Prawo jazdy kat. C problem i pytania.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy kat. C problem i pytania.

Postprzez borsuk9259 » wtorek 29 stycznia 2013, 13:25

Witam! Sprawa wygląda tak w grudniu 2012 ukończyłem kurs Kat C, 8 stycznia 2013 zdałem teorie, wtedy również zapisałem się na praktykę termin 13 luty 2013 ( dodam, że nie byłem uświadomiony tym :0 , że próg dla tej kategorii też się podnosi). I własnie mam pytanie jak to będzie wyglądać w jednym z tematów o motocyklach wyczytałem, że osoby w analogicznej sytuacji po prostu po zdanym egzaminie będą miały zamiast kat A kat A2, czyli wychodzi na to , ze ja dostane C1 co mnie raczej w ogóle nie cieszy.
Czyli jeśli tak ma być to czy mogę sobie odpuścić teraz ten egzamin i w dniu kiedy skończę 21 lat tj. październik 2013 zapisac sie na C? i czy bede musial znowu zdawac teorie bo 6 miesiecy minie?

Czy jeśli teraz zdam i dostane te C1 to czy musze znowu robic kurs czy moge poprostu w październiku zapisac sie na C.

Czy po prostu wszystko bedzie gitareczka i nowe zasady mnie nie beda obowiazywac ?

Proszę o wyjasnienie jak to wszysto ma wygladac.

Pozdrawiam.
borsuk9259

Re: Prawo jazdy kat. C problem i pytania.

Postprzez Radhezz » wtorek 29 stycznia 2013, 13:52

Jest parę takich tematów na forum, poszukaj.

Jedno co mogę powiedzieć, to tyle że bez pełnej KW do ukończenia 21 lat nie dopuszczą Cię nawet do egzaminu.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez borsuk9259 » środa 30 stycznia 2013, 00:00

No dobra wszystko rozumiem, ale jednej rzeczy nie dlaczego w wordzie mnie bez problemu zapisali, przeciez maja dane jakim mam wiek??. To co jak teraz pojde na ten ezgamin to istruktor mi powiem zebym sobie poszedl do domu i 160 zł pojdzie sie je???????
borsuk9259

Postprzez Radhezz » środa 30 stycznia 2013, 00:22

borsuk9259 napisał(a):To co jak teraz pojde na ten ezgamin to istruktor mi powiem zebym sobie poszedl do domu i 160 zł pojdzie sie je???????

Nie instruktor, tylko egzaminator. Ale tok rozumowania masz dobry. Pytanie czy zapisali Cię z niewiedzy, nieuwagi czy po prostu w złej wierze. Jak nie uwalą z racji wieku z miejsca to mają jeszcze wiele okazji "po drodze". Weź zadzwoń tam dla pewności i przedstaw sytuację, może jeszcze odzyskasz kasę... Względnie możesz siedzieć cicho i liczyć na to że i na egzaminie się nie połapią - wtedy po prostu poczekasz na wydanie prawka. Ale jak bym się miał zakładać to bym na taki rozwój sytuacji więcej jak 10 groszy nie postawił.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez MateuszD » sobota 02 lutego 2013, 15:32

Witam wszystkich. mam takie pytanie ,jeżeli aby zdać prawo jazdy w wieku poniżej 21 lat trzeba mieć pełną KW to nasuwa mi się pytanie, Czy aby przystąpić do KW pełnej powiedzmy w wieku 18 lat ,nie trzeba posiadać prawa jazdy odpowiedniej kategorii (kategorii C,C+E ) ,Bo patrząc na przebieg KW jest tam ok 16 godzin praktycznej jazdy w ruchu miejskim. Jak to jest może ktoś mi dokładnie to wytłumaczyć ? Bez prawa jazdy jak dopuszczą taką osobę do jazdy?
MateuszD

Postprzez Radhezz » sobota 02 lutego 2013, 17:12

Tak, dopuszczą, ponieważ jest to traktowane jak nauka jazdy - jeździsz z instruktorem autem przystosowanym do nauki jazdy oznaczonym "eLką".
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Radhezz

Postprzez MateuszD » sobota 02 lutego 2013, 18:58

Czyli nie ma żadnego problemu? A słyszałem od znajomego ,że ośrodki nauki jazdy robią problemy, czy to prawda?
MateuszD

Postprzez Radhezz » sobota 02 lutego 2013, 19:10

MateuszD napisał(a):Czyli nie ma żadnego problemu? A słyszałem od znajomego ,że ośrodki nauki jazdy robią problemy, czy to prawda?

Owszem robią, ale nie wszystkie na szczęście. Nie wiem wg. jakiej podstawy prawnej odmawiają szkoleń, jednak tak się często dzieje, mimo iż wg. oficjalnego stanowiska odpowiedzialnego za tan cały bałagan ministerstwa, jest to jak najbardziej możliwe - i jest jedynym sposobem na uzyskanie prawa jazdy we wcześniejszym wieku. Najlepiej na wszelki wypadek zebrać ze sobą jakieś opracowanie lub artykuł na ten temat i udać się z nim do ośrodka szkolenia.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Radhezz

Postprzez skov » sobota 02 lutego 2013, 19:20

w tym kraju możesz legalnie śmigać po płytach poślizgowych, uczysz się wychodzić z poślizgów i panowania nad wielotonową ciężarówką a później idziesz do szkoły jazdy i uczysz się jeździć.
skov

Postprzez MateuszD » sobota 02 lutego 2013, 20:40

No to wielkie dzięki :D
MateuszD

Powrót do Egzamin na prawo jazdy