parkowanie rownoległe

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: parkowanie rownoległe

Postprzez rusel » czwartek 01 września 2011, 18:01

oj rusel, "około" to dokładnie tyle co troszkę mniej albo troszkę więcej

troszke...jeden etatowy z wroclawia byl przekonany ze w rozporzadzeniu widnialo "conajmniej" 2 dlugosci i robil parkowanie za pojazdem przy "troszke" dluzszym odstepie, ale sie chlopek zdziwil..
rusel

Postprzez dawgoly » czwartek 01 września 2011, 22:13

ks-rider napisał(a):
dawgoly napisał(a):... duzo bezpieczniejszy wyjazd niz przy prostopadlym.

Rozwiniesz ta mysl ? Poza tym co zrobisz gdy masz parkingi na ktorych parkuje sie prostopadle ?

Problem w tym, ze treba nauczyc sie wjezdzac do nich tylem a nie przodem, wyjezdzajac z nich przodem jest bezpieczniej, bo widzi sie zarowno lewa jak i prawa strone !

:wink:

Zgadza sie . Chodzilo mi tu o to ze trudniej jest kursantowi wyjechac tylem z prostopadlego parkingu jednoczesnie myslac by trafic na odpowiedni pas ruchu, patrzec czy nie utrudni ruchu , cofanie, mylenie stron .... :) na poczatku to niekoniecznie okazuje sie proste, mowimy tu tylko i wylacznie o szkoleniu. Wiadomo ze kierowca nie ma juz tych problemow, lub nie w takim stopniu jak przy nauce i wie ze wygodniej - zwlaszcza dla wyjazdu jest wjechac tylem :).

Jesli chodzi o wjazd prostopadly tylem , to szczerze szkoda ze nie wymaga tego juz program egzaminu, jedyne co mozna to ponadprogramowo nauczyc, ale podejscie kursantow jest jednoznaczne : " przeciez na egzaminie tego nie ma "
Prawko B od 02 2004 :)
dawgoly

Postprzez ks-rider » czwartek 01 września 2011, 23:04

dawgoly napisał(a): Chodzilo mi tu o to ze trudniej jest kursantowi wyjechac tylem z prostopadlego parkingu jednoczesnie myslac by trafic na odpowiedni pas ruchu, patrzec czy nie utrudni ruchu , cofanie, mylenie stron .... :) na poczatku to niekoniecznie okazuje sie proste, mowimy tu tylko i wylacznie o szkoleniu. Wiadomo ze kierowca nie ma juz tych problemow, lub nie w takim stopniu jak przy nauce i wie ze wygodniej - zwlaszcza dla wyjazdu jest wjechac tylem :).

Jesli chodzi o wjazd prostopadly tylem , to szczerze szkoda ze nie wymaga tego juz program egzaminu, jedyne co mozna to ponadprogramowo nauczyc, ale podejscie kursantow jest jednoznaczne : " przeciez na egzaminie tego nie ma "

Nie jest mu trudniej, kwestia pokazania mu tego manewru, wrocenia uwagi na co musi zwrocic uwage i dania odpowiedniego czasu na wykonanie paru parkowan. Nie jest trudniejsze niz parkowanie rownolegle, wbrew tego co uwazaja sami kursancinajtrudniejsze jest wlasnie wjechanie prostopadle przodem.

:wink:
ks-rider

Postprzez szerszon » czwartek 01 września 2011, 23:12

dawgoly napisał(a):

Uczę. bardzo często ten manewr wystepuje przy zawracaniu z uzyciem biegu wstecznego.
Nie zawsze jest-myk w lewo w jakąś bramę, wsteczny i wio...
szerszon

Postprzez Paula1992 » sobota 03 września 2011, 23:14

Parkowanie równoległe jest jak najbardziej na egzaminie. Mój instruktor też mówił, że jest ono rzadko wykonywane na egzaminie, więc ostatni raz ćwiczyłam je w maju, a w końcu lipca idę na egzamin i pan egzaminator mówi : Proszę zaparkować równolegle. A ja zaskoczona, co on ode mnie chce. I właśnie na parkowaniu równoległym oblałam swój egzamin, dlatego przed kolejnym poprosiłam już instruktora, żebym je sobie przypomniała tak dla pewności ;) Zdawałam w WORD Konin
Paula1992

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy