Co zrobić w tej sytuacji gdzie sie zatrzymac ??

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Co zrobić w tej sytuacji gdzie sie zatrzymac ??

Postprzez olusiaxblum » sobota 05 lutego 2011, 14:47

http://www.autocentrum.pl/pic.php?file= ... 739.47.jpg

Chodzi mi o ten znak stop znajduje sie jakies 50 metrow od skrzyżowania (to nie wyglada tak dokladnie) przed skrzyzowaniem nie ma znakow poziomych (moze sa wytarte niewiem) i na egzaminie co powinnam zrobic zatrzymac sie kolo znaku stop (tylko chyba nic mi to nie pomoze stanac tak daleko od skrzyzowania) czy bezposrednio przed skrzyzowaniem mam przejechac przez ten stop ?? bo nie iem do konca co zrobic i chcialam sie upewnic
31.01.11-Plac (+) Miasto (-)
10.02.11-Plac (-)
18.02.11-Plac (+) Miasto (-)
Stres ;(
olusiaxblum

Re: Co zrobić w tej sytuacji gdzie sie zatrzymac ??

Postprzez skov » sobota 05 lutego 2011, 15:02

§ 21. 1. Znak B-20 "stop" oznacza:
1) zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się przed drogą z pierwszeństwem,
2) obowiązek ustąpienia pierwszeństwa kierującym poruszającym się tą drogą.
2. Zatrzymanie powinno nastąpić w wyznaczonym w tym celu miejscu, a w razie jego braku - w takim miejscu, w którym kierujący może upewnić się, że nie utrudni ruchu na drodze z pierwszeństwem.
skov

Postprzez michooo » sobota 05 lutego 2011, 15:48

Innymi słowy w miejscu dobrej widoczności. Co oprócz blokowania ruchu da ci zatrzymanie się przy znaku jeśli nie widać co się dzieje na skrzyżowaniu?
michooo

Postprzez Vana » poniedziałek 07 lutego 2011, 16:52

Zatrzymujesz sie w miejscu, w ktorym masz dobra widocznosc - pomiedzy znakiem a jezdnia drogi poprzecznej, ale przepisy nie okreslaja dokladnie w ktorym miejscu. Jezeli taka sytuacja trafi sie na egzaminie, mysle ze warto powiedziec co sie dokladnie robi - tak, zeby egzaminator nie odebral tego jako probe przejazdu bez zatrzymania.
Vana

Postprzez scorpio44 » środa 09 lutego 2011, 19:59

Vana napisał(a):Jezeli taka sytuacja trafi sie na egzaminie, mysle ze warto powiedziec co sie dokladnie robi

Tzn. co powiedzieć? "Nie zamierzam olać znaku stop, tylko mam zamiar się zatrzymać tam, gdzie on nakazuje to zrobić"? To może dojeżdżając do każdego czerwonego światła też należy najpierw uprzedzić egzaminatora "mam zamiar się zatrzymać"? :)
scorpio44

Postprzez ks-rider » środa 09 lutego 2011, 22:00

Krotko,

Jezeli nie ma lini wyznaczajacej zatrzymanie to zatrzymujesz sie w miejscu ( gdybys / jakbys przeciagnela linie miedzy dwoma przechodzacymi poprzecznie kraweznikami ) tak aby jeszcze nie wjechac na skrzyzowanie.

:wink:
ks-rider

Postprzez Vana » czwartek 10 lutego 2011, 11:16

scorpio44 napisał(a):
Vana napisał(a):Jezeli taka sytuacja trafi sie na egzaminie, mysle ze warto powiedziec co sie dokladnie robi

Tzn. co powiedzieć? "Nie zamierzam olać znaku stop, tylko mam zamiar się zatrzymać tam, gdzie on nakazuje to zrobić"? To może dojeżdżając do każdego czerwonego światła też należy najpierw uprzedzić egzaminatora "mam zamiar się zatrzymać"? :)

Nie wiem, czy widzisz subtelna roznice miedzy nakazem zatrzymania w wyznaczonym miejscu np. przed sygnalizatorem, a zatrzymaniem na znaku stop, ktory tego miejsca nie wyznacza. Po prostu wolalabym powiedziec egzaminatorowi ze znak zauwazylam niz ryzykowac ze on depnie hamulec i bedzie po egzaminie.
Vana

Postprzez cman » czwartek 10 lutego 2011, 11:22

Vana napisał(a):Nie wiem, czy widzisz subtelna roznice miedzy nakazem zatrzymania w wyznaczonym miejscu np. przed sygnalizatorem, a zatrzymaniem na znaku stop, ktory tego miejsca nie wyznacza.

Wyznacza:
Rozporządzenie napisał(a):§ 21. 2. Zatrzymanie powinno nastąpić w wyznaczonym w tym celu miejscu, a w razie jego braku - w takim miejscu, w którym kierujący może upewnić się, że nie utrudni ruchu na drodze z pierwszeństwem.

Vana napisał(a):Po prostu wolalabym powiedziec egzaminatorowi ze znak zauwazylam niz ryzykowac ze on depnie hamulec i bedzie po egzaminie.

Z jakiego powodu miałby depnąć hamulec?
cman

Postprzez fluorescencyjna » czwartek 10 lutego 2011, 19:25

cman napisał(a):
Vana napisał(a):Z jakiego powodu miałby depnąć hamulec?

bo bedzie myslal, ze po prostu nie widzialas znaku lub tez nie wiedzialas co zrobic. ja dzisiaj mialam taka sama sytuacje na przejezdzie kolejowym, przed nim stal znak STOP i dojechalam tak 2m przed tory i z prawej strony super widocznosc, z lewej strony gorzej i powiedzialam MAM ZBYT MALA WIDOCZNOSC, PODCIAGNE JESZCZE TROSZKE, podciagnelam samochod ok 1m (tylko trzeba uwazac, zeby maska nie byla na szynach bo CI powie, ze pociag Cie skasuje) i bylo pozytywnie zaliczone zadanie ;)
fluorescencyjna

Postprzez piotrekbdg » czwartek 10 lutego 2011, 19:52

bo bedzie myslal, ze po prostu nie widzialas znaku lub tez nie wiedzialas co zrobic.

A jak się zatrzymam przed znakiem Stop ustawionym kilkaset metrów przed skrzyżowaniem to egzaminator będzie wiedział, że znam przepisy i umiem je stosować?
piotrekbdg

Postprzez cman » piątek 11 lutego 2011, 00:31

fluorescencyjna napisał(a):bo bedzie myslal, ze po prostu nie widzialas znaku lub tez nie wiedzialas co zrobic.

Na jakiej podstawie może myśleć coś takiego?
cman

Postprzez Borys_q » sobota 12 lutego 2011, 01:56

podciagnelam samochod ok 1m (tylko trzeba uwazac, zeby maska nie byla na szynach bo CI powie, ze pociag Cie skasuje)

Ja bym tu raczej uważał na krzyże Sw Andzeja bo one w tym wypadku działają jak linie stopu.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Powrót do Egzamin na prawo jazdy