Teoretyczny bez skończonego kursu

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Teoretyczny bez skończonego kursu

Postprzez Adiii » poniedziałek 10 października 2011, 22:03

Witam. Za tydzień idę na A1, prawdopodobnie nie zdążę ukończyć pełnego kursu (nie wyjeżdżę po prostu godzin).
W szkółce mi powiedziano, że jak będę chodził na teorię i zdam wewnętrzny to dostanę świstek i z nim mogę iść do WORDu i zdać egzamin państwowy z części teoretycznej, a część praktyczną dopiero po wyjeżdżeniu godzin na kursie.

Czy to prawda?
Adiii

Re: Teoretyczny bez skończonego kursu

Postprzez Olin » wtorek 11 października 2011, 14:48

Niestety nie. Nie dostaniesz zaświadczenia o ukończeniu kursu (przynajmniej teoretycznie) bez zakończenia czści praktycznej. Natomiat jeżeli juz uzyskasz owe zaświadczenie będziesz mógł pryztapic jedynie do teoretycznej części egzaminu w WORD.
Olin

Postprzez Adiii » wtorek 11 października 2011, 18:41

O to mi właśnie chodzi żeby w tym roku zdać teoretyczny, a w następnym wyjeździć godziny i zdać praktyczny.
Czyli da się czy jednak nie? :D
Adiii

Postprzez Olin » wtorek 11 października 2011, 18:51

Jeżeli ośrodek wyda ci zaświadczenie o ukończeniu kursu to możesz zdać najpierw teorię a pózniej praktyczny.
Olin

Postprzez Adiii » wtorek 11 października 2011, 19:03

Ośrodek raczej nie wyda mi zaświadczenia o zakończeniu kursu skoro nie wyjeździłem godzin. Ale może wyda jakieś zaświadczenie o ukończeniu części teoretycznej? Oto pytam.
Z tym zaświadczeniem do WORDU na samą teorię.
Przejdzie?
Adiii

Postprzez ella » wtorek 11 października 2011, 19:58

Do egzaminu można przystapić po zakończeniu całego kursu (teoria+praktyka) Żadne zaświadczenia o ukończeniu teorii nic ci nie dadzą.
ella
Moderator

Postprzez Adiii » wtorek 11 października 2011, 20:35

Rozumiem, dziękuję.
Orientuje się ktoś jak wygląda sprawa zdawania na kat. A1 w zimę? Wiem, że w moim ośrodku jak spadnie śnieg to odwołują jazdy. O ile tu można by się dogadać, że zależy mi na wyjeżdżeniu godzin, że jeździłem już dwa sezony na motocyklu itp. to w WORDZIE mają zapewne określone przepisy których się trzymają, np. temperatura, wilgotność itp. Moje pytanie brzmi jakie są to konkretnie przepisy.

Pozdrawiam.
Adiii

Postprzez skov » środa 12 października 2011, 19:45

kolejny wystraszony nowym egzaminem teoretycznym?
Kolego w zimę i tak specjalnie nie pojeździsz a za to będziesz miał dużo czasu żeby zajrzeć do przepisów i do egzaminu się przygotować. Może jednak warto?
Jak znam życie OSK wystawi ci zaświadczenie o ukończeniu kursu wcześniej niż powinien. Z tym zaświadczeniem zapiszesz się na teorię w WORD bo zapewne w zimę będą na taką zapisywali. Praktykę zdasz w marcu lub kwietniu ale też nieco inną niż obecna.
skov

Postprzez Adiii » czwartek 13 października 2011, 14:48

Po prostu wiem, że za pierwszym razem nie zdam na pewno teorii, nawet na obecnych zasadach i chcę sobie dać czasu żeby przez zimę pozdawać teorię i potem na spokojnie iść na praktykę którą na 100% zaliczę :wink:

Jeśli chodzi o szkółkę... cóż. Mogę zagadać żeby jeździć w zimę, na pewno lepiej na to zareagują niż na propozycję wystawienia świstka o ukończenia kursu bez wyjeżdżenia ani jednej godziny... nie chodzi tu o moje umiejętności (bo ja sobie poradzę) ale oni też mają jakieś przepisy.

- Jakie zmiany zostaną wprowadzone po nowym roku odnośnie egzaminu praktycznego?
- Czy jak zapiszę się na kurs w tym roku to zdaję wszystkie egzaminy po starych zasadach?
Adiii

Powrót do Egzamin na prawo jazdy