powtarzanie manewrów na egzaminie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

powtarzanie manewrów na egzaminie

Postprzez liver128 » niedziela 23 października 2011, 19:28

Witam
Możecie mi powiedziec w jakiej sytuacji można powtórzyć łuk na placu? można to zrobic jesli wyjedzie sie poza linie albo zachaczy o pachołłek?

i czy jeśli krzywo zaparkuje to też moge to powtórzyć albo wykonać korekte?
liver128

Re: powtarzanie manewrów na egzaminie

Postprzez alice_b » niedziela 23 października 2011, 20:09

Jeżeli potrącisz pachołek albo najedziesz na linię to idziesz do domu.
Możesz powtórzyć łuk gdy utracisz płynność jazdy lub źle zaparkujesz na kopercie.
Zdałam egzamin 14 kwietnia 2011 roku !
alice_b

Postprzez lith » niedziela 23 października 2011, 20:15

Jak najedziesz na linię- możesz powtórzyć
Jak wyjedziesz za linię/uderzysz pachołek- idziesz do domu.
Jak krzywo staniesz nie musisz powtarzać, jak się zmieściłeś w kopercie to zaliczone.
lith

Postprzez liver128 » niedziela 23 października 2011, 20:26

a jeśli krzywo zaparkuje na mieście?

i czy po zaparkowaniu trzeba zaciągnąć ręczny? bo tak widziałem na kilku filmikach z youtube a instruktor o niczym takim mi nie mówił
liver128

Postprzez alice_b » niedziela 23 października 2011, 20:54

możesz zrobić korektę albo jak egzaminator się przyczepi to wykonać manewr jeszcze raz
Co do ręcznego to chyba na razie tylko w Łodzi trzeba zaciągnąć i wrzucić luz . Jeżeli się mylę to przepraszam
Zdałam egzamin 14 kwietnia 2011 roku !
alice_b

Postprzez liver128 » poniedziałek 24 października 2011, 11:11

troche nie rozumie. Jeśli krzywo zaparkuje to mam sie zapytać egzaminatora czy moge zrobić korekte czy sam mi to ma powiedzieć? jeśli będe chciał to moge wykonać manewr od nowa?
liver128

Postprzez papryczka » poniedziałek 24 października 2011, 13:33

przy parkowaniu na mieście sam oceniasz czy potrzebna ci korekta, jeśli tak - wykonujesz ją

jedna korekta jest dozwolona w danym manewrze, zawsze możesz ją zrobić, jeśli widzisz że się nie zmieścisz, nie dasz rady wyrównać czy cokolwiek, lepiej zrobić korektę niż pchać się nieprawidłowo z uporem maniaka na miejsce parkingowe a potem usłyszeć że manewr wykonany nieprawidłowo, nie musisz pytać o pozwolenie egazminatora, wielu kierowców poprawia sobie parkowanie jak już zda egzamin, po to właśnie jest korekta :)

tobie się chyba myli korekta z niepoprawnym (łącznie z korektą) manewrze parkowania, który po poleceniu wydanym przez egzaminatora musiałbyś wykonać raz jeszcze?
papryczka

Postprzez liver128 » wtorek 25 października 2011, 23:05

a jesli zle zaparkuje to mam sie zapytac egzaminatora czy moge to powtórzyc/skorygowac czy powinienem to zrobic bez pytania?

jak myślicie przed egzaminem warto wypic jakis napoj energetyczny dla lepszej pracy muzgu i pobudzenia?
liver128

Postprzez papryczka » środa 26 października 2011, 09:02

Jeśli zaczynasz manewr parkowania i dajmy na to coś idzie nie tak, zamiast trącić sąsiedni samochód, czy zamiast stanąć krzywo, czy cokolwiek, stajesz, wycofujesz lekko, poprawiasz tor jazdy, znowu najeżdżasz - to jest korekta do której masz prawo i o którą nie musisz się prosić.

Jeśli po tym całym manewrze (wykonanym jednym ruchem że tak to nazwę, lub z tą korektą) źle będziesz stał (w oczach egzaminatora oczywiście), to on ci powie, że manewr został nieprawidłowo wykonany, proszę wyjechać, powtórzysz go zapewne w dalszej części egzaminu (i też będzie ci przysługiwała ta korekta).

O potrzebie zrobienia korekty toru jazdy w momencie parkowania decydujesz sam. Mam nadzieję, że teraz już rozumiesz:)

Co do napojów pobudzających ja bym nie doradzała.
papryczka

Postprzez liver128 » środa 26 października 2011, 20:02

zdałem dzisiaj!! :) na szczęście nie były mi potrzebne rzadne korekty

ale jak już zdałem ten egzamin to co teraz powinienem zrobić zeby dostać prawo jazdy?
liver128

Powrót do Egzamin na prawo jazdy