Prawo jazdy kat.A za granicą

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy kat.A za granicą

Postprzez diablo951 » piątek 07 stycznia 2011, 15:01

Witam, na wstępie chciałbym się przywitać :)

Jak wszystkim wiadomo, niebawem będzie wprowadzana nowa kategoria na motocykl (A2) jestem przekonany że nie załapie się na stare przepisy. Chciałbym wyjechać za granicę (Ukraina, Anglia) i tam zrobić prawo jazdy na kategorię A. Załóżmy że zdaje prawo jazdy i wracam z nim do Polski, gdzie jest już obecne A2. I tu kieruję pytanie, czy jest możliwość zamiany tego dokumentu na polskie prawo jazdy?

Pozdrawiam Diablo951.
diablo951

Re: Prawo jazdy kat.A za granicą

Postprzez Borys68 » piątek 07 stycznia 2011, 15:30

Ahoj!
diablo951 napisał(a):Witam, na wstępie chciałbym się przywitać :)

Witaj!

diablo951 napisał(a):Jak wszystkim wiadomo, niebawem będzie wprowadzana nowa kategoria na motocykl (A2)

Zdefiniuj proszę niebawem ...

diablo951 napisał(a):jestem przekonany że nie załapie się na stare przepisy.

A na czym opierasz to przeświadczenie?
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez diablo951 » piątek 07 stycznia 2011, 15:54

Ustawa została już potwierdzona przez sejm i teraz tylko czeka na podpis prezydenta, jest to już kwestia dni/tygodni.

Nadal nie dostałem odpowiedzi na moje pytanie, co o tym sądzisz Borys?
diablo951

Postprzez ks-rider » piątek 07 stycznia 2011, 20:02

diablo951 napisał(a):Chciałbym wyjechać za granicę (Ukraina, Anglia) i tam zrobić prawo jazdy na kategorię A. Załóżmy że zdaje prawo jazdy i wracam z nim do Polski, gdzie jest już obecne A2. I tu kieruję pytanie, czy jest możliwość zamiany tego dokumentu na polskie prawo jazdy?

Pierwsze pytanie to, Co przeszkadza Ci w kat.A2 ?

O ile zrobisz PJ kat A w UK'u i wrcisz do PL gdzie bedzie juz kat. A2 to ta bedzie rowniez w UK'u - tak przynajmniej podejrzewam, gdyz data wejscia przepisow jest wlasciwie taka sama - moze byc roznica jednego miesiaca, wchodzi w zycie w miesiacu Styczen - Luty.

:wink:
ks-rider

Postprzez Borys68 » piątek 07 stycznia 2011, 22:44

Ahoj!
ks-rider napisał(a):O ile zrobisz PJ kat A w UK'u i wrcisz do PL gdzie bedzie juz kat. A2 to ta bedzie rowniez w UK'u - tak przynajmniej podejrzewam, gdyz data wejscia przepisow jest wlasciwie taka sama - moze byc roznica jednego miesiaca, wchodzi w zycie w styczniu - lutym 2012

Minimalnie przeredagowałem twój wpis ...
Borys
Borys68

Postprzez diablo951 » sobota 08 stycznia 2011, 02:47

Pierwsze pytanie to, Co przeszkadza Ci w kat.A2 ?

Zmiana w sprawie wieku uprawniającego do ubiegania się o kategorię prawa jazdy A oraz to mizerne 34kW.

gdyz data wejscia przepisow jest wlasciwie taka sama

Wszystkie kraje UE muszą wprowadzić tę ustawę do 2013 roku, nie jest powiedziane że jak np. w Polsce nowe zasady wejdą w życie to w innych krajach również.

Minimalnie przeredagowałem twój wpis ...

A skąd to 2012?

Pozdrawiam Diablo951.
diablo951

Postprzez Borys68 » sobota 08 stycznia 2011, 03:23

Borys68

Postprzez ks-rider » sobota 08 stycznia 2011, 11:42

diablo951 napisał(a):Zmiana w sprawie wieku uprawniającego do ubiegania się o kategorię prawa jazdy A oraz to mizerne 34kW.

Mizerne 34 kW, hmmmm, napiszesz jakie wogole masz doswiedczenie z jednosladami - podejrzewam, ze ZADNE !

I wlasnie dlatego ciesze sie, ze ten przepis wejdzie !

diablo951 napisał(a):gdyz data wejscia przepisow jest wlasciwie taka sama Wszystkie kraje UE muszą wprowadzić tę ustawę do 2013 roku, nie jest powiedziane że jak np. w Polsce nowe zasady wejdą w życie to w innych krajach również.

Czyli inne kraje beda placic kary konwencjonalne gdyz Tobie wydaje sie, ze inni nie wprowadza tych przepisow, hmmmm, ciekawa teoria.

Fakt jest, ze PL chce wprowadzic je w zycie w r. '12 EU zada 2013. Dlatego pisalem w poprzednim poscie jedynie miesiac a nie rok.

diablo951 napisał(a):Minimalnie przeredagowałem twój wpis ..
A skąd to 2012?

Fakt jest, ze PL chce wprowadzic je w zycie w r. '12 EU zada 2013. Dlatego pisalem w poprzednim poscie jedynie miesiac a nie rok.

ks-rider

Postprzez diablo951 » sobota 08 stycznia 2011, 15:32

napiszesz jakie wogole masz doswiedczenie z jednosladami - podejrzewam, ze ZADNE !

Hm wcześniej były jakieś motorowery i 125tki czego prawie w ogóle nie biore pod uwagę, z takich poważniejszych maszyn to jeden sezon przejeżdżony na Bandit 600S, gdzie w końcówce była zmiana na GSX 650F wiec to w celu takiego małego sprostowania kolego :).
Rozumiem że mowa tutaj oczywiście o wiedzy praktycznej, bo jeśli chodzi o teoretyczną to byłaby to prowokacja z Twojej strony... (bo przecież zapomniałem, motocyklami można się zacząć interesować dopiero od 18 lat>hah).

Czyli inne kraje beda placic kary konwencjonalne gdyz Tobie wydaje sie, ze inni nie wprowadza tych przepisow, hmmmm, ciekawa teoria.

Hm możesz mi odpisać w kolejnym poście gdzie ja w tym zdaniu napisałem że inne kraje nie wprowadzają tego przepisu? Czytając jeszcze raz dokładnie zauważysz że napisałem DO 2013r wszystkie kraje UE maja czas by wprowadzić te zmiany w życie.
A tak na przyszłość nie oceniaj książki po okładce taka rada dla Ciebie.
Pozdrawiam Diablo951.
diablo951

Postprzez ks-rider » niedziela 09 stycznia 2011, 00:41

diablo951 napisał(a):Hm wcześniej były jakieś motorowery i 125tki czego prawie w ogóle nie biore pod uwagę,

I blad, bo wlasnie na 125 - kach szlifuje sie technike.

diablo951 napisał(a):z takich poważniejszych maszyn to jeden sezon przejeżdżony na Bandit 600S, gdzie w końcówce była zmiana na GSX 650F
A tak na przyszłość nie oceniaj książki po okładce taka rada dla Ciebie.

Powiem Ci szczerze, ze nie myslalem, ze ta ksiazka jest taka do **** ze faktu smigania bez karty woznicy.

ks-rider

Powrót do Egzamin na prawo jazdy