koszykarska kraków, proszę o pomoc!

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

koszykarska kraków, proszę o pomoc!

Postprzez laik » piątek 12 sierpnia 2011, 21:46

pomocy!! mam problem, mianowicie po wyjeździe z placu manewrowego dojeżdżamy do świateł. na tym odcinku od MORDu do świateł jest skrzyżowanie, na którym trzeba skręcić w prawo, czy jedzie się za drogą? mam we wtorek egzamin, z ciekawości popatrzyłam na mapy satelitarne i wpadłam w popłoch, ze zdjęcia trudno wywnioskować, czy jest to skrzyżowanie czy zakręt drogi z pierwszeństwem przejazdu, właściwie to chodzi mi oto, czy trzeba użyć tam prawego kierunkowskazu... proszę o odpowiedź!!
laik

Re: koszykarska kraków, proszę o pomoc!

Postprzez piotrekbdg » sobota 13 sierpnia 2011, 13:07

Nie kumam w czym jest problem. Pojedziesz na egzaminie i sama ocenisz - jeśli jest to skrzyżowanie i zmieniasz na nim kierunek dotychczasowego ruchu to to odpowiednio sygnalizujesz. Jeśli to tylko pokręcona droga głowna to jedziesz bez migania kierunkami. Zobaczysz i ocenisz na bieżąco.
piotrekbdg

Postprzez cman » sobota 13 sierpnia 2011, 13:31

To jest jakaś wewnętrzna droga do hoteli czy coś, przez lata była tam zawsze zamknięta brama i mało kto migał. Teraz brama jest z reguły otwarta (a może nawet jej tam już nie ma) no i już nie ma wątpliwości, że jest to przecięcie drogi twardej z drogą stanowiącą dojazd do obiektu przydrożnego, a więc nie jest to skrzyżowania, co oczywiście nie zmienia faktu, że sygnalizowanie jest obowiązkowe, bo to, że formalnie nie jest to skrzyżowanie, niczego nie zmienia. Ze względu na specyfikę tego miejsca, przynajmniej jeszcze jakieś 2-3 lata temu ustalone było umownie pomiędzy egzaminatorami, że obojętne, czy ktoś tam będzie sygnalizował, czy nie, to błędu nie ma.
Obecnie raczej każdy przejeżdża tam z kierunkowskazami.
cman

Postprzez bac » niedziela 14 sierpnia 2011, 01:26

Jako zasadę możesz sobie przyjąć, żeby wątpliwości migać/nie migać rozstrzygać na korzyść migania.
bac

Postprzez laik » niedziela 14 sierpnia 2011, 16:23

a znacie może przejazd kolejowy koło plazy? podobno jest tam stop + krzyż św. andrzeja, przeanalizowałam kilka wypowiedzi na forach internetowych i są one rozbieżne co do miejsca zatrzymania się przed torowiskiem, zakładam, że skoro jest tam krzyż św andrzeja razem ze stopem, to krzyż ten wyznacza miejsce zatrzymania? mam racje, czy niekoniecznie...?
laik

Postprzez cman » niedziela 14 sierpnia 2011, 18:09

cman

Postprzez laik » niedziela 14 sierpnia 2011, 19:03

dziękuję za rozwianie wątpliwości, naczytałam się wypowiedzi egzaminowanych, iż zostali zdyskwalifikowani z powodu zatrzymania się na wysokości krzyża skąd widoczność była nikła i otrzymali reprymendę, że powinno się zatrzymać przed torowiskiem... ehh
laik

Powrót do Egzamin na prawo jazdy