Przepisanie zagranicznego prawa jazdy

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Przepisanie zagranicznego prawa jazdy

Postprzez sq27 » sobota 22 grudnia 2012, 17:02

Posiadam prawo jazdy jednego z krajów afrykańskich, które nie jest wymienione w rozporządzeniu z 2004 roku. Dlatego zwracam się do Was z zapytaniem, czy jest możliwość przepisania mojego prawa jazdy na dokument polski? Jakie są procedury? Konieczne jest zdawanie egzaminu teoretycznego i praktycznego w Polsce?
Pozdrawiam
Szymon
sq27

Re: Przepisanie zagranicznego prawa jazdy

Postprzez wooly » sobota 22 grudnia 2012, 19:37

Czy to prawko nie jest przypadkiem egipskie? :lol:
[b][b][b]kúrwa JAK MAM USUNĄĆ KONTO Z tego pier dolone go forum??!!!!!!!@$$@@???????????[/b][/b][/b][/color]
wooly

Postprzez oskinstruktor » sobota 22 grudnia 2012, 20:12

Z tego co wiem to nie przepisanie tylko egzamin teoretyczny Cię czeka.
oskinstruktor

Postprzez sq27 » niedziela 23 grudnia 2012, 17:05

To nie jest prawko egipskie.
Może się tak zdarzyć, że nie uznają mi tego prawka i będę musiał zdawać egz teoretyczny i praktyczny?

Szymon
sq27

Postprzez wooly » niedziela 23 grudnia 2012, 22:03

O tym stanowi Ustawa Prawo o Ruchu Drogowym inaczej "Kodeks Drogowy".

Art. 94. 1. Na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej odpowiednim pojazdem silnikowym może kierować osoba posiadająca ważne zagraniczne prawo jazdy wydane przez:
1) państwo członkowskie Unii Europejskiej, Konfederację Szwajcarską lub państwo członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) – stronę umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym – w okresie ważności prawa jazdy;
2) państwo:
a) będące stroną Konwencji o ruchu drogowym, sporządzonej w Wiedniu dnia 8 listopada 1968 r. (Dz. U. z 1988 r. Nr 5, poz. 40 i 44),
b) niewymienione w pkt 1, którego wzór prawa jazdy jest zgodny z wzorem określonym w Konwencji, o której mowa w lit. a
– w okresie 6 miesięcy od daty rozpoczęcia stałego lub czasowego pobytu, nie dłużej jednak niż przez okres ważności prawa jazdy.
2. Osoba posiadająca krajowe prawo jazdy wydane za granicą, która zamieszkuje na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, może otrzymać polskie krajowe prawo jazdy po oddaniu zagranicznego ważnego prawa jazdy organowi wydającemu prawo jazdy, z zastrzeżeniem ust. 4. Jeżeli zagraniczne prawo jazdy nie jest zgodne ze wzorem określonym w Konwencji wymienionej w ust. 1 pkt 2 lit. a, dodatkowym warunkiem otrzymania polskiego prawa jazdy jest zdanie części
teoretycznej egzaminu państwowego – warunek ten nie dotyczy prawa jazdy wydanego przez państwo, o którym mowa w ust. 1 pkt 1.
3. Jeżeli prawo jazdy wydane za granicą zawiera ograniczenie terminu ważności, ograniczenie ze względu na stan zdrowia lub inne, należy to ograniczenie uwzględnić w wydanym prawie jazdy.

Temat do zamknięcia
[b][b][b]kúrwa JAK MAM USUNĄĆ KONTO Z tego pier dolone go forum??!!!!!!!@$$@@???????????[/b][/b][/b][/color]
wooly

Powrót do Egzamin na prawo jazdy