Jutro mam egzamin - prosze o pomoc

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Jutro mam egzamin - prosze o pomoc

Postprzez Ilendil » niedziela 12 lutego 2012, 10:27

Witam,

chciałbym się upewnić w kilku sprawach co do jutrzejszego egzaminu.

1. Mój kolega który zdawał w Bytomiu dostał za zadanie hamowanie na żądanie, akurat to mu nie wyszło, ale egzamin zdał.
2. Jakie są sposoby zawracania, jeszcze z tym mam problem :)

Licze na odpowiedzi, pozdrawiam serdecznie
Ilendil

Re: Jutro mam egzamin - prosze o pomoc

Postprzez Minor » niedziela 12 lutego 2012, 11:05

1. Hamowanie na żądanie? tzn. Awaryjne czy w wyznaczonym miejscu?

Jak awaryjne to się musiał ładnie postarać, żeby tego nie zaliczyć. A czemu egzaminator mógł przymknąć oko? Bo to nie jest zadanie obowiązkowe.

Dodatkowo, musiał by popełnić ten błąd 2x. Jeżeli egzaminator uznał że np. zgaśniecie auta przy zatrzymaniu w wyznaczonym miejscu, było spowodowane stresem... a w dalszej części twój kolega pokazał że nie ma problemów z obsługą to egzaminator mógł sobie darować powtarzanie zadania.

Mógł też zapomnieć, mogło mu się nie chcieć, generalnie proponuje jednak wykonać poprawnie, tak będzie na pewno łatwiej i bezpieczniej zdać.

2. Wszystkie możliwe, ale pewnie chodzi ci o te z wykorzystaniem biegu wstecznego bo na szerokości drogi, czy korzystając ze skrzyżowania to nie jest duży problem.

Zawracanie na 3 razy, zawracanie z wykorzystaniem infrastruktury wjazd przodem wyjazd tyłem i odwrotnie, wjazd tyłem wyjazd przodem.
Minor

Postprzez Borys_q » niedziela 12 lutego 2012, 11:16

A czemu egzaminator mógł przymknąć oko? Bo to nie jest zadanie obowiązkowe.

Oraz instrukcja nie przewiduje kryteriów tego zadania.

Zawracanie na 3 razy, zawracanie z wykorzystaniem infrastruktury wjazd przodem wyjazd tyłem i odwrotnie, wjazd tyłem wyjazd przodem.

Nie na 3 razy, generalnie możesz je wykonać w dowolnej ilości ruchów o ile o kategorii B mówimy.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Ilendil » niedziela 12 lutego 2012, 11:21

No właśnie egzaminator kazał mu się rozpędzić do 50, następnie zatrzymać na żądanie. Wybacz, ale dalej nie wiem o co z tym chodzi, jakbyś mógł jaśniej wytłumaczyć. Co do zawracania już znalazłem stronke i będę się uczył aby wszystko było ok : )
Ilendil

Postprzez szerszon » niedziela 12 lutego 2012, 11:39

Płynne zatrzymanie sie w wyznaczonym miejscu zblizając sie do prawej krawędzi...
Instruktor spał ?
szerszon

Postprzez Ilendil » niedziela 12 lutego 2012, 11:45

Chyba tak : <

Myślałem że jest to nagłe zatrzymanie pojazdu poprzez wciśnięcie hamulca roboczego do pełna, a to poprostu daję prawy kierunkowskaz, zatrzymuję się płynnie nie wyłączając pojazdu,tak?
Ilendil

Postprzez alice_b » niedziela 12 lutego 2012, 13:15

rany boskie to przecież podstawowe manewry na kursie!! Jeżeli tego nie umiesz to daruj sobie ten egzamin tylko wykup kilka godzin jazd i poćwicz !!
Zdałam egzamin 14 kwietnia 2011 roku !
alice_b

Postprzez patgaw » niedziela 12 lutego 2012, 14:33

Ilendil napisał(a):
daję prawy kierunkowskaz, zatrzymuję się płynnie nie wyłączając pojazdu,tak?

jak jest z tym kierunkowskazem? wlaczac go czy nie?
patgaw

Postprzez Minor » niedziela 12 lutego 2012, 15:40

Zależy od WORDu... na forum było poruszane, jeżeli byś zjechał na pobocze, to powinieneś włączyć. Jednak przy takim zatrzymaniu do jakiego dochodzi na egzaminie pozostajesz na swoim pasie ruchu, i nikt nie powinien wymagać.

