Obcokrajowiec - egzamin na PJ w PL

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Obcokrajowiec - egzamin na PJ w PL

Postprzez matshadow » czwartek 12 stycznia 2012, 23:17

Ehh, nie wiem czemu mój post wylądował w koszu, wystarczyło zmienić temat, a tak muszę wszystko jeszcze raz pisać :(

Witam serdecznie, czy obcokrajowiec-student, będący na programie Erasmus, będący w Polsce od lipca 2011, może przystąpić do kursu i egzaminu na prawo jazdy w Polsce? Jeśli tak, to co może świadczyć jako dowód zameldowania przez 185 dni?
matshadow

Re: Obcokrajowiec - egzamin na PJ w PL

Postprzez ks-rider » czwartek 12 stycznia 2012, 23:20

Z tego co wiem to juz sam status studenta daje mu prawo do robienia PJ. Oczywiscie zameldowanie odoaje jeszcze mocy urzedowej.

:wink:
ks-rider

Postprzez matshadow » czwartek 12 stycznia 2012, 23:30

hm a jak mieszka w mieszkaniu wynajmowanym, to co może poświadczyć ten okres 185 dni?
matshadow

Postprzez daghda » piątek 13 stycznia 2012, 00:49

Musi się postarać o kartę pobytu. Do tego będzie mu potrzebne zameldowanie czasowe (to załatwia przy asyście prawnego najemcy/właściciela lokalu - urzędy czasem nie dają wiary w przedstawione papiery...). Wniosek i dokumenty składa potem w odpowiednim wydziale Urzędu Wojewódzkiego.

Myślę, że przydatne info znajdziecie np. na BIP'ie.
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez ks-rider » piątek 13 stycznia 2012, 01:58

matshadow napisał(a):hm a jak mieszka w mieszkaniu wynajmowanym, to co może poświadczyć ten okres 185 dni?

A w mieszkaniu wynajmowanym to sie zameldowac nie mozna ? Jezeli jest studentem, to zaswiadczenie ze studiow jest pomocne.

W dziekanacie powinni takie wystawic.

daghda napisał(a):Musi się postarać o kartę pobytu. Do tego będzie mu potrzebne zameldowanie czasowe (to załatwia przy asyście prawnego najemcy/właściciela lokalu - urzędy czasem nie dają wiary w przedstawione papiery...). Wniosek i dokumenty składa potem w odpowiednim wydziale Urzędu Wojewódzkiego.

Nie wiem jak jest obecnie ale karta pobytu nie byla potrzebna, wystarczaly 2x meldunek czasowy po 3 miesiace. Karta pobytu to raczej w celu podjecia pracy.

ks-rider

Postprzez MooT » poniedziałek 19 listopada 2012, 17:15

Moze ktos jeszcze cos wie? Czym mozna udowodnic taki pobyt? Obywately UE nie dostaja karty pobytu. Jest zaswiadczenie o zerejestrowaniu pobytu - czy musi byc to zaswiaczenie + zameldowanie?
Na zaswiaczeniu mam daty z 2008r. natomiast meldunek jest tegoroczny....
MooT

Postprzez aknx777 » wtorek 20 listopada 2012, 16:22

MooT napisał(a):Czym mozna udowodnic taki pobyt? Obywately UE nie dostaja karty pobytu. Jest zaswiadczenie o zerejestrowaniu pobytu - czy musi byc to zaswiaczenie + zameldowanie?
Na zaswiaczeniu mam daty z 2008r. natomiast meldunek jest tegoroczny....

Sam juz sobie podales co macie w reku, jest wystarczajace.

aknx777

Postprzez MooT » wtorek 20 listopada 2012, 16:35

A wystarczy samo to zaswiadczenie bez dodatkowego meldunku? Bo zaswiadczenie mam z 2008 r. Ale od tego czasu w PL przebywam z przerwami, tak ze nie bylo portzeby zameldowania sie. Zameldowalam sie dopiero na poczatku pazdziernika, wiec 185 dni byloby dopiero w kwietniu ale chcialabym egzamin zdac wczesniej.
MooT

Postprzez aknx777 » wtorek 20 listopada 2012, 17:05

Pofatyguj sie moze do urzedu i przedstaw tam sprawe.

aknx777

Powrót do Egzamin na prawo jazdy