

Jazda w mieście to tylko śmiganie po ulicach + zawracanie na skrzyżowaniu, bez żadnego parkowania.
07.07.2008 16:00 - rozpoczęcie kursu PJ na kat. B w OSK PKS Tarnów
17.11.2008. 10:30 - Teoria 18/0, praktyka - Wynik pozytywny :)
28.11.2008 - już jeżdżę bez [L]-ki :)
W trakcie B+E :)
rafii

Re: Egzamin na kategorię B+E

Postprzez ssylas1974 » czwartek 08 listopada 2012, 17:47

A ja właśnie oblałem B+E w Poznaniu. Padłem na łuku. Tam jest Peugeot Boxer i przyczepa dość długa. Nie mogłem tego zestawu opanować, choć w szkole jazdy bez problemu dawałem radę. Dwukrotnie przejechałem obrysem linię i do widzenia...Następny egzamin mam 3 grudnia. Poradźcie gdzie dobrze uczą jeźdxić i mają zestaw podobny do tego w WORD Poznań czyli Peugeot Boxer. Zdjęcia na stronie WORDu
01. 10. 2001 B
31.10.2013 B+E
ssylas1974

Postprzez Radhezz » czwartek 08 listopada 2012, 18:37

ssylas1974, Ty nie koncentruj się na aucie, tylko na przyczepie, bo przypuszczam że to ona narobiła bałaganu. Znajdź przyczepę odpowiednio długą (laweta odpada, ale można każdą inną odpowiednio długą, nawet jednoosiową lekką) i potem sobie możesz szukać ośrodka z Boxerem jak chcesz.

Ja busa nie mam, ale mam przyczepę - lekko ponad 5m przestrzeni na pace + metr dyszla :mrgreen:
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez Borys68 » czwartek 08 listopada 2012, 19:10

Dla jasności - egzamin jest musowo furgonetką - Trafic, Transit, Boxer, itp.
Duże i bez szyby z tyłu :)
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez Radhezz » czwartek 08 listopada 2012, 19:34

Borys68 napisał(a):Dla jasności - egzamin jest musowo furgonetką - Trafic, Transit, Boxer, itp.
Duże i bez szyby z tyłu :)

Ani jedno, ani drugie nie jest wymogiem egzaminacyjnym. Tzn. szyba na pewno nie jest, co do auta to pewności nie mam, ale wydaje mi się że takie auta a nie inne z prozaicznego powodu: żeby spełnić wymagania przepisowe PoRD i egzaminacyjne odnośnie mas pojazdów tworzących zespół - trochę ciężko o osobówkę o odpowiedniej RMC ;)
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez eurotuned » czwartek 08 listopada 2012, 20:01

Ja osobiście jak zdałem już C to wolałbym teraz robić C+E bo wtedy automatycznie wbijają B+E ;)
Kat. B, 1 podejście, 10.12.2009:
Plac +
Miasto +

Kat. C, 1 podejście 24.09.2012
Plac +
Miasto -

2 podejście 10.10.2012
Plac +
Miasto +
eurotuned

Postprzez ssylas1974 » piątek 09 listopada 2012, 17:33

Chodzi o to, że w szkole jazdy jeździłem z przyczepą dwuosiową, długą (nie laweta) i z wysoką plandeką. W wordzie Poznań jest niska plandeka ale dyszel i sama przyczepa jest zaje...długa, no i uciekła mi nawet nie wiem kiedy, to był moment ;) ale najśmieszniejsze jest to, że na kursie na spokojnie panowałem nad przyczepą a na egzaminie wyj... się na głupim łuku, który wychodził mi najlepiej ze wszystkiego. No nic dzięki za zainteresowanie, pozdrawiam

P.S. W tym Boxerze jest z tyłu szyba, ale patrzyłem tylko w lusterka boczne
01. 10. 2001 B
31.10.2013 B+E
ssylas1974

Postprzez OOL-PSK » sobota 15 grudnia 2012, 00:30

Egzamin nie musi odbywać się na zestawie z busem. Są ośrodki gdzie egzaminy są na VANach jak VW Sharan, Seat Alhambra czy Ford Galaxy. Ale dużo lepiej podobno zdaje się na busie, bo ma lepsze lusterka i im dłuższy zestaw tym się wolniej łamie. Zestaw jest lepszy w manewrowaniu.

