Skręt i dochodzący pieszy do przejscia.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Skręt i dochodzący pieszy do przejscia.

Postprzez kar0lc1a » niedziela 27 listopada 2011, 16:00

Obrazek

Wszystko dzieje sie jak na rysunku powyzej, co w takiej sytuacji mozna zrobic ? Gdybysmy ja i pieszy byli blizej, to wiadomo, ze mu ustepuje i czekam az przejdzie.

Ale co nalezy zrobic w takiej sytuacji, lepiej sie zatrzymac i mu ustapic czy po prostu jechac ?

Na przejsciach nieoznakowanych, wiadomo ze jak pieszy nie postawi nogi na jezdni(pasach) to po prostu jade...

Przedewszystkim co nalezy zrobic gdy pieszy ma zielone swiatlo a jest 1-2metry od przejscia?
kar0lc1a

Re: Skręt i dochodzący pieszy do przejscia.

Postprzez naamah85 » wtorek 06 grudnia 2011, 13:51

jeśli pieszy jest 2 metry od przejścia gdy Ty jesteś już przed przejściem to spokojnie przejeżdżasz (no chyba, że masz wolne tempo reakcji i nie zdążysz zanim on dojdzie - z tego co widać on ma jakieś 5-6 kroków, więc spokojnie można w tym czasie przejechać). Jeśli natomiast po skręcie zreflektujesz się, że pieszy za 2-3 kroki znajdzie się na przejściu to lepiej ustąpić i poczekać... niestety nie ma złotej rady na pieszych ani na to jak oceni to egzaminator, chociaż ostatnio na moim egzaminie na moto widziałam jak elka (egzaminacyjna) która jechała przede mną zahamowała prawie na przechodzącej kobiecie i mimo to kontynuowała egzamin dalej (być może była szybsza mimo wszystko od egzaminatora)

to, że pani będzie przechodzić było na tyle pewne, że nawet ja na motorze jadąc za tym samochodem zaczęłam zwalniać sporo wcześniej...
naamah85

Powrót do Egzamin na prawo jazdy