Ustawa o kierujących pojazdami

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Ustawa o kierujących pojazdami

Postprzez lukalg » poniedziałek 26 września 2011, 21:32

Witam
Chodzi mi o prawo jazdy kat. B1. Z dniem 11 lutego 2012 w życie wchodzi Ustawa o kierujących pojazdami. A ja 16 urodziny obchodzę 10 marca. Czy jest możliwość jakbym rozpoczął kurs od grudnia 2011 to przystępując do egzaminu bym przystępował na starych zasadach ?
Wiem że przy wcześniejszych tego typu ustawach było to możli przy wcześniejszym rozpoczęciu kursu.
Znalazłem coś takiego w ustawie ,ale nie wiem czy dobrze to interpretuje
Art. 134. 1. Szkolenie osób ubiegających się o wydanie prawa jazdy prowadzone w dniu wejścia w życie ustawy w formie kursu lub zajęć szkolnych jest kontynuowane na podstawie dotychczasowych przepisów.
2. Zaświadczenie o ukończeniu szkolenia dla osób ubiegających się o wydanie prawa jazdy wydane na podstawie przepisów ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym zachowuje ważność w zakresie, w jakim zostało wydane.
3. Egzamin państwowy złożony z wynikiem pozytywnym przed dniem wejścia w życie ustawy uznaje się za spełniający wymagania określone w ustawie.
4. Przepisy ust. 1-3 stosuje się odpowiednio do osób, które są uczestnikami kursów, ukończyły kursy lub zdały egzamin:
1) na kartę rowerową;
2) na pozwolenie na kierowanie tramwajem;
3) dla kandydatów na egzaminatorów osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami;
4) dla kandydatów na instruktorów;
5) dla kandydatów na instruktorów techniki jazdy.
lukalg

Re: Ustawa o kierujących pojazdami

Postprzez Borys_q » wtorek 27 września 2011, 09:10

Czy jest możliwość jakbym rozpoczął kurs od grudnia 2011 to przystępując do egzaminu bym przystępował na starych zasadach ?

Niestety, twój kurs pozostanie ważny ale egzamin zgodnie z obowiązującym na dzień zdawania prawem zdajesz, przykro mi będziesz musiał się nauczyć przepisów a nie tylko czterystu kilku pytań na pamięć:((

Nie śledzę do końca ust o kierujących, ale czy po wejściu w życie ustawy B1 będzie trochę martwą kategorią??
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Borys68 » wtorek 27 września 2011, 11:37

Borys_q napisał(a):Nie śledzę do końca ust o kierujących, ale czy po wejściu w życie ustawy B1 będzie trochę martwą kategorią??

To zależy od tego, CZYM do cholery jest
- czterokołowiec – pojazd samochodowy przeznaczony do przewozu osób lub ładunków, z wyłączeniem samochodu osobowego, ciężarowego i motocykla, którego masa własna nie przekracza:

a) w przypadku przewozu rzeczy 550 kg

:)
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez GreenEvil » wtorek 27 września 2011, 12:11

A przypadkiem nie sa to quady?
GreenEvil

Postprzez lukalg » wtorek 27 września 2011, 13:12

Bo wejściu w życie ustawy to bedą chyba quady. Bo jest napisane że nie samochód osobowy (nie jestem pewnien ,ale teraz zarejestrowane samochody na B1 to dalej sa samochody osobowe)

Czyli co robie kurs na np. Smarcie a egzamin mam na quadzie ?

Nie chodzi mi o forme egzaminu tylko uprawnienia...
Wiec jak zacznę kurs przed ustawą a skończe po wejściu jej w życie bede posiadał uprawnienia z przed czy po wejscia ?

PS. Przypis ustawy znajduje sie w pierwszym poście.
lukalg

Powrót do Egzamin na prawo jazdy