Parkowanie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Parkowanie

Postprzez Czikita » czwartek 08 września 2011, 19:02

Witajcie moi Drodzy.

Wielkimi krokami zbliżam się do końca praktyk. Mam pytanie odnośnie parkowania. ;)
Mój instruktor nauczył mnie parkować w taki sposób, że zanim zaparkuję, bądź wyjadę z miejsca gdzie zaparkowałam skręcam koła w lewo, bądź prawo stojąc samochodem w miejscu. Ostatnio znajomy zwrócił mi uwagę, że nie wolno tak wykonywać manewru, ponieważ kręcenie kierownicą podczas, gdy auto stoi w miejscu jest niedozwolone. Otóż spotkałam się już z taką informacją, ale sądzę, że mogę korygować koła w miejscu, gdy parkuję, bądź zawracam.
Co Wy na to?

Pozdrawiam
Czikita

Re: Parkowanie

Postprzez michooo » czwartek 08 września 2011, 19:19

Nie słyszałem żeby komuś egzaminator zwrócił na to uwagę czy poczytał jako błąd.

Jedyna negatywna rzecz jaka mi przychodzi do głowy przy takim manewrowaniu to szybsze zużywanie się ogumienia, ale nie sądzę żeby w przypadku L-ki kogoś to obchodziło.

Jeśli interesują Cię kryteria egzaminowania: http://www.prawko-kwartnik.info/egzamin.html
michooo

Postprzez Czikita » czwartek 08 września 2011, 19:23

chodzi mi dokładnie o to, czy egzaminator może mnie za takie coś oblać? wiem, że ogumienie szybciej się zużywa, ale instruktor nie zwraca mi na to uwagi, a nawet czasem każe mi w miejscu wykręcić. boję się egzaminu coraz bardziej :D
Czikita

Postprzez Paula1992 » czwartek 08 września 2011, 21:38

Spokojnie, ja dzisiaj zdałam i też miałam parkowanie, kręciłam koła w miejscu i bynajmniej się o to nie doczepił, tudzież nie uznał mi tego, jako błąd
Paula1992

Postprzez lith » piątek 09 września 2011, 00:46

Jak będziesz kręcił nic się nie stanie. Jeżeli chodzi o niekręcenie w miejscu to głównie chodzi o samochody bez wspomagania... bo dużo ciężej kręci się wtedy kierownicą. Co do 'zużywania ogumienia' to bym nie wpadał w paranoję. Jak masz potrzebę skręcić koła w miejscu to skręcasz i tyle.
lith

Postprzez ks-rider » piątek 09 września 2011, 13:58

michooo napisał(a):Jedyna negatywna rzecz jaka mi przychodzi do głowy przy takim manewrowaniu to szybsze zużywanie się ogumienia,

Nie grajace wiekszej roli, krecenie w miejscu co najwyzej idzie " na " przeguby, ktore wczesniej niz przewidziano / zuzyto bedzie trzeba wymienic.

:wink:
ks-rider

Postprzez Dominika1234 » sobota 10 września 2011, 19:00

To ja też zapytam o parkowanie. Mianowicie czy na egzaminie ma prawo egzaminator wskazać miejsce do parkowania częściowo na krawężniku?? gdzie trzeba kilka cm przodem auta podjechac na kraweznik?
23/03/10r - pierwsza jazda z instruktorem
21/07/10r - egzamin teoretyczny
06/08/10r - pierwszy i ost. egzamin praktyczny
19/08/10r - prawo jazdy w portfelu
19 sierpnia pierwsza samodzielna jazda:)
Dominika1234

Postprzez szerszon » sobota 10 września 2011, 19:18

Przecież takie parkowanie jest dozwolone w Art 47.
Moze jest znak drogowy nakazujący dany sposób parkowania( tabliczka T-30)
szerszon

Postprzez Maniek5k » niedziela 11 września 2011, 00:51

aczkolwiek jak zdasz egzamin, to nie krec w miejscu. Mowi sie, ze zuzycie opon. Moja kobieta jezdzi swoja corsa i kreci prawie zawsze w miejscu, oboje mamy w swoich autkach opony sredniej klasy (lepsze debice mamy niz passio2, przynajmniej u niej :P ja mam continentale jakies zalozone obecnie przed zima) i faktycznie widac zuzycie opon wieksze po takim kreceniu. Potem sie okazuje, ze ja u siebie jezdze na oponach 3-4 lata a u niej co 2 sezony do wymiany są przez wlasnie 'cioranie' w miejscu. Ale to tez zalezy ile kto jezdzi - ona jezdzi sporo po miescie, duzo parkuje, totez duzo kreci w miejscu. Ale inaczej nie przetlumacze, a nie ja place za te oponki co 2 lata :P
Maniek5k

Postprzez michooo » niedziela 11 września 2011, 11:32

Może i tak, ale ja bym nie demonizował kwestii tego zużycia. Jedno hamowanie awaryjne i dużo bardziej zetrzesz opony niż przy dziesiątkach parkowań.
michooo

Postprzez Maniek5k » niedziela 11 września 2011, 20:27

@up - no w sumie tak. Chyba, ze masz abs i koła Ci sie nie blokuja :P
Ale ile razy w tygodniu mamy okazje do hamowań awaryjnych? A jak ktos po 15x dziennie kreci w miejscu to efekt jest taki, jak opisałem w moim powyzszym poscie.
Maniek5k

Powrót do Egzamin na prawo jazdy