Oceń nowe zasady egzaminowania - ankieta

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Oceń nowe zasady egzaminowania - ankieta

Postprzez egz5 » poniedziałek 15 kwietnia 2013, 16:11

Zapraszam do wypełnienia krótkiej ankiety (5-10 minut), w której można ocenić ośrodki ruchu drogowego i nowe zasady egzaminowania:

http://moje-ankiety.pl/respond-41341.html
egz5

Re: Oceń nowe zasady egzaminowania - ankieta

Postprzez skov » poniedziałek 15 kwietnia 2013, 21:31

tą ankietę naprawdę tworzyli studenci Uniwersytetu?
skov

Postprzez egz5 » czwartek 18 kwietnia 2013, 11:37

Tak
egz5

Postprzez lith » czwartek 18 kwietnia 2013, 16:23

Przecież w tej ankiecie praktycznie nie ma żadnych konkretnych pytań związanych z nowymi zasadami. Nie wiem jakie wnioski chcecie z tego wyciągnąć.
lith

Postprzez egz5 » piątek 19 kwietnia 2013, 18:14

Wypełniający kwestionariusz mogą odnieść takie wrażenie, ale ankieta oparta jest na skalach, które pozwalają wyciągać wnioski statystyczne o zależnościach pomiędzy poszczególnymi czynnikami, składającymi się na postawy respondentów, wobec nowych zasad egzaminowania. Proszę wziąć również pod uwagę, iż szczegółowe wypytywanie wszystkich respondentów mija się z celem ze względu na to że każdy posiada swoje zdanie na temat nowych zasad egzaminowania, ale nie każdy jest specjalistą w tej dziedzinie i chce wnikać w szczegóły owych przepisów. Naszym priorytetem jest poznanie Waszych postaw i opinii. Konkretne pytania znajdują się, ale są sformułowane w taki sposób by nie zamęczyć respondenta.

Dodatkowe informacje otrzymujemy w komentarzach do ankiety, które pozwolą na dokładniejszą eksploracje tematu w przyszłości. Komentarze te zamieszczają osoby zaangażowane w tematykę i zainteresowane nią w stopniu ponadprzeciętnym. Tym samym poznajemy postawy i ocenę nowych zasad wszystkich respondentów, co stanowi podstawę analizy statystycznej. Natomiast osoby zaangażowane wypowiadają się poprzez skomentowanie ankiety (każdy ma tę możliwość). Zmuszanie wszystkich osób do szczegółowych wypowiedzi byłoby nie dbaniem o komfort respondentów, co w naszym zawodzie postrzegane jest jako zachowanie nieetyczne.

To tyle z kuluarów badań socjologicznych :) mam nadzieję że nie zanudziłem i jednocześnie w miarę trafnie rozwiałem wątpliwości.
pozdrawiam i nadal zachęcam do wypełnienia ankiety
egz5

Postprzez skov » piątek 19 kwietnia 2013, 20:22

niektóre pytania są tendencyjne i nie trafione. Nie pytacie o nowe smaki chipsów tylko o zasady egzaminowania, które są od niedawna i jest za wcześnie na wnioski. Równie dobrze można zapytać czy respondentom podobają się podatki w obecnej formie czy wcześniej było lepiej.
Można zapytać o ośrodki egzaminowania, o ich sposób obsługi interesantów, wyposażenie techniczne, poziom kadry egzaminacyjnej itp.

Z którym zdaniem najbardziej się Pan/Pani utożsamia:
-W egzaminie na prawo jazdy powinno być więcej testów praktycznych niż teoretycznych
-W egzaminie na prawo jazdy powinno być po równo testów teoretycznych i praktycznych
-W egzaminie na prawo jazdy powinno być więcej testów teoretycznych niż praktycznych

o co chodzi w tym pytaniu?
skov

Postprzez egz5 » sobota 20 kwietnia 2013, 09:00

"(...)poziom obsługi interesantów, wyposażenie techniczne, poziom kadry egzaminacyjnej (...)" - pytania dotyczące tych kwestii pojawiają się w ankiecie.

W pytaniu chodzi o opinie dotyczącą tego, czy egzamin powinien sprawdzać w większym stopniu umiejętności praktyczne, wiedzę, czy obie kwestie są tak samo istotne? (obecność tego pytanie ma znaczenie w połączeniu z analizą przekazu prasowego, dotyczącego nowych zasad egzaminowania, jednak ujawniając w pełni jego sens dla badania, jednocześnie spaliłbym pytanie, dlatego nie mogę tego zrobić)
egz5

Postprzez skov » sobota 20 kwietnia 2013, 09:49

egz5 napisał(a):"

W pytaniu chodzi o opinie dotyczącą tego, czy egzamin powinien sprawdzać w większym stopniu umiejętności praktyczne, wiedzę, czy obie kwestie są tak samo istotne?

nie trzeba chyba tworzyć ankiety żeby stwierdzić że obie kwestie są tak samo istotne.
skov

Postprzez egz5 » sobota 20 kwietnia 2013, 12:36

Tak czy inaczej należy to sprawdzić empirycznie, a ponadto wyniki na ten moment prezentują się następująco:

Z którym zdaniem najbardziej się Pan/Pani utożsamia:

70.5% 55 W egzaminie na prawo jazdy powinno być więcej testów praktycznych niż teoretycznych
26.9% 21 W egzaminie na prawo jazdy powinno być po równo testów teoretycznych i praktycznych
2.6% 2 W egzaminie na prawo jazdy powinno być więcej testów teoretycznych niż praktycznych

Tak więc nie jest to takie oczywiste - przy czym ja nie jestem fachowcem od egzaminów na prawo jazdy i nie wiemy jak powinno być. Mnie interesuje, co myślą na ten temat ludzie :)
egz5

Postprzez lith » sobota 20 kwietnia 2013, 15:03

Dla mnie dalej 'test praktyczny' brzmi nie po polsku.

Chodzi o to, czy ważniejsza jest teoria, czy praktyka? Czy może czy w teście teoretycznym pytania powinny dotyczyć sytuacji praktycznych?
lith

Postprzez egz5 » sobota 20 kwietnia 2013, 18:50

Masz racje nie wzięliśmy pod uwagę dwóch aspektów tego wyrażenia, chodziło o część praktyczną i teoretyczną egzaminu, czyli "czy ważniejsza jest teoria, czy praktyka".
Mam jednak nadzieję, że pierwsze skojarzenie będzie wiązało się właśnie z taką interpretacją.
egz5

Powrót do Egzamin na prawo jazdy