orzeczenie lekarskie dla kandydatów na zdobycie prawa jazdy

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

orzeczenie lekarskie dla kandydatów na zdobycie prawa jazdy

Postprzez Zbro » wtorek 12 czerwca 2012, 11:57

Miałem paroletnią przerwę między zrobieniem kursu a terminem zapisania się na egzamin kat. B. W tym czasie niestety przestało być ważne moje orzeczenie lekarskie, a bez orzeczenia nie mogłem zapisać się na egzamin. I teraz moje pytanie - jak zdobyć takie orzeczenie i jakie badania należy wykonać?

W ośrodku nauki jazdy, w którym się doszkalałem radzono mi jedynie pójść do lekarza medycyny pracy, z którym ośrodek ma umowę i po zbadaniu uzyskać takie orzeczenie.

Natomiast w lokalnej przychodni również posiadającej lekarza medycyny pracy powiedziano mi, że prócz tego badania będę jeszcze musiał zapłacić za okulistę oraz za badanie moczu/krwi z palca, nie muszę dodawać że to potrójne badanie będzie mnie kosztowało dużo więcej niż to pojedyncze w ośrodku.

Czy ośrodek wprowadził mnie w błąd czy przychodnia chce zedrzeć ze mnie więcej kasy? A może wszystko zależy od lekarza i osoby badanej czy należy wybrać się na badanie krwi i do okulisty czy też nie (jestem krótkowidzem). Jednak gdy te parę lat temu robiłem kurs nie przypominam sobie ani badania okulistycznego (może poza sprawdzeniem wzroku będąc w okularach oraz sprawdzenie widzenia barw - ale czy to musi wykonywać okulista?) ani tym bardziej krwi.
Zbro

Re: orzeczenie lekarskie dla kandydatów na zdobycie prawa ja

Postprzez mk61 » wtorek 12 czerwca 2012, 14:00

Oba sposoby są prawidłowe. Lekarz uprawniony do badań kierowców orzeka, że jesteś zdrowy. To on bierze papierkową odpowiedzialność za to. Może on Ci sprawdzić wzrok na tablicy, cukier tym swoim podręcznym przyrządem, a może również zażądać od Ciebie wszystkich badań od innych lekarzy i na ich podstawie wydać orzeczenie nie zadając Ci nawet jednego pytania i nie sprawdzając ani jednego organu.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Re: orzeczenie lekarskie dla kandydatów na zdobycie prawa ja

Postprzez bart87 » sobota 16 czerwca 2012, 18:40

Według mnie powinieneś zwrócić się do wydziału komunikacji, który wyjaśni Ci gdzie i co powinieneś zrobić. Jeżeli orzeczenie miałeś wydane przez WOMP czyli Wojewódzki Ośrodek Medycyny Pracy to najprawdopodobniej do niego będziesz się musiał udać a następne orzeczenia jeżeli będą konieczne to prawdopodobnie będzie można już zrobić na miejscu u przeciętnego lekarza do badań kierowców o ile zdecyduje się na wydanie decyzji.

W moim przypadku przynajmniej wyglądało to tak jak opisałem powyżej. Proponuje zwrócić się do wydziału komunikacji
bart87

Powrót do Egzamin na prawo jazdy