rusel napisał(a):nie rozumiem takiego stwierdzenia, orzecznictwa sadowe gdzie dochodzi do ofiar smiertelnych na skutek najechania z powodu niepoczytalnych zachowan ktore rozpoczynaja ciag zdarzen z powodu zatrzymania lub postoju poprzedzajacego pojazdu nie uwzgledniaja reguly "reszta w rekach nadjezdzajacych", warunki w jakich dochodzi do takich zdarzen sa priorytetem w opiniowaniu,
Więc znów powtarzam, że jeśli nawet zdarzają się sytuacje, że hamujący bywa winny, to tylko w przypadkach gwałtownego hamowania z większej prędkości, choć i takie opiniowanie jest niedorzeczne (podobnie zresztą jak i sam zapis w ustawie dotyczący hamowania), a nie zwyczajnego hamowania z małej prędkości! To czego jadący z tyłu się "spodziewał"
nie ma żadnego znaczenia! A już nazywanie wykroczenia
formalnego "niepoczytalnym zachowaniem", jest podobnie żenujące jak wcześniejsze wypowiedzi o prokuratorze.
rusel napisał(a):nawet zle zaparkowany pojazd na jezdni w ktorym nie ma kierowcy moze pociagnac go do odpowiedzialnosci za skutki takich zachowan
Oczywiście, ale w
bardzo skrajnych sytuacjach i nie o tym dyskutujemy.
rusel napisał(a):sad zdecyduje nie egzaminator, w przypadku elki jeszcze wieksza odpowiedzialnosc spoczywa na pojazdach majacych taki pojazd przed soba co niczego w kwestii bezpiecznych zachowan kursanta nie wnosi
Ja się nie pytam kto zdecyduje, tylko pytam Ciebie. Chociaż to oczywiście mało pożyteczne pytanie z mojej strony, bo cóż innego mógłbyś odpowiadać przy takim rozumowaniu jakie tutaj przez cały czas prezentujesz, mimo że naprawdę odpowiedź jest oczywista.
Kiedy wreszcie do Ciebie dotrze, że to co sobie ustaliliście w swoim kręgu wzajemnej adoracji wszechwiedzących egzaminatorów, niekoniecznie musi być prawdą i niekoniecznie trzeba się tego tak kurczowo trzymać?
Z mojej strony tyle, a Wy dalej sobie propagujcie Wasze bezprawie, wierząc w dodatku, że macie rację. Mam tylko nadzieję, że w końcu znajdzie się ktoś odpowiednio wysoko i odpowiednio kompetentny, kto w końcu to ukróci. Zresztą, to jest akurat jeden z najmniejszych problemów patologii drogowej...