Kolejność wykonywania zadań na placu manewrowym kat. C

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Kolejność wykonywania zadań na placu manewrowym kat. C

Postprzez manygaa » poniedziałek 10 października 2011, 16:45

Witam serdecznie,
w dniu dzisiejszym zdawałem egzamin z kat. C, który zakończył się wynikiem negatywnym.
Sytuacja wyglądała następująco:
Po zaliczeniu egzaminu teoretycznego jedna z osób została poproszona o wylosowanie zestawu na egzamin praktyczny.
Po czym wyżej wspomniana osoba oznajmiła mi, że mamy do wykonania "kopertę i skośne".
Zgodnie z pozyskaną informacją starałem się wykonywać zadania począwszy od parkowania równoległego co zdaniem Egzaminatora było błędem, ponieważ wylosowany zestaw zaczynał się od parkowania skośnego. Co w efekcie przełożyło się na wynik negatywny.

W związku z zaistniałą sytuacją chciałbym spytać czy kolejność zadań na placu manewrowym ma znaczenie, jak również czy do obowiązków Kursanta należy znajomość wszystkich zestawów i ich kolejności?

Bardzo proszę o odpowiedź.
manygaa

Re: Kolejność wykonywania zadań na placu manewrowym kat. C

Postprzez Olin » wtorek 11 października 2011, 15:14

Zapewne wylosowałeś zestaw nr 2 tabli 3 rozporządzenia o szkoleniu i egzaminowaniu, gdzie faktycznie kolejno są wymienione poz.3 - parkowanie skośne wjazd przodem oraz poz. 5 parkowanie równoległe. To samo rozporządzenie mówi o tym, że osoba egzaminowana uzyskuje negatywny wynik egzaminu keżeli dwukrtonie nieprawidłowo wykona to samo zadanie egzaminacyjne. Nie ma tam natomiast mowy o kolejności wykonywania zadań wobec tego decyzja egzaminatora była wielkim nadużyciem - przyjmuje, że to jedyna podstawa "oblania" egzaminu. Co do znajomości zasad egzaminowania to owszem, kandydat powinien mieć pełną wiedzę na ten temat. Egzaminator zresztą powinien przed częścia praktyczna egzamininu upewnić się, czy kandydat zna te zasady-powinien zadać stsowne pytanie.
Olin

Powrót do Egzamin na prawo jazdy