mk61 napisał(a):Knusper napisał(a):Uzyskasz A2
viewtopic.php?f=2&t=31397
Podstawa prawna?
Podaj podstawę prawną wykluczającą kursantów z 2012 r. spod wymogu posiadania 24 lat jeśli zdawać będą w nowym roku.
przez garrik » czwartek 11 października 2012, 23:15
mk61 napisał(a):Knusper napisał(a):Uzyskasz A2
viewtopic.php?f=2&t=31397
Podstawa prawna?
przez mk61 » piątek 12 października 2012, 07:59
Art. 134.
2. Zaświadczenie o ukończeniu szkolenia dla osób ubiegających się o wydanie
prawa jazdy wydane na podstawie przepisów ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. –
Prawo o ruchu drogowym zachowuje ważność w zakresie, w jakim zostało wydane.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
przez TedMosby » piątek 12 października 2012, 11:36
mk61 napisał(a):Ustawa o kierujących:Art. 134.
2. Zaświadczenie o ukończeniu szkolenia dla osób ubiegających się o wydanie
prawa jazdy wydane na podstawie przepisów ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. –
Prawo o ruchu drogowym zachowuje ważność w zakresie, w jakim zostało wydane.
Nigdzie nie ma zapisu, że obecny zakres dla A w którymś momencie jakimś cudem zmienia się w A2. A jeśli się nie zmienia, to czekamy, aby spełnić wszystkie ustawowe wymagania dla danej kategorii. No chyba, że o czymś nie wiem.
przez mk61 » piątek 12 października 2012, 13:11
TedMosby napisał(a):Ahh, te paragrafy. Głupio pytać, ale nie rozumiem jak interpretować ten przepis. Zachowuje ważność w zakresie czasu(do czasu wejścia nowych przepisów), czy w zakresie możliwości(jeśli ukończyłem kurs to mam zakres możliwości uprawniający do przystąpienia na kategorię A)?
TedMosby napisał(a):Czy ktoś rozeznany mógłby powiedzieć jak wygląda sprawa pod względem korzyści i strat dla WORDu, jeśli chodzi o zmianę przepisów? Jeśli nie wejdą przepisy w 2013 to są kary od UE? Jak pod względem przygotowania WORDowych placów do nowych testów, w końcu trzeba wszystko przeorganizować, a czas ucieka?
TedMosby napisał(a):Rozumiem, że jeśli chodzi o zmianę przepisów to nigdzie nie ma jednoznacznego i oficjalnego orzeczenia czy przepisy się zmieniają?
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.