Nie mniej takie włączenie, daje kierującemu z tyłu informacje że zatrzymujesz się bo chcesz zjechać. A nie że zatrzymujesz się na środku drogi bo masz takie widzi mi się.
Minor

Postprzez oskbelfer » niedziela 12 lutego 2012, 21:57

Minor napisał(a):Zależy od WORDu... na forum było poruszane, jeżeli byś zjechał na pobocze, to powinieneś włączyć. Jednak przy takim zatrzymaniu do jakiego dochodzi na egzaminie pozostajesz na swoim pasie ruchu, i nikt nie powinien wymagać.

Nie mniej takie włączenie, daje kierującemu z tyłu informacje że zatrzymujesz się bo chcesz zjechać. A nie że zatrzymujesz się na środku drogi bo masz takie widzi mi się.

Minor -- a jakaś podstawa prawna do tego co napisałeś --- czy kierunkowskaz służy do sygnalizowania zatrzymania ?:)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez szerszon » niedziela 12 lutego 2012, 22:06

mshtal ładnie kiedyś napisał..
z kierunkowskazem po europejsku
bez -po polsku
szerszon

Postprzez Minor » niedziela 12 lutego 2012, 22:07

Nie mam podstawy prawnej, szukaj jej w moim WORD Łódź, który takiego zachowania wymaga. W innym temacie uznałeś że skoro WORD, oficjalnie wymaga pewnych zachowań, to jest to dogmat i mimo że nie znajdę żadnej podstawy, mam się do tego stosować, bo przecież zasady są jasne i wszystkie OSK o nich wiedzą i tego mnie nauczyli. "Więc o co chodzi?"

Bądź konsekwentny.

EDIT// post do @oskbelfer

EDIT2// od razu przepraszam w moim temacie były to słowa @szerszona, pomyliłem już osoby. Jednak tak jak mówię, nie potrafię znaleźć podstawy, w PoRD jest opisane kiedy używać kierunkowskazów, i jasno wynika że jak zatrzymujemy się w obrębie swojego pasu to nie trzeba. Jednak co ja ci poradzę że WORD Łódź tego wymaga? Mam składać kolejne odwołania? Wybacz wole machnąć palcem, i włączyć.
Minor

Postprzez dylek » niedziela 12 lutego 2012, 22:29

oskbelfer napisał(a): czy kierunkowskaz służy do sygnalizowania zatrzymania ?:)

Gdzie jest napisane w przepisach, kiedy mogę użyć kierunkowskazu, a kiedy nie ?
Znam przepis kiedy mam obowiązek...
Znam przepis o tym, że sygnalizacja ma być wyraźna i zawczasu..
Ale poproszę przepis zabraniający mi sygnalizacji - jak to mówisz- zatrzymania :D
Jest takowy, czy go nie ma ?
Bo skoro miałby to być błąd, to musiałoby oznaczać, że albo coś robię niezgodnie z przepisem lub, nie robię czegoś, co przepis mi nakazuje...
Jeśli nie ma przepisu zabraniającego migania poza przypadkami zmiany pasa lub kierunku... i jeśli sygnalizacja nie zmyli innych (jest wyraźna) - to jaki to jest błąd ?
Mogę sygnalizować zbliżenie się do prawej krawędzi czy też przepisy mi tego zabraniają ?? :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy