test teoretyczny a nowe prawo jazdy

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

test teoretyczny a nowe prawo jazdy

Postprzez maddie3 » sobota 19 listopada 2011, 23:00

Witam wszystkich!
Jestem nowa na forum, dlatego też przepraszam, jeśli podobny temat gdzieś się już pojawił (byłabym wdzięczna w takiej sytuacji za linka ;) ).

Moje pytanie dotyczy testu teoretycznego. Czy jeśli jakimś cudem da się go zdać do tego feralnego 11 czy 12 lutego - czyli na starych zasadach - a na egzaminie praktycznym powinie się noga, to czy taka osoba będzie szła starą czy nową ścieżką zdawania? Jeśli test teoretyczny obowiązuje przez pół roku, to chyba nie trzeba będzie zdawać drugiego (nowego) testu teoretycznego? To by było co najmniej niesprawiedliwe :) I w takim wypadku prawo jazdy powinno być wtedy wydawane na starych zasadach, prawda? Czyli bez jakiegoś późniejszego szkolenia z zakresu bezpieczeństwa na drodze i bez tych zielonych listków przez 8 miesięcy itd.?

Mam nadzieję, ze wyraziłam się w miarę jasno. W skrócie chodzi mi o to, czy żeby mieć prawko na starych zasadach, nie wystarczy po prostu zdać teorii do 12 lutego 2012? Bardzo proszę o podzielenie się wszelkimi informacjami, jeśli ktoś coś wie!
maddie3

Re: test teoretyczny a nowe prawo jazdy

Postprzez alice_b » sobota 19 listopada 2011, 23:43

poszukaj na forum bo takich pytań było już około miliona !
Zdałam egzamin 14 kwietnia 2011 roku !
alice_b

Postprzez maddie3 » niedziela 20 listopada 2011, 15:33

alice_b napisał(a):poszukaj na forum bo takich pytań było już około miliona !

Chyba jednak nie do końca... Bo mnie chodzi o to, czy jeśli zdałoby się egzamin na starych zasadach (czyli do tego 11 czy tam 12 lutego), a prawko otrzymało się po już po 11 lutego, to czy ono będzie na starych zasadach - tzn. bezterminowe, bez tych zielonych listów, 2 lat okresu próbnego i jakiegoś szkolenia z zakresu bezpieczeństwa na drodze?

Analogicznie, jeśli teorię zdałoby się do 11 lutego, a praktyki nie, to jeśli później już się zda, to prawko będzie się miało z datą po 11 lutego. I w związku z tym obowiązywać będą te wszystkie okropności, o których pisałam wyżej??? Mimo, że teoria obowiązuje pół roku?
maddie3

Postprzez ella » niedziela 20 listopada 2011, 15:38

poczytaj o datach wejscia w życie nowych przepisów bo widać, że coś słyszałaś ale nie do końca.

viewtopic.php?f=9&t=26797
ella
Moderator

Postprzez maddie3 » niedziela 20 listopada 2011, 16:43

Ślicznie ci dziękuję!!! Przepraszam, że jeszcze się upewnię, ale czy dobrze zrozumiałam to, że dopiero od 1 stycznia 2013 obowiązywać będą te wszystkie listki, okresy próbne, kurs doszkalający? Bo wychodzi na to, że póki co będzie po prostu inny egzamin teoretyczny i prawko na 15 lat, czy tak?
maddie3

Postprzez ella » niedziela 20 listopada 2011, 18:31

Tak
ella
Moderator

Postprzez maddie3 » poniedziałek 21 listopada 2011, 09:42

Kamień z serca! Dzięki!!!
maddie3

Powrót do Egzamin na prawo jazdy