jestemkoksiarzem napisał(a):Mi zasyfiona szyba absolutnie nie przeszkadza, wczoraj zrobiłem kilkanaście kilometrów z tak zasyfioną, że nie jeden z Was pewnie by płakał że nic nie widzi. Ja na szczęście mam dobry wzrok i byle pierdółka mi nie przeszkadza. Tak wiem, oj jakie to niebezpieczne było...
Potem takich magików co mieli zasyfioną szybę wyciągamy z rowu lub ściągamy z kolegami z drzewa lub auto rozcinamy żeby dojść do niego. Gorzej jeśli będzie jechał pod słońce i nie zauważy np dziecka na rowerze czy pieszego na pasach i taki się tłumaczy Policji "że on nie zauważył". Ale każdy Polak mądry po szkodzie. Łożysko buczy w kole? (a co tam można jeździć) Luzy na kierownicy jak cholera ? (no przecież prosto da się jechać) Hamulce do podłogi a auto nie hamuje ? (No to będę szybciej hamował i już )... GRATULACJE !!
Co do płynu do spryskiwaczy, gdyby egzaminator mi tak kazał płyn sprawdzić wsadzając palec do środka już by w WORDzie nie pracował. Przyprowadziłbym mu na plac skodę octavie, golfa IV, passata b5 FL, Galaxy mkII i inne auta z którymi pracowałem i niech sobie przez sitko wsadza palce do środka. Powie że sitko jest wilgotne ? a może jest wilgotne sitko bo jest zatkane i wilgoć się na nim trzyma.
Jeszcze jedno -> nas strażaków przestrzegają żeby uważać nawet na ZIMOWY PŁYN DO SPRYSKIWACZY, powód ? wiele z nich zawiera duże (pow. 10 procent nieraz) stężenie metanolu. Polecam w ten metanol wsadzać palec, a potem jeszcze kosztować żeby ocenić czy sama woda, czy ludwik czy jednak płyn z lidla czy z biedronki.
Procedura jasna -> odkręcam / otwieram korek, sprawdzam poziom płynu czy płyn jest widoczny w zbiorniku. Upewnić się mogę spryskując szybę. Można dokonać pomiaru płynu na specjalnych wizjerach lub oglądając zbiornik, ale musimy być pewni gdzie on jest. Np. w Octavii jest widoczny cały zbiornik 5,5 l i nawet 100ml płynu jest w nim widoczne, natomiast w Megane phI jest wizjer do zbiornika płynu widoczny po otwarciu prawych drzwi (od pasażera) i jeśli jest płyn to zobaczymy. W galaxy mk I i mk II zbiornik jest od strony kierowcy pod zderzakiem (jeśli się schylimy pod auto zobaczymy baniak 5 litrowy na płyn z jasnego plastiku i nawet jak wodę w niego nalejemy to zobaczymy że jest.