Problem

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Problem

Postprzez Boryna » piątek 28 grudnia 2012, 08:44

Witam, nie wiem czy dobrze zakwalifikowałem temat, w razie problemu proszę przenieść. Problem przedstawia się następująco. Mój kolega miał mieć dzisiaj egzamin praktyczny kat. B. Miesiąc wcześniej zapisał go instruktor, który ponoć zgubił tę kartkę i nie wiedział, o której godzinie egzamin. Nie wiedział, więc nic mu nie mówił aż do wczoraj, kiedy kazał zadzwonić dzisiaj do WORDU (w dzień egzaminu) i zapytać. Powiedział ze przyjedzie ktoś po niego o 7 i zabierze bo miał jeszcze trochę pojeździć przed egzaminem. Kolega dzwoni po 7, bo dopiero wtedy odbierają tam telefon, a babka mówi że egzamin ma na 8. Niestety na dojazd do Szczecina z mojej mieściny potrzeba trochę więcej niż godzinę. Egzamin więc przepadł a to było jego 3 podejście. Czy teraz musi wykupić te dodatkowe godziny? Czy płaci się jakąś kare za niestawienie się na egzamin? No i czy powinien żądać od instruktora zwrotu kasy bo to tak jakby z jego winy.
Boryna

Re: Problem

Postprzez Demeterr » piątek 28 grudnia 2012, 13:26

Jeśli to był trzeci niezdany egzamin, to tak trzeba dokupić dodatkowe godziny (aby uzyskać zaświadczenie). Pamiętaj jednak, że nie muszą być one wykupione koniecznie w szkole, do której do tej pory chodził kolega.

Na stronie WORD Szczecin (w FAQ) masz napisane coś takiego:
"W przypadku nieprzystąpienia do egzaminu państwowego na prawo jazdy opłatę za egzamin (w przypadku planowania następnego terminu) zwiększa się o 50%."

Niech kolega pogada z instruktorem, chociaż według mnie nie za wiele mu to da, gdyż sam powinien pilnować swoich interesów...

Pozdrawiam.
WORD Łódź Smutna

Teoria 26.10. (+)
Praktyka 15.11. Plac (+) Miasto (-)
Praktyka 4.12. Plac (+) Miasto (+)

Polecam auto-szkołę Pałgan w Łodzi:)
Demeterr

Postprzez ella » piątek 28 grudnia 2012, 14:56

Egzamin więc przepadł a to było jego 3 podejście. Czy teraz musi wykupić te dodatkowe godziny?

Nie stawienie sięna egzamin nie jest liczone jako egzamin nie zdany. Tak więc nie musi dokupowac tych dodatkowych godzin, chociaż być może by mu się przydały.
ella
Moderator

Postprzez Demeterr » piątek 28 grudnia 2012, 15:13

To nie wiedziałam nawet. Myślałam, że się liczy niezależnie od tego czy nie zdał czy się nie stawił. Dzięki Ella :wink:
WORD Łódź Smutna

Teoria 26.10. (+)
Praktyka 15.11. Plac (+) Miasto (-)
Praktyka 4.12. Plac (+) Miasto (+)

Polecam auto-szkołę Pałgan w Łodzi:)
Demeterr

Postprzez Borys_q » piątek 28 grudnia 2012, 18:27

zy płaci się jakąś kare za niestawienie się na egzamin? No i czy powinien żądać od instruktora zwrotu kasy bo to tak jakby z jego winy.

Połowa kwoty wpłaconej za egzamin przepada druga połowa jest do wykorzystania, co do instruktora to nie wiem jak się kolega umawiał ale miło by było jakby instruktor się poczuł, jakoś to wynagrodzić.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Powrót do Egzamin na prawo jazdy