Czego się uczyć na b1

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Czego się uczyć na b1

Postprzez somi12 » sobota 16 lutego 2013, 21:30

Siemanko dzisiaj byłem na egzaminie teoretycznym z kat b1 no i niestety nie zdałem .I mam pytanko do was kurcze nie wiem czego się uczyć na poprawkę .
somi12

Re: Czego się uczyć na b1

Postprzez jasper1 » sobota 16 lutego 2013, 21:53

Tego co na B: ustawa Prawo o Ruchu Drogowym, ustawa o kierujacych pojazdami, rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych, rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych - no przepisów chyba starczy, pierwsza pomoc, najlepiej z jakiegoś podręcznika do nauki jazdy, tam gdzie jest obszerniej omówiona; obsługa, mechanika pojazdów nie tylko to co na egzamin praktyczny, ale też różne nowinki nowsze i mniej nowe, np. ABS, ASR, ESP, SRS, Start-stop, tempomat, lampy halogenowe a ksenonowe, itp. itd., im więcej tym lepiej (te nowinki w pytaniach z egzaminu które są tu w osobnym watku). To miłej lektury :mrgreen:
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez somi12 » niedziela 17 lutego 2013, 01:33

Miałem właśnie pytanie o abs więc nowinki warto powtórzyć . :roll:
somi12

Postprzez winston » niedziela 17 lutego 2013, 01:53

jasper1 napisał(a):rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych

Naprawde...? :wow:
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Postprzez jasper1 » niedziela 17 lutego 2013, 21:11

A co w tym dziwnego: odległości znaków od skrzyżowania, dokładność z jaką podawane jest ograniczenie prędkości na progu zwalniającym (może być też przydatne w życiu po egzaminie zwłaszcza z niskim zawieszeniem :)), dokładny opis i ilustracja zastosowań poszczególnych linii (ze wzgledu na filmy na egzaminie , ale i lepsze rozumienie sytuacji na drodze), informacje o oznakowaniu przejść dla pieszych i co się z tym wiąże, pewnie coś jeszcze. Później z PJ umiejętność odrónienia znaku drogowego od jego atrapy też może sie przydać :D .
PS Z aktów prawnych zapomniałam o rozporządzeniu w sprawie wyposażenia (choć przy dobrym podręczniku można sobie pewnie darować).
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez winston » niedziela 17 lutego 2013, 21:25

Co oznaczają znaki i jakie odległości są z nimi związane, jest napisane w rozporządzeniu w sprawie znaków i sygnałów. I to wszystko!

Chcesz, to sobie czytaj przepisy dla budowlańców, ale nie pisz ludziom, że jest im to potrzebne do prowadzenia pojazdu! Bo jeszcze ktoś uwierzy! :?
instruktor kat. B

winston

Postprzez jasper1 » niedziela 17 lutego 2013, 21:47

Nie wszystko jest w rozporzadzeniu w sprawie znaków i sygnałów, a pomysł z rozporządzeniem w sprawie szczegółowych warunków technicznych nie jest mój. Fragmenty rozporzadzenia omawiano szczegółowo u mnie na kursie w części teoretycznej na B.
jasper1

Postprzez winston » niedziela 17 lutego 2013, 21:52

Które fragmenty?
instruktor kat. B

winston

Postprzez jasper1 » niedziela 17 lutego 2013, 22:08

Wszystko co dotyczy znaków ostrzegawczych i D-1, ooznakowanie przejazdów kolejowych, oznakowanie poziome i pionowe progów zwalniających, prędkości na progach ( co w praktyce oznacza ograniczenie 20 czy 30 km/h w tych miejscach i że jadąc z predkościa na znaku można w zgodzie z prawem sobie urwać zawieszenie , bo jest margines błędu). Do tego cały załącznik nr 7, dokładne omówienie znaków poziomych, sposób oznakowania przejść dla pieszych - np. że jak jest P-10 na jednym wlocie, to na drugim piesi mają zakaz przechodzenia i żeby tolerować, ale nie ma obowiązku przepuszczania (przy tej okazji problem nieprawidłowo oznakowanych przejść, gdzie P-10 jest także na powierzchni azylu i czego się trzymać art. 13.8 czy zasada ograniczonego zaufania i zdrowy rozsądek i bezwzględnie pieszych na takim przejściu przepuszczać. Do tego wielkości znaków i wysokość na której znak powinien być umieszczony. To tak tyle na szybko, chociaż pewnie było coś jeszcze, czego teraz nie kojarzę, a jeszce typy sygnalizacji świetlnej, gdzie światło zmienia sie nażądanie pieszych...
jasper1

Postprzez winston » niedziela 17 lutego 2013, 22:22

Ciekawe, że omawialiście cały 7 załącznik, podczas, gdy to rozporządzenie ma tylko 4 załączniki!
Czy ty w ogóle wiesz o czym jest to rozporządzenie?

Przeczytaj go sobie najpierw i nie bredź!

http://www.abc.com.pl/du-akt/-/akt/dz-u-03-220-2181
instruktor kat. B

winston

Postprzez jasper1 » poniedziałek 18 lutego 2013, 00:05

Załącznik nr 2 pkt 7 i nie bredzę tylko umknął mi fragment wypowiedzi. Jak chcesz ze mną dalej dyskutować, to zmień formę i nie próbuj mnie obrażać. Ten poziom mi nie odpowiada.
jasper1

Postprzez winston » poniedziałek 18 lutego 2013, 00:32

Jakiejś szczególnej chęci to nie mam.

Tak jak już ci napisałem: chcesz, to sobie czytaj przepisy dla budowlańców, tylko nie wmawiaj głupot ludziom, że jest im to potrzebne do nauki jazdy!
Zresztą wkleiłem linka i każdy będzie mógł sobie sam ocenić przydatność tego typu informacji.

Nie obrażam cie, tylko stwierdzam fakty. Natomiast jeżeli w twoim OSK, instruktor zajmuje się "szczegółowym omawianiem fragmentów" tego technicznego rozporządzenia (jak np. wysokość oraz rozmiary znaków), to pozostaje mi życzyć ci powodzenia na egzaminie.

P.S. Skończ może najpierw ten kurs, a dopiero później udzielaj rad innym... :eek2:
instruktor kat. B

winston

Powrót do Egzamin na prawo jazdy