KAT C Łuk jak zrobić

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

KAT C Łuk jak zrobić

Postprzez kamas3 » środa 30 listopada 2011, 21:28

Witam wszystkich, jestem obecnie w trakcie robienia Kursu na prawo jazdy Kat.C, wszystkie manewry pięknie wykonuje tylko mam problem z jednym mianowicie cofanie na łuku, kompletnie nie mam pojęcia jak go zrobić żeby nie zahaczyć o tyczkę którą zaznaczyłem na zdjęciu, instruktor mi tłumaczył żebym trzymał się blisko prawej co oczywiście robię ale skręcając zawsze lusterko haczy mi o tyczkę którą zaznaczyłem czerwonym kolorem chodzi oczywiście o cofanie bo z dojazdem do przodu nie mam problemów, z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi

Tutaj załączam zdjęcie łuku wraz z zaznaczoną tyczką i narysowaną ciężarówką ;D

http://imageshack.us/photo/my-images/254/3333x.jpg/
kamas3

Re: KAT C Łuk jak zrobić

Postprzez rusel » środa 30 listopada 2011, 22:16

musisz uciekac w prawo od poczatku kiedy cofasz ze stanowiska i w opowiednim momencie byc moze nie dokrecasz do oporu i w konsekwencji zataczasz zbyt szeroki luk
rusel

Postprzez kamas3 » czwartek 01 grudnia 2011, 00:20

czyli od początku mam się trzymać jak najbliżej prawej i ciągle pilnować tej lini ??, tak się nie da właśnie
kamas3

Postprzez maryann » czwartek 01 grudnia 2011, 10:23

Może zacznij wolniej jeździć?- ...bez przerwy kontroluj, czy auto zmierza w wybranym kierunku. Kiedy coś nie tak, zwolnij albo stanij i pomyśl co zrobić kierownicą, ale nie jak już jest za późno. Może nawet zacznij bez słupków- na pustym placu- cofania i uczenia się, w którą stronę samochód skręca, gdy kręcę kierownicą w lewo, a w którą, gdy w prawo. Potrwa to krócej lub dłużej, ale w końcu stanie się odruchem.
Ja swoją żonę nauczyłem tego właśnie- swoim samochodem, bez stresu, bez opłat, bez instruktora, aż ręce bolały...
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez rusel » czwartek 01 grudnia 2011, 10:26

od poczatku zrob mniej niz cwierc obrotu tak zeby prawie "pocalowac" tyczke, jak zajdzie na burte krecisz do oporu i nie ma mowy zebys sie nie zmiescil
rusel

Postprzez Olin » czwartek 01 grudnia 2011, 18:03

Poprostu, wchodząc w łuk robisz zbyt "głęboki" skręt w prawo kierownicą. Do momentu minięcia tej tyczki skręt musi być łagodniejszy. Pózniej to nadrobisz. Pomyśl, że to tylko kat. C. Co będzie jak będziesz jechał po łuku na kat C+E ?
Olin

Postprzez Borys_q » piątek 02 grudnia 2011, 19:05

Tylne prawe koło na parę centymetrów od linii na początku, wtedy musisz się zmieścić.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Szabla » poniedziałek 05 grudnia 2011, 01:36

Instruktor dobrze ci mówił. Musisz trzymać się prawej. To nie jak kat. B że każdy łuk wygląda tak samo :) Ja robiłem tak że przy jeździe na wprost trzymałem się lewej a przy cofaniu prawej i wszystko wychodziło jak należy. Musisz sam to wyczuć kiedy skręcać i ile :)
A - 2012
B - 24.01.11
C - 09.09.11
Szabla

Powrót do Egzamin na prawo jazdy