Egzamin C+E, wątpliwości

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Egzamin C+E, wątpliwości

Postprzez Besiek » poniedziałek 27 czerwca 2011, 11:33

Witam Forumowiczów,

Na egzaminie na kategorię E do C spotkała mnie taka oto przygoda, sam. DAF z przyczepą:
- podstawienie pod przyczepę, sprawdzenie prawidłowego sprzęgnięcia zaczepu (dźwignia opadła, bezpiecznik schowany),
- podpięcie w odpowiedniej kolejności przewodów elektrycznych, ABS, powietrze,
zabieram się za podnoszenie podpory przyczepy, egzaminator mi przerywa z pytaniem czy na pewno wszystko jest prawidłowo podłączone. Sprawdzam - wszystko OK, potwierdzam panu egzaminatorowi że wszystko jest OK. W tej sytuacji egzaminator mówi że nie zalicza mi tej próby :shock: po czym rozpina zestaw i odstawia sam. do pozycji wyjściowej i prosi o rozpoczęcie drugiej próby. Druga próba z mojej strony zawalona (moja wina nie ma o czym dyskutować). Po zawaleniu drugiej próby pytam co było przyczyną niezaliczenia pierwszej. Odpowiedź pana egzaminatora: zestaw nie był sprzęgnięty - bezpiecznik się nie schował. Czy egzaminator zachował się prawidłowo odpinając zestaw i nie pokazując mi "palcem" gdzie popełniłem błąd? Ja jestem pewny że zestaw był sprzęgnięty (po to wysiadłem z kabiny żeby to sprawdzić i dopiero po upewnieniu się że jest OK zgasiłem silnik i przystąpiłem do dalszych czynności).
Besiek

Re: Egzamin C+E, wątpliwości

Postprzez Borys_q » poniedziałek 27 czerwca 2011, 14:35

Czy egzaminator zachował się prawidłowo odpinając zestaw i nie pokazując mi "palcem" gdzie popełniłem błąd?

Tak zachował się prawidłowo. Omówienie błędów następuje po egzaminie, taką informacją egzaminator by ci podpowiedział.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Powrót do Egzamin na prawo jazdy