Egzamin praktyczny a nowe zasady.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Egzamin praktyczny a nowe zasady.

Postprzez bieniek1994 » środa 16 stycznia 2013, 14:20

Witam wszystkich forumowiczów!

Moja sytuacja wygląda tak: Zdałem teorie 12 stycznia na starych zasadach, w ten sam dzień miałem praktykę, ale niestety nie udało się. Więc kolejny egzamin mam po wejściu nowych zasad, dlatego zwracam się do Was z następującym pytaniem:

Czy jeśli teorie mam zdaną na starych zasadach, a praktykę zdam na nowych, to wszystkie te zmiany odnośnie: okresu próbnego, zielonego listka, ograniczeń prędkości itd. będą mnie obowiązywać?

Z góry dziękuje za wszelkie informacje.
bieniek1994

Re: Egzamin praktyczny a nowe zasady.

Postprzez axel234 » środa 16 stycznia 2013, 14:22

Będą ciebie dotyczyły, ale nie wszystkie zapowiadane zmiany wchodzą w życie 19 stycznia. Niektóre zostały przeniesione na później. Doczytaj sobie na forum które.
axel234

Postprzez bieniek1994 » środa 16 stycznia 2013, 14:34

Dzięki. A czy mógłby podać mi ktoś link do odpowiedniej strony lub wypisać jakie te zmiany bd mnie obowiązywać? Bo szukam informacji na ten temat, ale nie mogę nigdzie znaleźć.
bieniek1994

Postprzez barthez » środa 16 stycznia 2013, 15:02

Zgodnie z założeniami projektu, dopiero 4 stycznia 2016 roku wejdzie w życie część przepisów, takich jak:

- obowiązek odbycia kursu doszkalającego pomiędzy 4 i 8 miesiącem od uzyskania dokumentu prawa jazdy
- obowiązek kierowania w okresie próbnym przez pierwsze 8 miesięcy – wyłącznie samochodem z okrągłą nalepką z zielonym symbolem liścia klonowego.
- obowiązek odbycia kursu reedukacyjnego dla osób, które w okresie próbnym popełniły dwa wykroczenia.

A tutaj masz wszystkie zmiany jakie mają wejść

II. Egzamin teoretyczny na kat. B

a)Test będzie trudniejszy. 32 losowo wybrane pytania z puli 3000 a na rozwiązanie 25 minut. Będą to pytania na podstawie filmów wideo. Przypomnijmy, że do tej pory było 18 pytań z 500.

b)Nowością będzie druga część egzaminu teoretycznego. Tutaj czekać nas będzie 12 pytań (zależnych od wybranej kategorii na egzaminie). Czas na pytanie to 50 sekund.

III. Egzamin praktyczny

a) Kat. B właściwie bez zmian.
b) kategorie motocyklowe – kilka dodatkowych manewrów na placu.

IV. Nowi kierowcy

a) Jeśli w ciągu 2 lat od uzyskania ,,prawka”popełnią dwa wykroczenia czeka ich kurs reedukacyjny, jeśli trzy – stracą prawo jazdy

b) Przez 2 lata na samochodzie ,,młodego” kierowcy będzie musiał widnieć zielony listek na szybie.

c) Między 4 a 8 miesiącem od uzyskania dokumentu obowiązkowy kurs doszkalający (200-300zł, 3h teorii i praktyki w tzw. Ośrodku Doszkalającym)

d) 50 km/h w obszarze zabudowanym, 80 km/h poza nim, 100 km/h autostrada – limity prędkości dla ,,młodych” w pierwszych miesiącach.

V. Punkty karne

a) Kierowcy, którzy przez rok zgromadzą 24 punkty karne – czeka ich 40 godzinny kurs w WORD (koszt 500 zł). Po jego zaliczeniu (właściwie wystarczy obecność) kierowca przez 5 lat nie może uzbierać więcej niż 24 punkty. Jeśli to zrobi, straci uprawnienia na wszystkie kategorie i będzie musiał zdawać egzamin ponownie, oczywiście poprzedzając to kursem w wybranej szkole nauki.

b) Obecne kursy reedukacyjne nie będą istniały.

VI. Dokument prawa jazdy będzie na określony termin

Okres ważności wyniesie najdłużej 15 lat, po tym okresie czekają nas badania lekarskie. Dla kierowców, którzy uzyskali prawo jazdy przed wprowadzeniem nowych przepisów, nic się nie zmieni.

VII. Nowe kategorie

a) AM – W ramach tej kategorii będzie można nabyć uprawnienia do jazdy m.in. motorowerem i czterokołowcem lekkim. Wiek osoby zdającej to 14 lat.

b) A1 – Nowe uprawnienie tzw. I stopnia do jazdy na motocyklu (od 16 roku życia) jednak pod pewnymi warunkami, a mianowicie:

- motocykl o pojemności silnika nieprzekraczającej 125 ccm i mocy nieprzekraczającej 11 kW
- motocykl trójkołowym (do 15 kW)
- pojazdy określone dla prawa jazdy kategorii AM

c) A2 – krótko mówiąc szersze uprawnienia na motocykl po ukończeniu 18 roku życia, ale pod pewnymi warunkami, a mianowicie:

- motocykl i mocy nieprzekraczającej 35 kW i stosunku mocy do masy własnej nieprzekraczającym 0,2 kW/kg.
- motocykl trójkołowym (do 15 kW)
- pojazdy określone dla prawa jazdy kategorii AM

d) Na koniec wreszcie kategoria A, czyli pełne uprawnienia na wszystkie rodzaje motocykli, jednak dla osób które ukończą 24 rok życia co jest sporą zmianą.
Kat.B (2009)
Kat.C (2012)
Kat.D (2013)
barthez

Powrót do Egzamin na prawo jazdy