Wątpliwość co do skrętu

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Wątpliwość co do skrętu

Postprzez pxx » poniedziałek 04 lutego 2013, 23:58

Witam, za 2 dni podchodzę do egzaminu praktycznego z kategorii B.
Mam pewne pytani, dotyczące tego, gdy instruktor nic nie mówi trzeba jechać prosto, ale słyszałem, też że gdy jedziemy pasem do skrętu wyłącznie w prawo, należy zmienić pas na środkowy i jechać prosto, czy to prawda?
Chodzi mi mniej więcej o taką sytuację, gdzie :
1 - instruktor mówi, że na następnym skrzyżowaniu w lewo, a więc jadę do pkt. 2
2 - Zasada, że trzeba jechać do prawej krawędzi, a więc na pas 3
3 - I z tego pasa jest wyłącznie skręt w prawo, więc jeśli instuktor milczy mam jechać w prawo czy zmienić pas na środkowy i jechać prosto?

Trochę może zagmatwane, ale dziękuję z góry za pomoc ;)

http://iv.pl/images/42263779958791655036.jpg
pxx

Re: Wątpliwość co do skrętu

Postprzez Marian0o » wtorek 05 lutego 2013, 00:22

Jeśli egzaminator nic nie mówi, to masz jechać prosto lub tak, jak nakazują znaki. W tej sytuacji musisz wjechać na środkowy pas i jechać prosto, a potem jeśli masz możliwość jechać prosto prawym pasem, to właśnie tym pasem powinieneś jechać. A jak masz gdzieś nakaz skrętu w prawo lub w lewo, to zgodnie z nakazem. :)
14.01.2013 Teoria (+), plac (+), miasto (+)
(2013-01-16 12:16:23) Prawo Jazdy: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
(2013-01-23 15:06:11) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
24.01.2013r. 12:30 Prawo jazdy w kieszeni! :D
Marian0o

Re: Wątpliwość co do skrętu

Postprzez reassor » środa 06 lutego 2013, 09:33

Dokładnie jak Marian mówi.

Jeśli jest np jezdnia z dwoma pasami ruchu i lewy jest prosto a prawy w prawo i nic egzaminator nie mówi to mykasz na lewy pas.

Jeśli egzaminator będzie skory do odpowiadania na pytania to warto zapytać przed rozpoczęciem jazdy - czy prosto jak nic nie mówi, żeby nie było problemów.
U mnie jak nic nie mówił to nawet 200-300m wcześniej zmieniałem pas bo wiedziałem, że już nic nie powie. Przeważnie mówił co dalej zaraz po poprzednim skręcie / manewrze.

Niektórzy egzaminatorzy są bardzo formalni ("na następnym skrzyżowaniu o ruchu okrężnym bla bla bla"), a inni polecenia wydają w języku przeciętnego zjadacza chleba np. "na światłach w lewo, a potem skręcimy w prawo zaraz koło biedronki (i pokazuje gdzie palcem).

Miałem takie dwa typy egzaminatorów i w drugim przypadku w samochodzie była znacznie luźniejsza atmosfera.

Oczywiście to tylko moje doświadczenia i jak wiadomo co człowiek to inna kreatura więc nie należy szufladkować.
Kat.B - 24.02.2012 - Kat.B zdane :) (Mobilek Tychy)
Kat.A - 10.02.2016 - Teoria 71/74 (1 raz) :) (Radmar Tychy)
Kat.A - 11.04.2016 - Praktyka (1 raz) :) (Radmar Tychy)
reassor

Powrót do Egzamin na prawo jazdy