ruszanie samochodem podczas egzaminu

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

ruszanie samochodem podczas egzaminu

Postprzez premal1 » czwartek 03 listopada 2011, 16:34

Witam. Niedługo będę miał egzamin na prawo jazdy i mam w zwiazku z tym pytanie. Czy można na egzaminie ruszac w taki sposób:
-najpierw naciskam gaz
-a potem puszczam sprzęgło,
bo niektórzy mówią że to zły sposób i zeby wykonywac to w tym samym czasie czyli wciskajac gaz od razu puszczac sprzęgło. Próbowałem ruszac tym sposobem ale czasem mi wyjdzie a czasem nie, a gdy ruszam swoim sposobem to prawie nigdy mi nie zgasnie.
premal1

Re: ruszanie samochodem podczas egzaminu

Postprzez mirenda » czwartek 03 listopada 2011, 16:49

sprzęgło puszczaj powoli bo ci auto zgasnie
mirenda

Postprzez Paula1992 » czwartek 03 listopada 2011, 17:48

no możesz, najpierw gaz, potem delikatnie puszczasz sprzęgło
Paula1992

Postprzez alice_b » czwartek 03 listopada 2011, 19:48

ruszaj tak jak się nauczyłeś, egzaminator nie będzie patrzył w jakiej kolejności naciskasz na pedały tylko jak się zachowujesz na drodze
Zdałam egzamin 14 kwietnia 2011 roku !
alice_b

Postprzez szerszon » piątek 04 listopada 2011, 00:22

Tylko nie w podłoge ten gaz...
szerszon

Postprzez daghda » piątek 04 listopada 2011, 13:03

premal1 napisał(a):Witam. Niedługo będę miał egzamin na prawo jazdy i mam w zwiazku z tym pytanie. Czy można na egzaminie ruszac w taki sposób:
-najpierw naciskam gaz
-a potem puszczam sprzęgło,
bo niektórzy mówią że to zły sposób i zeby wykonywac to w tym samym czasie czyli wciskajac gaz od razu puszczac sprzęgło. Próbowałem ruszac tym sposobem ale czasem mi wyjdzie a czasem nie, a gdy ruszam swoim sposobem to prawie nigdy mi nie zgasnie.

Rób tak, jak się nauczyłeś. Bo jak będziesz robił jak "stare wygi" to albo auto zjedzie Ci na wzniesieniu i walniesz kogoś albo po prostu zgaśnie. Będzie Ci łatwiej a i niepotrzebny stres odpadnie - keep calm and carry on jak mówił stary brytyjski plakat. Rób po swojemu a nie tak jak inni.
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez Borys_q » piątek 04 listopada 2011, 23:17

Słuszna metoda, zwłaszcza jak auto ma świeże sprzęgło i łapie prawie od razu, a wordy w Polsce generalnie maja nowe auta ze świeżymi sprzęgłami.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez euforia » niedziela 06 listopada 2011, 09:44

Podczas kursu bardzo często gasł mi samochód, nawet podczas ostatniej jazdy parę razy go zgasiłam :oops: Zawsze ruszałam naciskając gaz a potem sprzęgło, ale często dawałam chyba za mało gazu... Postanowiłam sobie, że na egzaminie będę dawała dużo więcej gazu niż zawsze i - do tej pory nie wiem jak to się stało - ale na egzaminie nie zgasł mi ani razu :shock:
Obrazek
euforia

Postprzez Szymciosek » niedziela 06 listopada 2011, 13:02

Na egzaminie sobie dawajcie tego gazu ile chcecie, ale bez przesady żeby samochód wył nie wiadomo jak głośno i też żeby nie ruszać z piskiem opon, a nawet takie osoby się zdarzały na egzaminach przy wyjeżdżaniu z placu pisk opon słychać :D
W przyszłości po zdanym egzaminie jeżdżąc już swoim samochodem sami wyczujecie ile potrzebuje gazu żeby ruszyć itd...
Szymciosek

Powrót do Egzamin na prawo jazdy