Na mieście jest wymagane tylko 30min jazdy. :wink:

Przy parkowaniu prostopadłym tyłem dobrze sobie spojrzeć przez boczną szybę jak zestaw idzie do stanowiska (przez pewien moment pachołków może nie być w lusterku). Zwykle są busy osobowe więc przeszklone.
Pamiętać o możliwości korekty przy manewrach jak coś zaczyna się psuć.
Na łuku spokojnie - obowiązują linie dla C+E, 5 minut, nieograniczona ilość zatrzymań i poprawek.
Na garażach linie dla kat. C także miejsca jest sporo.
Sprzęganie: czas 10min. nieograniczona ilość wyjść z auta, rozsprzęganie 7min. jak dla C+E także też spokojnie starcza czasu.

Wszyscy twierdzą, że to najłatwiejsza kategoria. Nie wiem... ja zdałam za 2 razem (zatrzymanie do 1m na łuku mnie zniszczyło). Trudno nie było. Grunt to aby dobre lusterka były w aucie i obrać sobie punkt orientacyjny na placu do zatrzymania tak 1,5m od pachołka, wyjść ocenić odległość (możesz raz) i cofnąć do metra.
Zdawałam na Renault Traffic.

Rzeczywiście lepiej zrobić C/CE, ale jak ktoś nie planuje zawodowo jeździć i nie czuje dużego auta to niech już zrobi "lawete". Mniejszy koszt.
Ja robiłam B+E, ale potem poszłam na C, spodobało mi się duże auto i stwierdziłam, że zrobię E. Trudno 1000zł w plecy, ale zawsze to jakaś przygoda i nieoceniona pomoc na kursie C+E. :wink:
27.05.2011- B za drugim
16.04.2012- BE za drugim
04.07.2012- A za pierwszym
02.08.2012- C za drugim
21.09.2012- CE za drugim
19.10.2012- prawko ABCE w kieszeni
28.02.2015 - instruktor kat. B za pierwszym
OOL-PSK

Postprzez ssylas1974 » niedziela 16 grudnia 2012, 12:38

Drugi raz też mi nie wyszło i tak jak za pierwszym razem na łuku, troszkę jestem zły na siebie, ale mówi się trudno...ciekawe jest to, że za pierwszym razem podjechałem pod przyczepę bez podciągania przyczepy a za drugim egzaminator mówił, że można przyczepę podciągnąć i tak też zrobiłem. W Poznaniu już nie będę zdawać, przeniosłem się do Leszna. Słyszałem, że w Lesznie jest rzeźnia na egzaminie ale co tam...hardcore musi być. :)
01. 10. 2001 B
31.10.2013 B+E
ssylas1974

Postprzez peejey » wtorek 23 kwietnia 2013, 18:33

Witajcie,
Jest to mój pierwszy post na forum więc chciałbym wszystkich przywitać i serdecznie pozdrowić.
Mam jednocześnie do Was pytanie. Posiadam kat.B od 3 lat chciałbym teraz wyrobić B+E, czy w tym momencie po zmianie przepisów nadal muszę zdać tylko egzamin praktyczny ? Czy będę musiał zdać od nowa teorię na nowych zasadach ?
z góry bardzo dziękuję za odpowiedź
peejey

Postprzez Borys68 » wtorek 23 kwietnia 2013, 21:24

Art. 51.
....
2. Egzamin państwowy składa się z:
1) części teoretycznej przeprowadzanej w formie testów jednokrotnego wyboru
z pytaniami generowanymi w czasie rzeczywistym za pomocą techniki informatycznej
– dotyczy sprawdzenia wiedzy, o której mowa w ust. 1 pkt 1,
w zakresie uprawnień prawa jazdy kategorii AM, A1, A2, A, B1, B, C1, C,
D1, D i T oraz uprawnienia do kierowania tramwajem;

Wygląda na to, że B+E to nadal wyłącznie egz. praktyczny.
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Powrót do Egzamin na prawo jazdy